Model CV student – startul pentru orice cariera

cv-student

Student sau absolvent la inceput de cariera vreau sa dau startul carierei mele in cadrul unei companii de top, dar nu stiu cum sa imi creez modelul de CV al studentului pentru a avea sanse cat mai mari de a fi chemat la interviu.
Stim, nu este usor sa iti scrii CV-ul atunci cand nu ai prea multe lucruri pe care poti sa le incluzi, dar acest lucru nu ar trebui sa te opreasca.

Ce ar trebui sa contina un model de CV de student completat ca la carte? Iata mai jos 8 recomandari din partea noastra.

 

Descarca model CV student

 

1. Profil personal (descriere CV student)
2. Experienta profesionala vs. Educatie
3. Modelul de CV al studentului – cum trebuie sa arate? 

Incepe cu un profil personal de efect (descriere CV student)

Fiind la inceput de cariera si neavand prea multa experienta este important sa stii cum sa te prezinti in asa fel pentru a atrage atentia unui recruiter. Astfel, un profil personal care sa evidentieze reusitele si competentele tale este cel mai potrivit element cu care sa incepi redactarea CV-ului tau de student.

Ai nevoie doar de 2-3 propozitii care sa rezume cine esti, ce studii ai absolvit/urmeaza sa finalizezi, ce iti doresti sa faci in viitor si ce atuuri ai care sa te recomande pentru jobul ales.


Experienta profesionala vs. Educatie – care conteaza mai mult in modelul de CV al studentului

Construieste un CV care este relevant pentru jobul la care aplici

Insereaza informatii care „te recomanda” pentru jobul respectiv (activitati din experienta ta care au legatura cu pozitia la care aplici). Sa presupunem ca ti-ai dori sa aplici la un internship in marketing si ai de ales intre a oferi mai multe detalii despre jobul de vara pe care l-ai avut sau un curs despre digital marketing pe care l-ai urmat la o facultate din straintate in urma programului Erasmus.

Noi iti recomandam sa incluzi cursurile de la facultate, studiile sau orice alt lucru care poate fi relevant domeniului in care vrei sa lucrezi (training, scoli de vara, conferinte, work-shop-uri). In plus, studiile vor arata ca esti interesant de subiectul respectiv si ti-ai dori o cariera in domeniu.

La sectiunea Educatie din CV-ul pentru studenti fara experienta incepe cu cele mai recente studii si continua cu ele in ordine cronologica de la cele mai recente pana la cele mai vechi. De asemenea, nu mentiona studiile liceeale, doar in cazul in care vrei o cariera tehnica sau economica si ai facut un liceu cu acest profil.

De evitat! Nu mentiona toate cursurile urmate, ci doar cele care conteaza. Cu siguranta au fost cursuri in cei 3 sau 4 ani de facultate care nu aveau legatura cu specializarea ta. 


Nu minti in modelul de CV de student folosit – ai grija ca informatia sa reflecte competentele tale 

Este foarte important sa stii sa iti autoevaluezi competentele cat mai bine si sa inserezi in CV doar acele elemente care stii ca pot fi dovedite prin certificari. De exemplu, in cazul competentelor lingvistice, daca mentionezi ca ai un nivel de cunoastere de C1, cunostintele tale trebuie sa se ridice la valoarea acestuia.
 

Afla cum sa iti evaluezi cat mai bine competentele lingvistice aici


Pentru job-urile cu nivel entry level, companiile cauta candidati care sunt motivati si dornici sa invete, cu bune abilitati interpersonale si proactivi. Daca lucruri precum optimizarea unui ad pe Facebook sau realizarea unui raport de audit se pot invata in timp ce lucreaza, abilitatile soft sunt dobandite in timp de candidat la scoala sau in alte experiente extracurriculare sau personale, recomanda Seek, cea mai mare platforma de recrutare din Australia. 


Descarca model CV student completat




Mentioneaza specializarea facultatii, cursurile pentru care aloci mai multa atentie si cele care te-au ajutat sa acumulezi informatii in domeniul dorit. Nu ezita sa mentionezi si situatiile in care ai obtinut rezultate extraordinare, burse de merit sau proiecte de cercetare in care te-ai implicat.

De asemenea, daca ai participat la un schimb de experienta precum Erasmus, detaliaza experienta, domeniul si care sunt informatiile pe care le-ai acumulat sau proiectele in care te-ai implicat pe parcursul experientei.

Pentru angajatori, specializarea de la facultate sau masterul urmat reprezinta unul dintre top 5 cele mai importante criterii in procesul de selectie si recrutare al candidatilor juniori (date conform Raportului „Piata fortei de munca in 2022” )

Raportul“Piata fortei de munca in 2022“ realizat de  www.hipo.ro


Evidentiaza cursurile extracurriculare din modelul de CV al studentului 

Daca ai participat la sesiuni de pregatire, prezinta aceste aspecte si listeaza punctual informatiile pe care le-ai dobandit (ex:, cursuri de contabilitate, cursuri de programare, workshopuri de design auto, Sesiuni de comunicare stiintifica, traininguri de comunicare – daca vrei sa aplici pentru un job in marketing si comunicare)

Fii creativ si gandeste outside the box in momentul care iti creezi modelul de CV al studentului. Gandeste-te cum ai putea sa pui in valoare jobul de vara pe care l-ai avut sau acel proiect in care ai fost voluntar, iti recomanda Monster, site de recrutare britanic.


Mentioneaza experienta practica in CV-ul tau de student 

Avand in vedere ca esti la inceputul carierei tale si nu ai dobandit inca o experienta profesionala de munca, mentioneaza detalii despre programele de practica de la facultate si/sau experienta proiectelor extracurriculare in care te-ai implicat.
Nu uita sa pastrezi informatia relevanta.

De exemplu, daca programul de internship la care vrei sa aplici este in domeniul financiar, iar tu ai fost responsabil pentru bugetul unui proiect in care ai fost implicat, este important sa mentionezi acest lucru si pregateste-te sa prezinti situatii concrete la interviu.


Modelul de CV al studentului – cum trebuie sa arate? 

Da dovada de profesionalism cand iti creezi CV-ul de student

Foloseste o adresa de e-mail formata din numele si prenumele tau, foloseste o fotografie care sa te reprezinte. Si nu, aici nu ne referim sa atasezi o poza cu tine pe motocicleta daca esti pasionat de motociclism si de adrenalina.

Insereaza o fotografie in care ai o prezenta decenta, iar daca nu ai o astfel de poza, trimite CV-ul fara poza.

Una dintre cele mai frecvente si mai amuzante greseli pe care o remarc, este legata de fotografia din CV. Nu sunt potrivite fotografiile in care apar si alte persoane in afara de candidat, fotografii din club, din parc, de pe plaja, cu animalul de companie etc. Si adresele de email precum: sexypisicuta@cautjob.com sau baieteldecartier@cautjob.ro, desi sunt amuzante, descalifica, de cele mai multe ori candidatii, Maria Paun, Consultant Resurse Umane @ Otto Broker de Asigurare pentru Raportul fortei de munca.


Descarca CV student exemplu

 


Actualizeaza CV-ul de student 

Daca deja ai creat un model de CV, nu uita sa actualizezi informatiile si sa fie up-to-date perioadele in care s-au desfasurat activitatile si studiile.


Redacteaza CV-ul tau de nota 10! 

  • Reciteste CV-ul de mai multe ori inainte de a aplica si asigura-te ca nu ai greseli gramaticale, de ortografie sau de exprimare
  • Foloseste fonturi clasice, precum Times New Roman, Helvetica, Arial sau Calibri
  • Trimite-l in format Word
Chiar daca nu ti-ai creat inca o cariera, cu ajutorul unui CV-ul completat inteligent, cu siguranta ca vei putea sa dai startul carierei tale.

 

Citeste si:



 

Va recomandam si:

Model scrisoare de intentie. Descarca 30 de modele pregatite de specialisti din care merita sa te inspiri