5 motive pentru care nu ai trecut de interviul de angajare

 
Ti s-a intamplat vreodata ca CV-ul tau sa se potriveasca perfect cu cerintele pentru un anumit job,  dar sa fii chemat la un interviu de angajare si sa nu obtii pozitia respectiva? Desi din punctul de vedere al abilitatilor si competentelor ai fi fost candidatul ideal pentru a ocupa acel loc de munca, este posibil ca in timpul interviului sa fi facut una (sau mai multe) dintre greselile de mai jos:
 
 
1. Pregatirea deficitara
Pentru a te considera pregatit de interviu, nu este suficient sa ajungi la timp (nu mai devreme si, mai ales, nu mai tarziu) sau sa fii imbracat adecvat. Asa cum persoana care urmeaza sa te intervieveze te cunoaste deja din  CV-ul cu care ai aplicat la job si in baza caruia ai fost selectat sa participi la interviu, este necesar ca si tu, in calitate de aspirant la ocuparea pozitiei respective, sa te documentezi cu privire la industria in care activeaza angajatorul, sa te familiarizezi cu tipul de proiecte desfasurate de companie sau chiar sa cercetezi in detaliu istoricul activitatii organizatiei. Daca arati, in timpul interviului, ca esti la curent cu toate acestea, vei demonstra recrutorului ca are in fata un candidat curios, care gaseste cu usurinta resurse de informare si care manifesta interes fata de cultura organizationala, obiectivele si planurile de viitor ale companiei.
 
De asemenea, este la fel de important sa cunosti in detaliu cerintele si responsabilitatile job-ului pentru care se face recrutarea prin interviul respectiv. Pe baza acestor informatii iti vei construi discursul si toate raspunsurile la intrebarile recrutorului. In timpul limitat in care se desfasoara orice interviu, trebuie sa demonstrezi ca esti corespunzator cerintelor din descrierea job-ului si sa aduci argumente care sa convinga intervievatorul ca vei fi capabil sa indeplinesti responsabilitatile angajatului pentru a carui pozitie concurezi.
 
Daca te documentezi insuficient inainte de interviu, vei lasa impresia ca tot ceea ce iti doresti este un job, orice job, nu neaparat jobul acela. In plus, lipsa de interes fata de cultura, brandul sau obiectivele companiei angajatoare poate fi un semn pentru recrutor ca urmaresti numai beneficiile materiale presupuse de obtinerea jobului respectiv si ca nu vei depune eforturi sa te implici asa cum ar face-o un angajat cu adevarat pasionat.
 
 
2. Lipsa entuziasmului
Dezinteresul fata de activitatea companiei si fata de descrierea detaliata a jobului poate fi interpretata de recrutor ca o consecinta a lipsei entuziasmului. Daca ajungi sa creezi aceasta impresie la interviu, iti scazi substantial sansele de a fi selectat.
 
Angajatorii cauta, in general, candidati pasionati, energici si deschisi la provocari pentru ca asociaza aceste trasaturi cu o productivitate mai crescuta si cu o sursa de idei inovatoare care sa aduca beneficii companiei. Entuziasmul si pasiunea demonstrate de un candidat in timpul interviului sunt, pentru recrutor, indicatori ai unei loialitati pe termen lung fata de companie. In schimb, pasivitatea, dezinteresul sau lipsa de initiativa nu sunt trasaturi de dorit la un nou angajat.
 
Pentru a nu crea impresia unui caracter pasiv, lipsit de entuziasm, evita sa afisezi o atitudine plictisita la interviu. Arata pasiune pentru domeniul de activitate in care doresti sa lucrezi si manifesta interes fata de lucrul in compania respectiva. De exemplu, poti face asta aducand in discutie un element mai putin cunoscut despre activitatea companiei sau despre tipul de job pentru care ai aplicat. Recrutorul va fi placut surprins de faptul ca esti la curent cu asemenea detalii. O alta cale de a-ti manifesta entuziasmul este prin oferirea unor exemple din experienta proprie profesionala care sa ateste pasiunea pentru domeniul respectiv/tipul respectiv de job.
 
 
3. Atitudinea negativa
Daca un candidat pasiv, cu o atitudine plictisita, nu face o impresie buna la interviul de angajare, persoanele care adopta o atitudine negativa au la fel de putine sanse de a fi selectati. Orice companie doreste sa construiasca un mediu de lucru placut, animat de energie pozitiva, iar pentru a obtine acest lucru, va angaja persoane comunicative, sociabile si deschise, care emana o atitudine optimista. Evita deci sa fii agresiv sau negativist in raspunsurile oferite la interviu ori in postura si gesturile afisate.
 
De asemenea, evita raspunsurile defensive sau excesiv argumentative. Aminteste-ti ca, in intalnirea prilejuita de un interviu de angajare, recrutorul nu iti este oponent. Scopul vostru este comun si consta in stabilirea compatibilitatii tale cu un anumit job.
 
La fel de important este sa nu aduci injurii sau remarci jignitoare privind fostul loc de munca si fostii colegi. Altfel, loialitatea ta fata de orice angajator va fi pusa sub semnul intrebarii. In plus, nu exista nicio sansa ca recrutorul sa te considere cel mai potrivit viitor membru al unei echipe de lucru. Este cunoscut faptul ca atitudinea negativa este contagioasa. Niciun angajator nu doreste sa introduca intr-o echipa de lucru perfect functionala o persoana care sa disturbe, printr-o atitudine negativa sau agresiva, energia pozitiva ce caracteriza grupul pana atunci.
 
 
4. Raspunsuri false sau construite
Pregatirea pentru un interviu de angajare este necesara pana la un punct, dincolo de care se poate intoarce impotriva ta. De exemplu, nu trebuie “sa inveti” de dinainte raspunsurile la intrebarile puse in mod frecvent la un interviu, altfel risti sa pari artificial. Recrutorul nu urmareste sa obtina un raspuns prefabricat, ci doreste sa afle mai multe despre tine astfel incat sa stabileasca daca te potrivesti cu adevarat sau nu pe pozitia pentru care ai aplicat.
 
In incercarea de a fi cat mai pregatit pentru interviu, este posibil sa cazi in capcana de a memoriza anumite raspunsuri. Reproducerea lor va suna insa extrem de artificial si va demonstra angajatorului ca nu ai suficienta imaginatie pentru a te exprima cu propriile cuvinte sau, si mai grav, ii vei da impresia ca raspunsurile tale nu sunt sincere. Spontaneitatea si sinceritatea sunt doua dintre trasaturile cele mai apreciate de recrutori la candidati atunci cand primesc raspunsuri de la acestia in timpul interviului.
 
Raspunsurile false sau construite nu sunt, de fapt, avantajoase nici pentru candidat. Nu numai compania trebuie sa gaseasca un angajat ideal, dar si candidatul trebuie sa gaseasca compania/jobul potrivit. Daca oferi informatii neadevarate in timpul interviului si incerci sa pari altcineva decat esti cu adevarat, iti vei face singur o defavoare. Chiar daca vei obtine jobul respectiv, in scurt timp va deveni evident ca nu esti persoana care ai pretins sa fii, iar asta iti va aduce dificultati la noul loc de munca.
 
 
5. Neclaritate in exprimarea punctelor tari
Oricat de potrivit ai fi pentru un anumit job, recrutorul nu poate sa deduca asta numai pe baza CV-ului tau. Tocmai de aceea, interviul de angajare este prilejul de a te prezenta cu adevarat si de a evidentia trasaturi si aspecte imposibil de transmit prin CV.

Am mentionat anterior ca nu este indicat sa iti construiesti raspunsurile de dinainte. Dar este necesar sa iti faci o lista cu punctele tari care te caracterizeaza, iar apoi sa selectezi dintre acestea pe cele care raspund cerintelor jobului in cauza. La interviu, vei evidentia aceste puncte tari fie mentionandu-le ca atare (daca esti intrebat de exemplu “De ce consideri ca esti potrivit pentru acest post?/Ce consideri ca aduci in plus fata de alti candidati?” etc.), fie facandu-le sa se subinteleaga atunci cand te referi la experiente din trecutul tau profesional.

Asigura-te ca, pana la epuizarea timpului alocat interviului, reusesti sa creezi recrutorului o imagine clar conturata care sa iti reflecte avantajele competitive in fata altor candidati. Nu lasa o greseala atitudinala sau de comportament (precum cele 5 expuse mai sus) sa stearga avantajul pe care ti l-au oferit experienta si competentele din CV.

Succes!