5 greseli majore in redactarea unui CV


 

Recruiterii primesc, in medie, 250 de CV-uri pentru un post deschis, cu mici diferente, in functie de domeniu sau industrie. Primul dintre acestea este trimis la 200 de secunde dupa postarea job-ului. 

In recrutare exista asa numitul model de randament pentru fiecare loc de munca. Acesta ajuta recruiterii sa inteleaga care este numarul de aplicatii pe care trebuie sa il genereze pentru a obtine un candidat validat.  Din punctul de vedere al candidatului, acest model iti dezvaluie sansele de succes in fiecare etapa a procesului de angajare. In cazul unui anunt postat online, 1000 de persoane vor vedea anuntul, 200 vor incepe procesul de aplicare, 100 il vor completa, 75 dintre acestea vor fi respinse, 25 de CV-uri vor fi vazute de HR Manager, 4-6 persoane vor fi invitate la interviu, 1-3 vor fi chemate la interviul final, unei singure persoane i se va oferi job-ul si 80% dintre acestia vor accepta. (Talent Function Group LLC).

Citeste cu atentie greselile de mai jos si redacteaza-ti CV-ul astfel incat niciuna dintre acestea sa nu se regaseasca in el, iar sansele tale de a obtine job-ul pe care il cauti se vor mari considerabil.

CV inconsistent sau dezorganizat

Daca CV-ul tau este dezordonat sau inconsistent, cu siguranta niciun recruiter nu te va crede capabil de a indeplini sarcinile pe care le ai pentru un job de project manager, sa spunem.

Studiul TheLadders’ reliefeaza ca este foarte important formatul in care este trimis CV-ul. Daca ai un CV clar, organizat, care prezinta informatii relevante acolo unde le cauta recruiterii, va creste rata posibilitatii de a fi acceptat cu pana la 60%, chiar daca, in rest, continutul este acelasi. Pentru un aspect ingrijit, foloseste paragrafe, bullet points, spatiere, astfel incat sa scoti in evidenta aspectele cele mai importante.

Trimiti acelasi CV indiferent de pozitia pentru ca aplici

Daca iti doresti cu adevarat acest loc de munca, posibilul angajator nu va fi impresionat de faptul ca nu ai fost capabil sa adaptezi un CV de cateva pagini la aplicatia respectiva, pentru a scoate in evidenta abilitatile si competentele care raspund nevoilor lor.  Daca adaptezi CV-ul in functie de aplicatie, poti sa scoti in evidenta cele mai importante 3 – 7 lucruri pe care le-ai facut, care se potrivesc cu cerintele job-ului respectiv si chiar sa le elimini din CV tot ce nu este relevant. Ai, din start, un avantaj in fata celorlalti candidati, deoarece vei reusi sa atragi privirea recruiterilor care uneori doar scaneaza CV-ul.

In plus, oamenii de HR cauta uneori CV-ul dupa cuvinte-cheie care definesc fie pozitia, fie experienta prealabila pe care angajatorul o doreste.

Omiti regula celor 6 secunde

Desi majoritatea oamenilor de HR vor spune ca petrec 5 minute citind fiecare CV, un studiu recent evidentiaza faptul ca timpul mediu petrecut de fiecare recruiter cu un CV este de doar 6 secunde.  Cele 6 secunde ii permit acestuia doar sa scaneze si nu sa citeasca CV-ul tau.

De asemenea, trebuie sa stii ca 4 secunde sunt consumate scanand campurile job-urilor precendente: pozitie, companii, data la care ai inceput, data la care ai termina si educatia. Exact acestea sunt zonele pe care trebuie sa pui accent; daca ii atragi atentia recruiterului in cele 4 secunde, sansele sunt foarte mari sa fi trecut acest prim test. Cele 2 secunde ramase vor fi petrecute scanand restul CV-ul, in cautare de lucruri extraordinare.

Nu copia indatoririle din job description, ci scoate in evidenta rezultatele tale la fiecare experienta in parte. Nu toate job-urile au KPIs cuantificabili, insa, indiferent de pozitie, exista rezultate pe care le poti scoate in evidenta.

O singura greseala in CV te poate decalifica

O singura eroare te poate descalifica din competitia pentru acest job. Acest lucru se intampla deoarece 61% dintre recruiteri vor refuza instant CV-ul unui candidat pentru ca are o greseala de redactare sau de gramatica (Careerbuilder). In acelasi fel, 43% dintre HR Managers vor refuza un candidat din cauza greselilor de scriere (Adecco). Utilizarea unei adrese de e-mail neprofesionale va duce tot la un raspuns negativ in 76% dintre cazuri, conform BeHiring.

Aplici la job-uri pentru care nu esti calificat

Oamenii de HR scot in evidenta faptul ca 50% dintre candidatii care aplica, in general, la un job, nu indeplinesc conditiile de baza (Wall Street Journal). Motivul acestei rate atat de mari este faptul ca, in mare, candidatii petrec doar 76 de secunde (chiar 50 uneori) citind anuntul de recrutare. Aplicand pentru job-uri la care vei fi din start refuzat, iti va mari rata de raspunsuri negative.

Tineti cont de aceste greseli si evitati-le in CV-uri pe care le trimiteti. Mai jos gasiti motivele pentru care recruiterii declara ca refuza CV-uri si cateva sfaturi de la angajatori in privinta redactarii acestora.

Harris Interactive a realizat pentru CareerBuilder un chestionar la care au participat 2076 HR Managers. Acesta viza cele mai excentrice 12 lucruri pe care recruiterii le-au gasit in CV-urile candidatilor in anul 2013. Intrebati care ar fi lucrul care i-ar determina sa elimine din start un candidati, recruiterii au raspuns urmatoarele:

  • Greseli de ortografie sau gramatica - 58%;
  • CV-uri care nu sunt personalizate pentru anuntul respectiv – 36%;
  • CV-urile care nu includ o lista cu abilitatile si competentele candidatului – 35%;
  • CV-urile in care candidatul a copiat mare parte din anuntul de recrutare – 32%;
  • CV-uri cu o adresa de contact neprofesionala – 31%;
  • CV-uri in care candidatii nu au inclus datele exacte ale experientelor profesionale – 27%;
  • CV-uri printate pe hartie decorativa – 22%;
  • CV-urile care include o fotografie – 13%.

Sfaturi de la angajatori:

Pregatirea atenta a CV-ului, in care sa includa activitatile extracurriculare si hobby-urile, lasand angajatorul sa decida daca sunt sau nu relevante pentru pozitia pentru care aplica. Sinceritate, bun-simt, limba romana/straina corect utilizate. Extrem de utile in formarea lor si foarte apreciate de catre angajatori: participarile la activitati extracurriculare, internship-uri sau stagii de practica.
                                                                                Dorina Livadaru, HR Manager, SC Focality SRL

CV-ul trebuie sa prezinte activitatile si mai ales realizarile personale, nu o copie a fisei de post, si trebuie sa nu fie mai lung de 2 pagini. In faza interviului, candidatul nu trebuie sa dea raspunsuri "din carti" (recrutorul le recunoaste fara indoiala!), ci trebuie sa fie deschis, sa fie el insusi.
                                              Mihaela Braga, HR Business Partner, ista Shared Services Romania

 

Inscrie-te la Angajatori de TOP Bucuresti   Inscrie-te la Angajatori de TOP Timisoara


 

Va recomandam si:

Model scrisoare de intentie. Descarca 30 de modele pregatite de specialisti din care merita sa te inspiri

ULTIMELE JOBURI