Cum sa iti rescrii CV-ul cand vrei sa schimbi domeniul in care lucrezi
Daca esti sigur ca doresti sa iti schimbi domeniul de activitate si deja ai facut primii pasi in aceasta directie, iti prezentam un ghid care sa te ajute sa iti redactezi CV-ul si scrisoarea de intentie, astfel incat sa convingi angajatorul ca esti un risc pe care merita sa si-l asume. In plus, iti vom da cateva sfaturi pe care sa le pui in aplicare la interviul de angajare.
Cum sa iti rescrii CV-ul cand vrei sa schimbi domeniul in care lucrezi?
Scopul redactarii unui CV nu ar trebui sa fie enumerarea tuturor activitatilor in care ai fost implicat, indiferent de domeniu si de finalitate. Incearca sa vinzi cea mai buna versine a ta, in functie de asteptarile lor.
Cea mai mare greseala pe care o poti face este sa trimiti un CV standard atunci cand aplici pentru un post din alt domeniu de activitate decat cel in care ai deja experienta. Nu investi timp incercand iti reconstruiesti CV-ul vechi, ci porneste de la zero. Trebuie sa te asiguri ca fiecare cuvant si fiecare informatie trecute in CV sunt focalizate pe convingerea oamenilor de HR ca esti omul potrivit, chiar daca nu ai experienta relevanta.
CV functional in loc de CV cronologic
In primul rand, trebuie sa tii cont de faptul ca exista 2 tipuri de CV-uri: cronologic si functional.
CV-ul cronologic scoate in evidenta experientele acumulate intr-un anumit job si domeniu si le prezinta in ordine invers cronologica. Insa, atunci cand iti schimbi radical domeniul in care activezi, ar trebui sa alegi un CV functional, deoarece acesta te ajuta sa reliefezi competentele transferabile de la un job la altul.
CV-ul functional ii poate transmite angajatorului ca, desi nu ai experienta in acest domeniu, poti detine cunostintele si interesul pe care si le-ar dori de la un angajat. Listeaza-ti abilitatile si competentele, in functie de relevanta pentru postul pentru care aplici, oferind, drept argumente, nenumarate exemple din activitatea ta anterioara (experienta, cursuri, colaborari, proiecte facute in timpul liber etc.)
Creand paragrafe separate, cu denumiri pentru fiecare dintre abilitatile detinute (exemplu: Vanzari, Marketing, Customer Service, Programare), poti scoate in evidenta aptitudinile si competentele tale, fara a pune accent pe locul de munca care te-a ajutat sa le achizitionezi.
In continuare poti gasi recomandari despre cum ar trebui sa abordezi completarea campurilor din noul tau CV functional:
Obiectiv profesional
Nu te inscrie in multimea celor care trec in CV obiective pe termen lung, fara relevanta pentru postul pentru care aplica. Explica simplu motivele obiective pentru care vrei sa schimbi job-ul si de ce te reorientezi spre acest domeniu. Fa referire la aspectele de care esti interesat si prezinta acest pas ca pe unul cu rezultate benefice pentru cariera ta.
Abilitati
Identifica abilitatile pe care le detii si sunt necesare pentru job-ul dorit si prezinta sub fiecare dintre ele doar activitatile si responsabilitatile de la job-urile anterioare ce pot fi relevante (inclusiv internship-urile). Adauga, in continuare, exemple de proiecte personale realizate in timpul liber si alte elemente care sa arate interesul pentru dezvoltarea abilitatii respective (cursuri, lecturi, participari la evenimente etc.)
Include, acolo unde poti, si date de contact ale persoanelor (nume, functie, e-mail) cu care ai lucrat in diferite proiecte si care pot oferi recomandari viitorilor angajatori pentru munca realizata, cu scopul de a-ti creste credibilitatea.
Exemplu:
Programare PHP
• Curs PHM: Modul Incepatori, finalizat cu nota 10 (iunie 2012), Modul Intermediari, finalizat cu nota 10 (decembrie 2012);
• In cadrul job-ului X am realizat specificatiile pentru echipa de programatori;
• In cadrul job-ului Y la firma Z am testat aplicatia software pe care o utilizam;
• Am realizat in regim de colaborare site-ul www.nume-site.ro pentru compania Y;
• Citesc in mod frecvent site-urile X, Y, Z dedicate programarii.
Referinte: Nume, Compania, Functia / relatia / proiectul pe care ati lucrat, date contact (email, telefon).
Experienta
Nu uita sa faci si o sectiune speciala pentru experientele anterioare, ca sa nu fii pus in dezavantaj de lipsa acesteia. Listeaza-le sumar, in ordine invers cronologica, mentionand perioada, numele job-ului si numele companiei. Da cateva exemple de proiecte in care ai folosit competentele transferabile, pentru a scoate in evidenta capacitatea ta de a te adapta la cerinte si de a le indeplini cu brio.
Studii universitate
Prezinta studiile pe care le ai, incercand sa pui accent pe acele cursuri si materii care raspund favorabil cerintelor job-ului vizat si care demonstreaza familiaritatea ta cu domeniul respectiv.
Cursuri / Training-uri
Informeaza-te cu privire la companie, la nevoile specifice si cerintele angajatorilor si foloseste-te de educatia ta pentru a le arata ca ai competentele si abilitatile necesare acestui job, cel putin la nivel teoretic. Plaseaza strategic informatii despre cursuri si training-uri pentru a scoate in evidenta faptul ca esti persoana potrivita pentru job.
Voluntariat
Chiar daca nu ai experienta relevanta in domeniu, programele de voluntariat in care te-ai implicat iti pot oferi background-ul de care ai nevoie.
Limbile straine
Multe din job-uri oferite in prezent solicita o buna cunoasterea a doua limbi straine. Mergi dincolo de o simpla prezentare din tabelul clasic (scris-citit-vorbit) si ofera exemple de modalitati in care ai folosit recent cunostintele respective in situatii practice.
In final, reciteste inca o data noul CV pentru a te asigura ca nu ai uitat sa incluzi un argument sau exemplu ce te-ar putea ajuta sa convingi angajatorul ca poti fi un candidat viabil. Mult succes!