Cum sa te prezinti la interviu cand vrei sa schimbi domeniul in care lucrezi

Daca ai ajuns pana aici, inseamna ca posibilul angajator a apreciat deja CV-ul si scrisoarea de intentie trimise de tine si si-a dat seama ca ai competentele si abilitatile interviu_schimbare_domeniude care compania are nevoie. De aceea, la interviul de angajare trebuie sa  demonstrezi veridicitatea informatiilor trecute in CV , iar acest lucru il poti face comportandu-te ca un vanzator. Produsul esti chiar tu. 

 


Ghidul complet de Interviuri Hipo.ro

Descarca GRATUIT pdf-ul si afla in doar 30 de minute:

 
  • cum sa te pregatesti pentru interviul individual
  • cum te pregatesti pentru interviul cu managerul
  • sfaturi pentru interviul de grup;
  • intrebari si raspunsuri la interviu;
  • multe altele.

Descarca Ghidul PDF »
 

 

In cadrul interviului trebuie sa elimini temerile angajatorului si sa il convingi ca esti un risc pe care merita sa si-l asume, un pariu castigator. Poti face acest lucru raspunzand la intrebari la interviu cu exemple concrete de situatii si proiecte in care ti-ai folosit abilitatile si competentele de care ei au nevoie. Demonstreaza ca poti invata si ca te poti adapta usor, oferindu-le cel putin 3 argumente greu de contestat ca te poti converti usor si ca te poti adapta la noul job si domeniu.

Inainte de interviu job:

  • Continua reaserch-ul inceput inainte de redactarea CV-ului si a scrisorii de intentie si foloseste-te de aceste informatii. Gandeste-te cum i-ai putea ajuta (punctual), care sunt lucrurile pe care tu le-ai putea imbunatati, cum ai putea mari randamentul acestei companii si, nu in ultimul rand, cum ai putea tu deveni mai eficient. interviu_schimbare_domeniuDaca afli ce isi doresc ei si poti sa ii convingi ca ai abilitatile de care ei au nevoie, vei fi cu un pas inaintea tuturor competitorilor.

  • Citeste cu atentie anuntul de recrutare si pregateste argumente obiective pentru fiecare dintre abilitatile enumerate pe care nu le stapanesti in intregime. Daca exista arii pe care nu ai cunostinte deloc, pregateste-ti sa le explici cum ai aborda aceasta situatie.  (ex: prin urmarea unui curs in afara companie, de la o persoana din organizatie cu experienta).

  • Este important sa afli ce tip de companie este, ce servicii ofera, ce planuri au in urmatoarea perioada, competitorii, misiunea acesteia etc. Viziteaza site-ul companie, si cauta in arhiva site-urile de stire economice pentru a obtine informatie relevanta.

  •  

In timpul interviului de angajare:

  • Sfat pentru intregul interviu de angajare: fii atent la tot ce iti spune angajatorul si pune cat mai multe intrebari legate responsabilitatile job-ului. Incearca sa obtii feedback de la persoana din fata ta, pentru a intelege care au fost motivele care l-au determinat sa te cheme la interviu si care sunt temerile acestuia referitoare la angajarea ta. In cazul unei persoane care face reconversie spre un alt domeniu exista mereu semne de intrebare, iar daca afli de la inceputul interviului care sunt acestea, iti poti construi argumentatia astfel incat sa le combati. Citeste mai multe despre cum poti suplini lipsa de experienta in articolul Fara experienta? Promoveaza-te bine!

  • Este important ca, inca de la inceput, sa scoti in evidenta motivele pozitive pentru care doresti sa iti schimbi domeniul de activitate si sa prezinti acest pas ca pe unul cu rezultate benefice pentru viata ta personala si profesionala. Ofera exemple de lucruri care te atrag la noul domeniu in care esti interesat sa lucrezi.

  • Integreaza in discurs referinte pozitive la jobul de la care ai plecat, pentru ca angajatorul sa nu creada ca faci acest pas pentru ca esti obligat, ci pentru ca vrei sa imbunataesti o situatie care este deja buna.

  • De foarte multe ori, angajatorii adreseaza candidatilor urmatoarea intrebare: “De ce crezi ca esti potrivit pentru acest post?” Profita de aceasta ocazie si scoate in evidenta competentele si abilitatile tale, sustinandu-le cu interviu_schimbare_domeniurealizari cuantificabile. Fii specific, da exemple concrete de activitati anterioare relevante pentru job si motive solide pentru care ar trebui sa te angajeze, bazandu-te pe informatiile acumulate inainte de interviu.
    • Exemplu: “Am urmat cursuri de specializare: x si y, m-am implicat proactiv in activitati care tineau de acest domeniu la locul de munca si am dezvoltat instrumentele necesare acestei sarcini de lucru. Nu in ultimul rand, activitatile derulate in cadrul acestui job corespund aspiratiilor mele, ajutandu-ma sa ma dezvolt continuu, astfel incat sa devin un membru de al echipei dumneavoastra.

    •  
  • Fii pregatit sa le detaliezi procesul tau de pregatire profesionala. Cu siguranta te vor intreba cum vei umple golurile. Arata-le ca detii deja notiunile de baza din domeniul lor si ca deja ai un plan de actiune bine stabilit. “Am inceput deja sa acumulez cunostintele necesare, urmand cursuri de [……..]. Continui acest proces urmand cursuri de specializare si informandu-ma constant de pe site-uri de specialitate: x, y, cartile: z, t.”

  • Nu le spune, pur si simplu, ca te poti adapta usor. Arata-Ie ca, de-a lungul timpului, ai reusit sa te adaptezi la medii si provocari diverse.

  • Nu in ultimul rand, tine cont ca atitudinea conteaza: angajatorii cauta oameni onesti si integrii. Incearca sa dai dovada de aceste trasaturi, fii entuziasmat si arata-le ca iti doresti acest job.

  •  

Citeste si:

Va recomandam si:

Model scrisoare de intentie. Descarca 30 de modele pregatite de specialisti din care merita sa te inspiri