Cum sa-ti construiesti un plan de actiune pentru a te reorienta in cariera
Este foarte important sa nu te decizi de pe-o zi pe alta sa renunti la job-ul actual si de maine sa incepi cautarea. Odata ce ai identificat noua directie profesionala ar trebui sa realizezi un plan de actiune care sa iti permita sa-ti dezvolti abilitatile care iti lipsesc pentru a obtine job-ul dorit si sa te apuci de implementarea lui inainte de a renunta la locul de munca actual.
In continuare iti prezentam elementele pe care trebuie sa le ai in vedere:
Justifica-ti reorientarea profesionala
Primul pas pe care trebuie sa-l faci este sa-ti justifici motivatia, atat pentru tine (pentru a te asigura inca o data ca iei decizia corecta), cat si pentru cei din jur. Noteaza-ti aceasta motivatie undeva, intrucat ulterior iti va fi utila.
Este foarte probabil sa te lovesti de reticienta celor din jur. Familia si prietenii iti vor spune ca esti visator si ca in viata trebuie sa fii pragmatic. De ce sa faci asta? Nu este putin cam riscant? Esti cu adevarat calificat? Foarte multi dintre cei care nu iti vor pune aceste intrebari vor fi totusi, in privat, putin sceptici si ei. Recruterii nu vor intelege de ce te-ar alege pe tine in locul unui candidat care are deja experienta necesara. Cu cat traseul pe care il vei parcurge va fi mai dificil, uneori iti va fi si tie util sa-ti reamintesti de motivatia pe care ai avut-o cand ai luat aceasta decizie.
Solutia? Concepe o poveste convingatoare. Multi neglijeaza acest aspect si nu tin cont de faptul ca trebuie sa existe totusi un fir logic in tot traseul profesional. Altfel, nu numai ca exista o probabilitate mai mare sa nu obtii nici macar un interviu, dar exista si riscul sa pari lipsit de viziune si schimbator in decizii.
Cum creezi, asadar, o poveste convingatoare?
- Identifica temele comune. Oamenii prefera o extensie logica in loc de o ruptura. Sa presupunem ca ai lucrat prezentator la un post de radio si te-ai decis sa te reorientezi spre social media. Nu prezenta aceasta trecere ca fiind un nou pas in cariera ta. Gandeste-te ca aceste doua domenii au lucruri in comun. De exemplu, ambele spun o poveste publicului. Pune accentul pe asta si identifica alte teme comune.
- Este important sa explici valoarea adaugata pe care tu o poti oferi. Evidentiaza faptul ca nu ar trebui sa primesti job-ul pentru ca tu ai nevoie de o sansa sa te afirmi in acest nou domeniu, ci pentru ca tu ai de oferit ceva ce alti candidati nu au.
Prin identificarea firului rosu al traseului tau profesional vei reusi sa faci conexiunea dintre trecutul, prezentul si viitorul tau. Astfel, nu numai ca vei obtine mai usor sprijinul celor din jurul tau, dar vei parea si mai credibil in fata recruterilor si a angajatorului.
Identifica oportunitatile de pe piata fortei de munca
Realizeaza o cercetare din surse multiple de informare: site-uri de job-uri, presa economica si opinia oamenilor care lucreaza in industria respectiva pentru a castiga o vedere de ansamblu asupra situatiei din piata fortei de munca. In analiza ta tine cont de doi factori principali: domeniile care angajeaza in prezent si competentele cheie necesare.
In prezent, cel mai mare numar de job-uri disponibile sunt in IT&C, Inginerie, Audit si Consultanta, Banci, Retail, Outsourcing si Vanzari. Acest lucru poate varia in timp si prin urmare trebuie sa fii atent la modificarile care se produc si sa incerci sa anticipezi si intele viitoare.
Repeta periodic acest exercitiu de informare pentru a fi la curent cu tehnologiile noi care apar si cu modificarile produse in mediul economic deoarece piata fortei de munca este foarte dinamica.
Construieste-ti o experienta relevanta
Cel mai mare obstacol in procesul de tranzitie catre o noua cariera este lipsa experientei relevante pentru job-ul dorit. Pentru a-l depasi trebuie sa treci printr-o curba de sacrificiu in care sa inveti pe cont propriu partea teoretica necesara. Pentru a castiga experienta practica ai doua optiuni: voluntariat, stagiu de practica sau angajarea pe o pozitie project-based sau part time in masura in care angajatorul sau meseria permite acest lucru.
Pentru job-uri din IT, Design, Traduceri exista si platforme precum Freelancer.com care iti ofera o modalitate de a realiza de la mici task-uri pana la proiecte complexe pentru diversi clienti.
Acumuleaza noi cunostinte si aptitudini
Cea mai buna modalitate prin care poti demonstra unui angajator seriozitatea intentiei tale de a te reorienta profesional este finalizarea unui curs sau obtinerea unei certificari, chiar la nivel de incepator, in domeniul in care el ofera un job.
Evident ca nu este suficient si nu iti poate garanta angajarea, dar pe langa informatiile esentiale castigate vei avea un argument solid pe care il vei putea folosi la interviu.
Pentru largirea cunostintelor poti apela cu incredere la urmatoarele resurse:
- Cursuri open - incearca sa le identifici pe cele sustinute de traineri care lucreaza in domeniu si au o curricula moderna si relevanta;
- Certificari specifce industriei – incearca sa obtii si o validare internationala a cunostintelor tale; (Ex: Certificarile ACCA sunt cele mai solicitate pentru profesionistii in domeniul financiar-contabil, PMP in cazul managerilor de proiect sau Certificarile Google pentru specialistii in marketing online);
- Limbile straine sunt si vor fi mereu la mare cautare. Duolingo.com ofera, printr-un sistem de gamification bine pus la punct, posibilitatea de a invata spaniola, engleza, franceza, germana, portugheza si italiana;
- Coursera.org reprezinta o platforma complexa de cursuri online, din cele mai diverse domenii, oferite in mod gratuit de catre reprezentati ai celor mai prestigioase universitati din lume. Multe dintre aceste cursuri ofera certificate de absolvire;
- Openculture.com se recomanda ca fiind “the best free cultural & educational media on the web”. Platforma iti ofera peste 750 de cursuri online gratuite si posibilitatea de a invata 46 de limbi straine;
- MIT (Massachusetts Institute of Technology) si-a pus la dispozitie toate cursurile predate in cadrul universitatii. Acestea sunt disponibile aici.
Pentru imbunatirea “soft skills-urilor” ai la dispozitie:
- Luminosity.com permite realizarea unui program personalizat de training care imbunatateste performanta creierului la nivel de atentie, flexibilitate, memorie si viteza de decizie;
- Daca doresti sa-ti imbunatatesti abilitatile de oratorie/ public speaking, ai posibilitatea sa te inscrii intr-un club de public speaking. Toastmasters organizeaza astfel de cluburi in Bucuresti, Timisoara, Cluj, Oradea, Iasi, Braila, Brasov, Satul Mare, Ploiesti si Suceava.
Deoarece aceste resurse reprezinta doar o mica parte din ceea ce mediul online are de oferit pe partea de e-learning te incurajam sa cauti si altele.
In concluzie, nu uita sa-ti pregatesti tranzitia inainte de a renunta la job-ul pe care il ai. Alege un domeniu in care sunt cautate cunostintele si aptitudinile tale si care iti permite sa justifici tranzitia. Capata cat mai multa experienta, atat pentru a valida alegerea, cat si pentru a-ti facilita angajarea. Pe langa experienta cauta sa acumulezi cat mai multe cunostinte teoretice si aptitudinile necesare.
Pentru ca efortul tau sa produca rezultatele asteptate include in planul tau de la bun inceput obiective clare de invatare si dezvoltare si asociaza-le un set de actiuni clare ce vor fi realizate intr-un interva de timp bine definit.
In acest fel vei avea de la inceput o imagine de ansamblu asupra procesul de transformare dar si o modalitate prin care sa urmaresti progresul tau in timp.
Poti descarca doua exemple de planuri de cariera pe link-urile de mai jos:
- Template plan reorientare (.xlsx)
- Exemplu plan reorientare 1 (.xlsx)
- Exemplu plan reorientare 2 (.xlsx)