Tendinte internationale in recrutare in 2014: cum te vor afecta si cum te poti pregati

Expertii in HR la nivel international au identificat principalele tendinte in recrutare pentru anul 2014. Piata fortei de munca din Romania se va alinia acestor trenduri cu un decalaj de 6 -12 luni, insa unele sunt deja implementate si in tara noastra. Afla care sunt principalele trendurile care se vor aplica in Romania, cum te afecteaza si cum te poti pregati pentru a le face fata.

 

1. Competitia pentru talente va creste
Angajatorii resimt o nevoie crescanda de a gasi cei mai buni candidati pentru fiecare din pozitiile deschise in cadrul companiei. Competitia pentru atragerea de talente va creste, companiile orientandu-se catre candidati inovatori, care pot avea un impact major in cresterea performantei acestora. In conditiile in care in anii precedenti, pe fondul crizei economice, companiile deschideau relativ putine pozitii, 2014 va fi un an al angajarii intense.

Urmand exemplul oferit de Facebook, Apple si Google, al caror obiectiv principal in recrutare este sa angajeze oameni inovativi, care sunt capabili sa isi indeplineasca sarcinile cu rapiditate, oferind, in acelasi timp, rezultate de impact, majoritatea companiilor vor incerca in 2014 sa adopte o strategie similara.

Angajarea si retentia candidatilor inovatori are un impact economic major in dezvoltarea unei companii. De aceea, va creste agresivitatea in recrutare, nevoia de contraoferte si reorientarea catre candidati care sunt angajati la companii concurente pentru pozitii de specialisti cu experienta.

Cum o sa te afecteze:
In conditiile cresterii competitiei in atragerea de talente si din dorinta de a angaja cea mai buna persoana, angajatorii vor investi din ce in ce mai mult in promovarea anunturilor de angajare si vor dori sa vada un numar mai mare de candidati inainte de a face selectia. Astfel, vei avea mai multe sanse de a obtine un interviu pentru postul pe care ti-l doresti. Insa, acest lucru nu inseamna ca vei avea si mai multe sanse la angajare, ci ca rata de respingere va creste.

Standardele vor fi din ce in ce mai ridicate, piata se va polariza si doar cei mai bine pregatiti candidati isi vor gasi cu usurinta un loc de munca foarte bun. Candidatii cu o pregatire generalista sau cu o cunoastere medie / slaba a industriei sau a domeniului in care activeaza vor avea dificultati mai mari in a-si gasi un job.

Cum poti sa te pregatesti:
Trebuie sa te adaptezi pietei si sa incerci sa reduci discrepanta dintre asteptarile angajatorilor si nivelul tau de pregatire. De asemenea, trebuie sa te pregatesti continuu si sa te dezvolti in conformitate cu cerintele pietei, adaptabilitatea fiind cea mai cautata abilitate a candidatilor.

Incearca sa iti iei un atestat / certificat pentru fiecare competenta pe care o detii, invata limbi straine noi (ideal ar fi sa inveti limba germana) si dezvolta-ti capacitatea de invatare continua.

O strategie pe care poti sa o incerci este sa identifici un punct tare pe care il ai deja si sa te perfectionezi pana vei ajunge la un nivel excelent al acelei abilitati. Astfel, vei fi remarcat si te vei diferentia prin cel putin un lucru fata de ceilalti candidati.

 

2. Video call-ul / interviul telefonic
In 2014 este acceptata si din ce in ce mai des folosita practica video call-ului si a interviului telefonic, cel putin in primele etape ale interviului de angajare. Odata ce eficacitatea acestora a fost demonstrata, oamenii de HR incearca sa economiseasca timp, dar si sa micsoreze costurile unui proces de recrutare, evitand deplasarile.

“Avand in vedere disponibilitatea mai ridicata in ultimii ani a candidatilor pentru relocare, in special catre orasele mari, recruiterii folosesc foarte mult interviurile online ca prim pas, pentru a verifica motivatia candidatului si a-l observa inainte de a-l pune pe drumuri pana la sediul companiei. Ulterior, candidatul poate fi invitat si la sediu, pentru a avea un interviu si cu managerul/managerii de department. Interviul online poate avea loc si la sfarsitul procesului de recrutare cand candidatul trebuie sa fie intervievat de un manager strain. Sunt insa si cazuri in care tot procesul de recrutare are loc doar online.”
                                                                                    Luminita Fediuc, HR Consultant, Brainspotting
 

Cum o sa te afecteze:
Practica video call-ului si a interviului telefonic va reduce durata unui proces de recrutare, oferindu-ti sansa de a gasi mai rapid un loc de munca. De cele mai multe ori, insa, aceasta este o pre-selectie: angajatorul determina in ce masura corespunzi nevoilor companiei si daca informatiile pe care le-ai furnizat in CV si in scrisoarea de intentie sunt veridice. Candidatii selectati vor fi chemati, apoi, la interviu.

Cum poti sa te pregatesti pentru un astfel de interviu:
“Cei care dau un astfel de interviu, ar trebui sa fie atenti si sa se pregateasca cel putin la fel de bine ca pentru un interviu face to face, incepand de la tinuta, gesturi, pana la cunostinte referitoare la companie si pozitia pentru care candideaza. Foarte importante mai sunt si calitatea conexiunii, precum si locul in care are loc interviul. “
                                                                                                                            Luminita Fediuc, HR Consultant, Brainspotting

Ca si in cazul unui interviu fata in fata, incearca sa adopti o atitudine relaxata si deschisa. Nu aborda acest pas in selectie ca o “simpla discutie”, ci considera-l o oportunitate de a demonstra ca esti candidatul potrivit. Daca nu poti sa continui discutia in acel moment sau nu poti sa te desprinzi de mediul in care te afli (metrou, gara, restaurant etc.), informeaza intervievatorul asupra acestui aspect. La fel ca la un interviu obisnuit, este indicat sa adresezi intrebari concrete si pertinente, la momentul potrivit. Detaliaza procesul de pregatire profesionala si explica de ce acest job ti s-ar potrivi.

Asigura-te ca stii cu cine stai de vorba si pastreaza nivelul de formalitate indus de apelant. Nu intrerupe si fii sigur ca ai inteles bine sensul intrebarii inainte de a raspunde. Nu vei putea fi ajutat de indicii comunicarii non-verbale in aceasta situatie, asa ca poti reformula intrebarea pentru a afla cu certitudine daca ai inteles, dar si pentru a castiga timp pentru a-ti formula un raspuns.

Nu uita sa multumesti pentru timpul acordat si sa iti exprimi disponibilitatea pentru a participa la urmatoarele etape in procesul de selectie.

 

3. Gamificarea
Gamificarea este o strategie de recrutare utilizata cu precadere pe piata din SUA, dar care este folosita destul de des si in Europa, urmand ca in anul 2014 sa fie introdusa si in Romania. Metoda functioneaza dupa un principiu simplu: angajatorul posteaza pe site un joc conceput astfel incat specialistii in recrutare sa poata testa abilitatile specifice job-urilor din companie in functie de realizarile candidatilor din mediul virtual. Cei care sunt interesati de un job trebuie doar sa performeze in competitie, pentru a fi remarcati si luati in considerare pentru un interviu.


Cum te va afecta:
Efectul acestui trend este unul pozitiv, in ceea ce te priveste. Implementand aceasta strategie, specialistii in recrutare ar putea avea deschidere spre un numar mai mare de candidati, deoarece jocurile pot deveni virale pe canalele de socializare, iar companiile pot distribui informatii mult mai usor. Astfel, poti avea mai multe sanse de a obtine un interviu daca te numeri printre cei mai buni jucatori, decat daca ai trimite un CV standard, care nu iti scoate in evidenta abilitatile si competentele.

O alta problema pe care aceasta noua metoda de recrutare tinteste sa o inlature este feedback-ul negativ al unui candidat respins de o companie: “Chiar dacã sunt respinsi, candidatii raman cu o atitudine pozitiva fata de companie si sigur vor vorbi cu prietenii lor despre metoda de selectie”, declara Rory Jeffcock, EMEA RPO Director Pontoon, companie care va implementa in Romania noua metoda de recrutare.

Cum te poti pregati:
Angajatorii vor folosi in 2014 o paleta cat mai complexa de teste si simulari de jocuri care le va permite sa experimenteze si sa descopere candidatii care sunt cel mai bine pregatiti.

In industria IT trendul a fost adus de marile companii si in Romania. Hackataton-ul*  Microsoft a reunit experti in domeniu si reprezentanti Microsoft, cu care participantii puteau discuta pentru a obtine feedback privind aplicatiile dezvoltate de ei in timpul acestui eveniment.

Pe 22 februarie 2014, in 4 locatii din Romania, SUA, Suedia si Canada se va desfasura Hackatonul pe echipe EA, care le permite participantilor sa isi demonstreze abilitatile de programare, creand cele mai bune jocuri sau aplicatii de mobil intr-un ambient competitiv.

Si pentru Industria Tehnica si de Inginerie se organizeaza competitii si concursuri de constructie internationale. The A’Engineering and Technical Design Competitions este un concurs de design freestyle, deschis atat lucrarilor in stadiul de concept, cat si celor deja realizate de profesionisti sau tineri deisgneri, de companii de design sau agentii din intreaga lume.

Pentru sectorul de Business si cel Economic, anual se organizeaza simulari, precum ABSEL’s 41st Annual Meeting din mai 2014 (Association of Business Simulation and Experiential Learning) si concursuri, precum The NEW Space Business Plan Competition, care iti poate aduce 100.000$. Case-study-uri au fost organizate, printre altele, de P&G, care oferea participantilor posibilitatea de a simula mediul de lucru intr-una dintre cele mai mari companii din FMCG si sa rezolve un case study de business in cele 3 zile de workshop-uri si sedinte de coaching.

Nenumarate companii apeleaza la jocurile online cu scopul de a atrage candidati de top pentru pozitiile deschise. REVEAL de la L’Oréal este un joc online de descoperire de talente. Acesta este deschis la nivel international, pentru studentii si absolventii din toate mediile, carora le permite sa descopere compania prin participarea la dezvoltarea unui produs, de la ideea initiala, trecand prin productie, pana la lansare.

Trade Mogul este o competitie internationala de tranzactionare online organizata de GHF Group. Cei mai buni 20 de jucatori vor participa la un interviu pentru o pozitie in cadrul acestei companii.



Toate acestea au scopul de a simula cat mai multe dintre abilitatile pe care un angajator le vizeaza atunci cand deschide un post in compania sa. Participa la competitiile din domeniul tau de activitate pentru a simula procesul de recrutare, dar si pentru a te face remarcat.

 

4. Teste si instrumente complexe
Procesul de recrutare devine din ce in ce mai complex. Ghidati de necesitatea de a gasi cel mai bun candidat dintr-un numar mare de aplicanti, oamenii de HR resimt nevoia de instrumente de evaluare, software-uri care sa le standardizeze procesul si sa usureze procesarea de date si cifre.

Acestia folosesc diferite instrumente, insa cele mai des intalnite sunt testele Kenexa si assessment centers-urile (uneori, testele pot face parte dintr-un proces de assessment center). In suita de teste Kenexa intra testele de personalitate de diferite complexitati, testele de abilitati (pentru orice profil: contabilitate, IT, marketing etc.), dar si testele de masurare a abilitatilor logice si numerice.

Cum te va afecta:
Aceste teste, combinate cu interviurile succesive, duc la o acuratete mult mai mare de predictie a performantei la locul de munca. Asa cum spuneam, candidatii foarte bine pregatiti, inovativi si talentati, isi vor gasi cu usurinta un loc de munca. Ceilalti vor avea dificultate in a se angaja.

In plus, prin standardizarea procesului, oamenii de HR se asigura ca pentru aceeasi pozitie candidatii si competentele acestora sunt masurate in mod sistematic, eliminand, astfel, factorul subiectivitatii.

Cum te poti pregati:
“Un candidat se poate pregati inaintea unui test de abilitati profesionale sau de abilitati logice si numerice cautand pe internet exemple de astfel de teste, rezolvandu-le apoi, sau doar exersand exemplul trimis de recruiter inaintea testului.”
                                                                                                                                 Luminita Fediuc, HR Consultant, Brainspotting

“Este bine de punctat ca la testele de personalitate nu sunt asteptari de genul unui raspuns gresit sau corect. Oamenii de HR evalueaza modul in care omul respectiv s-ar potrivi cu echipa, cu compania sau valorile promovate in cadrul echipei.”
                                                                                                            Roxana Barbu, IT&C Recruitment Consultant, Brainspotting

Un alt instrument care te poate ajuta atat sa iti dai seama care este nivelul tau de cunostinte in domenii diverse (digital, social media, tehnic), dar si sa te pregatesti mai bine si sa tii pasul cu tendintele fortei de munca este Smarterer.

 

 

5. Background screening
In conditiile in care recrutarea nu mai inseamna strict ocuparea unui loc de munca, ci identificarea celui mai bine pregatit candidat dintr-o piata in care a crescut competitivitatea, recruiterii au inclus in procesul de recrutare si verificare recomandarilor si ale referintelor (background screening-ul). Acesta este un pas onest si logic, deoarece exista inca persoane care isi asuma competente fictive. Dintr-un studiu realizat de Mindit rezulta ca 9 din 10 CV-uri contin discrepante, desi unele dintre acestea sunt minore.

Cum te afecteaza:
Un raport de background check presupune verificarea informatiilor pe care le-ai declarat in CV si in scrisoarea de intentie, de la pozitiile ocupate in trecut si nivelul de responsabilitate, la motivele intreruperii contractului de munca, confirmarea studiilor, a certificarilor si a training-urilor. De asemenea, se vizeaza obtinerea recomandarilor direct de la persoanele care pot oferi un feedback relevant. Nu in ultimul rand, trebuie sa tii cont ca un astfel de raport include si informatii legate de activitatea ta pe retelele de socializare.

In conditiile in care informatiile pe care le-ai trecut in CV sunt veridice, iar conturile de pe retelele de socializare nu contin informatii care te-ar putea discredita, acest trend nu te va afecta pe viitor.

Cum te poti pregati:
“E important ca cei care isi cauta un loc de munca sa fie pregatiti sa poata furniza cate o persoana de referinta pentru locurile de munca anterioare, in conditiile in care si acestea si-au dat acordul sa poata fi contactate pentru astfel de informatii. In niciun caz nu trebuie sa ofere date de contact ale prietenilor care nu au legatura cu viata lor profesionala.”
                                                                                                                                 Luminita Fediuc, HR Consultant, Brainspotting

 

 

6. Mobilitatea fortei de munca
Uniunea Europeana promoveaza si sustine o mai mare mobilitate a fortei de munca, atat cea dintre locurile de munca (mobilitatea ocupationala), cat si cea dintre tari (mobilitatea geografica), deoarece aceasta contribuie la progresul social si economic si la un grad mai inalt de ocupare a fortei de munca. Astfel, in timp ce in anii precedenti, angajatii optau pentru o relocare de 3 pana la 5 ani, in prezent mobilitatea fortei de munca depinde de nevoile de business si de preferintele angajatilor. Acestia oscileaza intre repartizari pe termen scurt/lung, calatorii in interes de serviciu, job-uri project-based sau apeleaza la naveta intre locul de munca si locuinta.

Cum te afecteaza?
Fenomenul este considerat cel mai eficient raspuns la provocarile pe care globalizarea si tehnologizarea le ridica. In prezent, in Europa rata somajului se mentine la peste 12%, desi 2 milioane de locuri de munca raman neocupate, iar acest lucru se datoreaza, in principal lipsei de calificare adecvata.

„Asistam la o ingrijoratoare lipsa a aptitudinilor potrivite, ceea ce inseamna ca un numar insemnat de someri nu sunt pregatiti pentru noile locuri de munca.“
                                                                                                                                     Glenda Quintini, economist in cadrul OCDE
Daca esti calificat, ai aptitudinile potrivite, iar pregatirea ta este in concordanta cu tipul de calificare cerut de angajator, iti poti gasi un loc de munca oriunde in Romania sau in Europa.

Cum te poti pregati?
Pentru ca sunt multe companii/domenii in Romania care nu se gasesc in Bucuresti sau in orasele foarte mari, trebuie sa fii deschis si sa te duci acolo unde cat mai multe dintre abilitatile tale sunt cu adevarat valorificare de angajator. Astfel, poti obtine un loc de munca mai bun, un salariu mai mare si beneficii mai multe. Afla care sunt principalele centre din Romania in functie de industrii:

  • Industria auto: utilaj petrolier (Ploiesti), masini-unelte, indeosebi strunguri (Arad, Bucuresti, Targoviste), rulmenti (Brasov, Barlad, Ploiesti), material rulant (locomotive la Resita, Bucuresti, Craiova, vagoane - inclusiv pentru metrou - la Arad si Bucuresti), autoturisme (Craiova, Pitesti, Campulung), nave maritime de mare capacitate, inclusiv minerale si petroliere (Constanta).

 


7. Master of gadgets and technology
Conform studiului Manpower despre Deficitul de Talente in 2013, principalul motiv pentru care angajatorii romani au dificultati in ocuparea pozitiilor deschise este lipsa comptentelor tehnice (34%). Din dorinta de a ramane competitivi si de a-si gasi un loc de munca bun, angajatii trebuie sa se adapteze la schimbarile tehnologice si sa dobandeasca permanent noi competente necesare utilizarilor acestor noi tehnologii.

Cum te afecteaza?
Aproape toate job-urile vor implica interactiune cu tehnologia si lucrul cu software-uri si aplicatii. Chiar daca esti bine pregatit in domeniul tau, pentru a primi un job pe masura asteptarilor, trebuie sa demonstrezi ca stapanesti aceste instrumente si ca le folosesti la perfectie.

Cum te poti pregati?
Daca doresti sa iti cresti angajabilitatea si sa devii vizibil pe piata fortei de munca, ghideaza-te dupa cerintele pietei si pregateste-te temeinic urmand cursuri si traning-uri. Profita de nenumaratele cursuri online si dezvolta-ti abilitatile si competentele de care ai nevoie pentru a fi unul dintre cei mai buni in domeniul tau de activitate. Afla care sunt cele mai cautate certificari internationale in IT si urmeaza un curs de IT sau de Digital Media. Nu uita nici de platforma culturala si educationala Open Culture, Coursera – care ofera cursuri in parteneriat cu cele mai mari universitati, MIT Open Courseware, Harvard Business Review sau CoursesWeb, care ofera cursuri de programare.

In curand, piata de HR din Romania se va maturiza si va adopta practicile din celelalte tari europene. Trebuie sa te gaseasca pregatit pentru aceasta schimbare si specializat in domeniul tau de activitate. In 2014, companiile se vor orienta si catre atragerea masiva de talente, asa ca, daca esti foarte bun, vei avea parte de oferte pe masura.

 

Va recomandam si:

Model scrisoare de intentie. Descarca 30 de modele pregatite de specialisti din care merita sa te inspiri