Este bine sau nu ca tinerii sa lucreze din timpul facultatii?
Interviu Corina Diaconu, Managing Director ABC Human Capital 1. Care sunt motivele principalele care ii determina pe tineri sa lucreze inca din timpul facultatii (banii, acumularea de experienta etc)? Ce argumente reale ar trebui sa ia in considerare tinerii care vor sa lucreze din timpul facultatii? Motivele pentru care tinerii opteaza pentru un prim job inca din timpul facultatii pot avea in egala masura conotatii financiare si de ordin non-financiar. In prima categorie ii putem incadra pe tinerii care isi doresc cu ardoare un job pentru a castiga bani, fara sa fie neaparat interesati de construirea unei cariere intr-un domeniu anume. Sunt cazuri in care intalnim proaspat absolventi care in timpul facultatii au avut diverse job-uri sau colaborari, fara legatura intre ele sau cu domeniul de studiu. 2. De ce aleg companiile sa angajeze studenti si care sunt motivele pentru care unii angajatori sunt reticenti cand vine vorba ca salariatii lor sa mearga la studii, in paralel cu jobul? Companiile pot opta pentru angajarea studentilor din considerente care tin in primul rand de usurinta cu care pot fi modelati si formati tinerii fara experienta si ca urmare a pretentiilor salariale modeste ale acestora.
Este bine sau nu ca tinerii sa lucreze din timpul facultatii?
Explicatia lor este simpla: au dorit sa castige bani, considerand ca adevarata cariera incepe dupa terminarea facultatii, moment in care te poti dedica full time unui job.
Daca ne raportam la motivatiile de natura non-financiara, vom intalniri tineri care dovedesc o preocupare deosebita vis-a-vis de dorinta de dezvoltare prin provocari profesionale complexe. Aceasta categorie constientizeaza ca un angajator va aprecia faptul ca, pe langa aprofundarea cunostintelor de natura teoretica, tinerii au preferat sa isi puna in practica ceea ce invata sau chiar sa acumuleze cunostinte noi. Acestia vor porni de pe o pozitie privilegiata in cursa pentru obtinerea unui job fata de cei care nu au dovedit inclinatie catre activitatile practice (fie ele job-uri part time, colaborari, activitati de voluntariat sau stagii de practica).
Argumentele pentru care tinerii pot opta pentru un job inca din timpul facultatii ar trebui sa intruneasca ambele puncte de motivatie: pe de o parte, acumuleaza experienta, punand bazele unei cariere inca din timpul facultatii, iar pe de alta parte, au constiinta primelor castiguri financiare, exclusiv datorita efortului lor.
Evident, acceptarea unui student implica intelegerea faptului ca acesta va trebui sa-si urmeaze in continuare studiile, cu tot ceea ce implica acest fapt: invoiri in zilele de examen, concedii de odihna sau fara plata in sesiune, etc. Aceste perioade inseamna “scoaterea temporara din functiune” a acelei persoane, fapt ce poate atrage dupa sine o reticenta din partea anumitor angajatori in a selecta si angaja studenti.
Va invitam sa cititi aici si alte articole ale agentiei de recrutare ABC Human Capital.
Corina Diaconu, Managing Director ABC Human Capital