Ce trebuie sa fac daca raman des in urma cu taskurile?
Amanarea, comportamentul care defineste cel mai potrivit intrebarea de mai sus, e un subiect amuzant la prima vedere. Toti o facem. Majoritatea ne simtim vinovati atunci cand o facem. Dar, totusi, o facem in continuare. Toata lumea amana lucruri.
Daca e sa o privim din punct de vedere business, amanarea este profitabila – dar pentru altii! Furnizorii carora le dai ceva de lucru pe ultima suta de metri, agentiile de turism care iti gasesc un loc pentru vacanta de vis cu o saptamana inainte de concediul tau, colegii carora le ramai dator-vandut – sunt cateva dintre exemple.
Exista 8 factori “vinovati” pentru amanare, impartiti in doua mari categorii.
Factori interni, care tin de psihicul fiecaruia dintre noi:
1. teama de esec;
2. teama de schimbare;
3. inclinatia spre a “inghesui” taskurile;
4. tendinta de a promite mai multe decat poti face.
Daca esti o persoana careia ii e teama de esec, ai cele mai mari sanse sa amani constant orice sarcina sau proiect carora nu le acorzi de la bun inceput sanse ridicate de succes.
A doua categorie, de factori externi, este reprezentata de:
1. incarcarea cu sarcini neplacute;
2. sarcini care te depasesc;
3. lipsa de logica in abordarea taskurilor ;
4. obiective neclare.
E foarte simplu: chiar daca nu iti place sa amani, vor exista factori care sa te “ajute” in a face asta. Lipsa de claritate pe obiective sau lipsa unei logici in activitatile tale pot fi indeajuns incat sa te faca sa amani.
Un efort mic al tau, un pas mare inainte pentru solutii de viitor: gandeste-te la taskurile amanate de tine doar astazi (un telefon, un mail, o intalnire, o decizie promisa). Ia fiecare dintre cei 8 factori de mai sus si cauta sa-i potrivesti pe taskuri: care dintre ei e „vinovatul”? Odata identificat, au un raspuns la ce trebuie mai exact sa lucrezi personal.
O ultima idee: gandeste in termen de consecinte – ce pierd sau ce castig atata timp cat aman acest task? Vei ajunge la o decizie de prioritati, un subiect care merita dezbatut pe larg in alta discutie.
Bogdan Pode
Senior Trainer
Human Invest
Human Invest este una din companiile de top din domeniul serviciilor de training si consultanta in dezvoltare organizationala, leadership, time management si comunicare. Inca din 1999 suntem cunoscuti pentru conceperea si implementarea programelor care ofera managerilor o experienta autentica pentru imbunatatirea performantelor lor de leadership.
Poti afla mai multe despre noi si programele noastre aici.