Internshipurile pot fi fun sau pot fi dezamagitoare. Indiferent de cum au fost ele pentru tine, cel mai important este ca acestea inseamna experiente. Cand ne gandim la
internshipuri, ne gandim la procesul de invatare ce se desfasoara pe o anumita perioada de timp, dar si la a fi recunoscatori ca cineva a avut rabdare sa ne invete si sa ne permita accesul in compania respectiva punandu-ne la dispozitie resursele acesteia.
De ce vorbim de internshipuri? Pentru ca s-a dat startul
sezonului de primavara a programelor dedícate tinerilor la inceput de cariera si multi dintre voi poate aveti nevoie de sfaturi despre ce va asteapta si cum sa profitati la maxim de aceste experiente.
Sa urmezi un
program de internship poate fi un mix de ganduri si senzatii – poti fi super entuziasmat, poti fi stresat, nu stii ce se va intampla, poti invata lucruri interesante, poate fi orice. Ca intern o sa ai foarte multe de invatat. In caz ca aveai impresia ca o data cu finalizarea studiilor termini cu scoala, te-ai inselat. In viata invatam continuu si nu doar de pe Google. El nu stie chiar tot Asa ca nu te speria. Invatarea continua este primul pas spre ceea ce iti doresti sa faci in viata.
Uite cativa pasi pe care sa-i urmezi in fiecare zi din momentul in care pasesti in sfera profesionala:
- Sa iti cunosti obiectivele
Obiectivul multor tineri la inceput de drum este sa obtina un job sau un program de graduates. Din fericire varianta internship este cea mai sigura si este o varianta intermediara care te poate propulsa catre o pozitie full-time sau un program de graduates. E recomandat sa ai in vedere skillurile pe care le detii, dar si pe acelea pe care doresti sa ti le dezvolti, astfel incat, pe parcursul programului sa iti atingi obiectivele propuse. In acest fel iti vei da seama daca domeniul compañía sau proiectul ti se potrivesc. Nu te lasa afectat de parerile celor din jur. Demonstreaza colegilor ca meriti sa fii acolo.
- Da tot ce poti pe parcursul internshipului
Acest lucru ti se va repeta constant, asa ca odata ajuns la birou, nu renunta la entuziasm, curiozitate si dorinta de a face lucruri marete. Gandeste-te ca internshipul poate fi primul pas catre un job full time sau poate reprezenta usa spre noi oportunitati.Fii atent, fii implicat si nu uita sa inveti continuu!
Cel mai rau lucru pe care il poti face este sa te stresezi si sa nu ai incredere in tine. Cel mai probabil o sa te intalnesti cu situatii in care vei fi nevoit sa te gandesti de trei ori inainte sa trimiti un email catre cineva. Ai incredere in tine si in munca ta. Esti acolo pentru ca meriti, ceva ai facut bine. Deci respira si ai incredere in tine!
- Pune mereu intrebari si fii proactiv
De multe ori se intampla sa nu adresam intrebari sau sa nu cerem ajutor pentru a nu trezi impresia ca nu stim sa facem lucrurile respective. Aceasta nu este o gandire sanatoasa. Pui intrebari ca sa intelegi. Nu e ca si cum lumea se asteapta sa stii deja lucrurile respective odata ce abia ai iesit de pe bancile facultatii. Scopul mentorului alocat este sa-ti raspunda la intrebari, asa ca nu ezita sa le adresezi. Cu siguranta vei gasi pe cineva sa-ti ofere raspunsurile potrivite. Intrebarile sunt bune si arata ca esti interesat de subiect. De ce crezi ca angajatorii, in timpul interviurilor, le recomanda candidatilor sa puna intrebari? Pune intrebari, afla raspunsurile care te intereseaza si nu te stresa prea tare daca nu este cazul. Ai o idee? Spune-o! Vezi un punct slab in cadrul companiei? Exprima-ti opinia intr-un mod constructiv. O perspectiva fresh va fi foarte bine primita de cele mai multe ori.
Daca esti proactiv iti maresti sansele de a invata cat mai mult in timpul programului pe care il urmezi.
- Trateaza-ti colegii cu respect si creaza conexiuni
Stim ca prima zi de internship poate fi grea: colegi noi, mediu nou. Dar gandeste-te pe termen lung. Initiaza discutii cu colegii din jur si cere-le sfaturi despre posibila ta directie in cariera. Trateaza-i cu respect si nu cu superioritate pentru ca nu stii povestile lor. Vei reusi astfel sa legi relatii foarte usor. Impresioneaza-ti colegii prin munca pe care o depui si prin modul in care ii tratezi. Fa-i sa isi doreasca sa lucreze cu tine.
Pentru inceput, ca sa-ti fie mai usor, poti sa-ti iei notite despre colegii cu care interactionezi, cu ce se ocupa ei sau pe ce tipuri de proiecte lucreaza, astfel incat sa stii pentru ce apelezi la ei atunci cand ai nevoie. Noteaza tot ce ti se pare relevant si te poate ajuta atat pe parcursul programului, cat si mai departe.
Pe perioada internshipului, aminteste-ti de ce te afli acolo si gandeste-te la impresia pe care vrei sa o lasi. Este momentul tau sa-ti folosesti toate skillurile, sa inveti cat de mult poti si sa arati ca ai potential. Fii o persoana placuta si proactiva pentru ca numai asa lumea isi va aminti de tine intr-un mod placut.
Acum ca ai cateva dintre cele mai importante sfaturi poti incepe sa cauti programul potrivit pentru tine. Vezi lista cu
cele mai noi programe din aceasta luna.
Succes!