Abilitatile de comunicare

Printre cele mai cautate si apreciate de angajatori se numara abilitatile de comunicare. Comunicarea este actul de transfer al informatiilor dintr-un loc in altul (de la o persoana la alta), verbal, scris (folosind carti, reviste, e-mail, site etc.), vizual (folosind tabele, logo-uri, grafice etc.) sau non-verbal (folosind limbajul trupului, gesturi, tonul si intensitatea vocii).

Aceasta implica din partea ta capacitatea de a transmite intentionat informatii exacte si clare, potrivite din punctul de vedere al stilului si al continutului, cu publicul caruia i te adresezi. Aceasta abilitate trece de granitele industriilor si profesiilor si ii ajuta pe cei care o detin atat sa obtina job-ul dorit, cat si sa avanseze in cariera.

De ce apreciaza angajatorii aceasta abilitate?

Comunicarea optima asigura un mediu de lucru armonios si constructiv, contribuind la crearea unei echipe de lucru eficiente. 15% dintre angajatorii intervievati de Manpower (Europa, Orientul Mijlociu si Africa) in studiul Deficitul de talente au afirmat ca lipsa competentelor de comunicare / relationare (soft skills) este unul dintre motivele principale pentru care angajatorii au dificultati in ocuparea pozitiilor deschis. Comparativ cu anul 2012, procentul a crescut cu 3%.

Acestia sunt constienti ca o comunicare deschisa si directa poate aduce mai multe rezultate pozitive si poate imbunatatii maniera de lucru a echipei, de aceea cauta candidati care sunt capabili sa abordeze neintelegerile si confruntarile, stiind sa deschida in mod voluntar canale de comunicare.

Comportamente care demonstreaza ca detii aceasta abilitate:
  • Intelegi de ce comunicarea deschisa si directa aduce rezultate pozitive;
  • Lucrezi armonios si constructiv cu colegii tai, formand o echipa eficienta;
  • Recunosti profilul comportamental al interlocutorului;
  • Intelegi ce se ascunde in spatele unor argumente, mesaje sau motivatii;
  • Recunosti tendintele de comportament agresiv sau pasiv;
  • Folosesti asertivitatea pentru a transmite ce iti doresti fara a-i ofensa pe cei din jur;
  • Poti aborda neintelegerile si confruntarile;
  • Esti capabil sa deschizi voluntar canale de comunicare;
  • Pui intrebari deschise care ii incurajeaza pe cei din jur sa isi expuna punctul de vedere;
  • Iti expui opiniile intr-o maniera potrivita cu contextul si receptarii;
  • Feedback-ul emis de tine este stimulativ, nu negativ. Chiar daca emiti critici, o faci intr-o maniera pozitiva, respectand sentimentele si parerile celuilalt.
Cum poti sa iti dezvolti aceasta abilitate la locul de munca/ facultate:

Comunicarea eficienta presupune capacitatea de a exprima idei clar, concis si cu incredere. Iata ce trebuie sa ai in vedere in comunicarea verbala sau cand sustii o prezentare:

  • Fii clar si concis. Permite anumite variatiuni ale tonului si ritmului pentru a sustine comunicarea si pentru a incuraja intrebarile.
  • Foloseste-te de persuasiune si negociere: trebuie sa ajungi la un punct comun atat pentru tine ca emitator, cat si pentru auditor, ca receptor. Fii atent sa ai un fir logic al discutiei si sa sustii cu argumente fiecare punct de vedere.
  • Pentru comunicari in fata unei audiente: prezinta-ti mesajul intr-o maniera originala, dar clara, concisa si precisa in acelasi timp. Nu uita sa iti structurezi mesajul in etape, sa te folosesti de tehnici audio-video si sa stabilesti un raport cu publicul tau.
  • Foloseste-te de limbajul corpului tau, mentine contact vizual, insoteste-ti discursul de gesturi de sustinere, foloseste glume potrivite cu contextul si analogii diverse.
  • Ofera feedback de cate ori ai ocazia si mizeaza pe critica pozitiva, pentru a imbunatati atat relatia ta cu emitatorul, cat si prestatia acestuia.

Gasesti mai jos un training excelent, care te ajuta sa intelegi mai bine si sa iti dezvolti aceasta abilitate. Parcurge-l cu atentie:


Dupa ce ai parcurs training-ul realizat de cei de la MindTools, afla cat de bune sunt abilitatile tale de comunicare, parcurgand acest test.

Va recomandam si:

Model scrisoare de intentie. Descarca 30 de modele pregatite de specialisti din care merita sa te inspiri