Beneficiile unui loc de munca temporar

Un studiu realizat in octombrie 2013 de Asociatia Romana a Agentilor de Munca Temporara (ARAMT) in randul membrilor acesteia scoate in evidenta ca numarul persoanelor care au fost angajate in regim de munca temporara in 2012 este aproape dublu comparativ cu anul 2010 (52.000 vs. 29.926).

Contrar unei opinii generale, majoritatea celor angajati temporar in Romania au studii superioare: 23% sunt absolventi si 20% sunt inca studenti. In plus, in ultimii doi ani, numarul studentilor angajati in regim de munca temporara a crescut cu 12%, iar numarul absolventilor de facultate cu 9%.

De ce aleg candidatii aceasta forma de angajare?
In contextul economiei actuale, piata muncii s-a schimbat dramatic, iar cei care sunt in cautarea unui job cauta noi oportunitati. Principalele motivele care ii determina pe oameni sa devina angajati cu statut temporar sunt:
• Castigul de experienta;
• Accesul la training;
• Inexistenta unei alternative;
• Caracterul de mijlocitor al unui loc de munca temporar in cautarea unui loc de munca permanent;
• Modul de lucru flexibil;
• Posibilitatea de a obtine venituri suplimentare;
• Nu sunt in cautarea unui job permanent.

Aceste optiuni sunt sustinute si de cifre:
19% dintre angajatii temporari au beneficiat de training la locul de munca;
11% dintre cei care sunt angajati cu contract de munca temporara semneaza un contract permanent la ultimul angajator;
• Angajatii cu statut temporar isi cresc sansele de angajabilitate.

Job-urile project based sunt, de asemenea, colaborari pe durata limitata, care ofera celor care opteaza pentru un astfel de loc de munca posibilitatea de a avea un venit supliment lucrand dupa un program flexibil. Descopera job-urile care se preteaza colaborarii de tip project based in articolul Project based jobs - daca nu esti hotarat sa iei o decizie pe termen lung.

Drepturile lucratorilor temporari:
Legislatia europeana sporeste protectia lucratorilor temporari stabilind norme minime aplicabile in intreaga Uniune Europeana. Acest video explica beneficiile aduse de catre legislatia europeana tuturor celor care opteaza pentru un contract de munca in regim temporar in Europa.

 

 

De ce apeleaza angajatorii la aceasta forma?
Criza din ultimii ani, instabilitatea economica si lipsa de predictibilitate asupra fiscalitatii au afectat viziunea pe termen lung a companiilor si le-au determinat sa apeleze la personal contractat temporar.

Alte motive pentru care reprezentantii firmelor au decis sa apeleze la angajati temporari sunt:
• acoperirea fluctuatiile activitatilor;
• inlocuirea personalului angajat permanent care absenteaza;
• nevoia de a gasi oameni specializati pentru misiuni speciale;
• sansa de a testa lucratorilor;
• nevoia de a reduce costurile de lucru.

In conditiile in care in Europa peste 5,7 milioane de tineri europeni nu lucreaza la momentul actual si alti 1,5 milioane sunt fortati sa ramana la locuri de munca nepotrivite, munca pe perioada determinata poate fi o solutie economica si de cariera viabila in mediul actual instabil.

 

 

Asociatia Romana a Agentilor de Munca Temporara (ARAMT) este o organizatie non-profit fondata in 2010 de cei mai mari jucatori de pe piata serviciilor de resurse umane. ARAMT isi propune setarea unor standarde de calitate ale industriei sincronizate cu bunele practici la nivel european, flexibilizarea conditiilor de acces pe piata muncii si crearea de noi locuri de muncă.

Va recomandam si:

Navigating the Future of Work: an interview with Marius Clapon, Head of IT Delivery @MassMutual Romania

ULTIMELE JOBURI