Cum sa te pregatesti pentru un proces de recrutare prin agentie



Daca esti in cautarea unui loc de munca si ai fost chemat la interviu de o agentie de recrutare, Hipo te ajuta in traseul tau profesional si iti arata cum sa te pregatesti pentru procesul de recrutare printr-o agentie.

In primul rand, este foarte important sa intelegi diferenta dintre recrutarea prin agentie si recrutarea efectuata direct de angajator. Daca la o agentie de recrutare, procesul urmeaza aceiasi pasi standardizati (teste, interviuri semistructurate etc.) si se concentreaza mai mult pe abilitatile soft, recrutarea efectuata direct de angajator este particularizata, cu teste specifice si interviuri cu managerii cu care candidatul ar putea lucra. Firma de recrutare se plaseaza mereu neutru, intre candidati si client (compania angajator), avand ca obiectiv gasirea celui mai bun candidat pentru job-ul respectiv si folosind metode de recrutare diferite.

In cazul unei recrutari prin agentie, candidatul trebuie sa aiba bine puse la punct referintele (de la locuri de munca anterioare, fosti manageri, colegi si parteneri sau profesori). Acestea trebuie sa ofere o evaluare realista si obiectiva, deoarece agentiile fac des astfel de verificari.
 

Agentiile de recrutare head hunting

Este important sa constientizezi diferenta dintre o agentie de recrutare si o agentie de headhunting (executive search). Agentiile de recrutare se concetreaza pe pozitii de specialisti cu experienta pentru o pozitie anume sau pe proiecte de recrutare de volum (un numar mare de pozitii similare) – ex: cu ocazia deschiderii unui noi afaceri / divizii / departament si folosesc, de obicei, toate canalele posibile de atragere de candidati.

In firmele de head hunting, intregul proces este diferit, iar pozitiile pentru care se cauta candidati de obicei sunt unele cu impact major pentru compania-client: specialisti seniori cheie si manageri de top. Agentiile de headhunting nu posteaza anunturi pentru pozitiile deschise, ci abordeaza direct potentialii candidati, chiar daca acestia nu cauta activ un job. De asemenea, uneori abordeaza candidati si pe diferite retele profesionale de socializare, le prezinta acestora proiectul, discuta despre experienta acestuia si incearca sa stabileasca o prima intalnire.

In executive search cercetam piata si abordam direct candidatii de pe rolurile similare/cele mai potrivite, din companiile competitoare sau din alte industrii, in functie de nevoile clientului. O agentie de recrutare posteaza deseori anunturi pentru joburile avute in portofoliu, pe cand o companie de executive search face acest lucru rareori.

O diferenta importanta este faptul ca o companie de executive search are exclusivitate pentru procesul de recrutare si selectie a personalului, in timp ce mai multe agentii de recrutare pot cauta pentru acelasi rol din cadrul aceleiasi companii - Ana Maria Stanciu, Researcher, Stanton Chase International

Daca vei fi contactat de o agentie de headhunting, sfatul nostru este sa fii deschis si sa te intalnesti pentru o discutie. Acestia iti pot face o oferta competitiva sau iti pot prezenta un job la care ai sperat mereu.

Pentru a sti cum sa abordezi procesul de recrutare prin intermediul unei agentii, iti prezentam pasii standardizati, ce presupun acestia si cum te poti pregati.

Exemple de email pentru angajare

  Descarca email trimitere CV


Descarca exemplu email aplicare job


Cum sa te pregatesti pentru testele de angajare?

Pregatirea pentru testele de angajare si selectie poate fi dificila si chiar contraproductiva, deoarece candidatul isi poate seta o anumita impresie sau anumite asteptari. Singurul mod in care in care te poti pregati, in cazul in care stii deja ce test ti se va da, este sa repeti pentru a scapa de emotii si pentru a se concentra mai bine.

Ponderea testelor in decizia de angajare este undeva la maximum 30% - A., Senior HR Consultant, Agentie de recrutare                                                                                                             
Testele de personalitate nu reprezinta unicul pas intr-un proces de recrutare prin agentie. Acestea vor stabili gradul tau de potrivire cu echipa, cu managerul sau, in general, cu compania. In combinatie cu alte instrumente (interviu, teste de aptitudini si abilitati, assessment center), aceste teste ajuta la determinarea profilului complet al candidatului. De cele mai multe ori, cel care administreaza testele de personalitate are pregatire psihologica.

Spre deosebire de testele de abilitati, pentru testele de personalitate candidatul nu trebuie sa se pregateasca in niciun fel. El trebuie doar sa se odihneasca si sa se asigure ca are tot ce ii trebuie pentru a se simti confortabil. Cel mai important aspect, insa, este onestitatea; candidatul nu trebuie sa incerce sa manipuleze raspunsurile, deoarece orice incercare de a ghici profilul cautat de companie este doar o presupunere. Chiar daca aceasta se adevereste, odata intrat in organizatie, responsabilitatile s-ar putea sa te depaseasca. Astfel, incercarea ta de manipulare va ajunge sa fie in dezavantajul tau.

Scopul procesului de recrutare este de a gasi persoana cea mai potrivita pentru o anumita pozitie intr-o anumita organizatie. Angajatorul isi doreste ca aceasta persoana sa se integreze rapid in companie, sa fie satisfacuta de munca depusa si sa isi doreasca sa se dezvolte in cadrul organizatiei. Din aceasta perspectiva, orice incercare a candidatului de a crea o imagine falsa despre sine demonstreaza lipsa de viziune pe termen lung. - Luminita Fediuc, HR Consultant, Brainspotting                                               



Asa cum subliniaza Olivia Ioana Franculescu, Talent Consultant, Business – Saga, pentru testele de logica ale interviului de angajare, atentie, memorie, cognitie, exista mai multe site-uri de brainfitness disponibile, cu jocuri atractive si concepute exact pentru a mentine procesele cerebrale alerte:

Tipul testului Descriere/ Surse
Personal Strengths Profile
Daca vrei sa iti dai seama care principalele obstacole in drumul tau spre succes sau cum sa iti aliniezi aspiratiile personale si profesionale cu trasaturile de personalitate, acorda 15 minute acestui test de personalitate.
 
Test de personalitate Jung
Adaptare a celui mai popular test de pesonalitate din lume: MBTI - Myers-Briggs Type Indicator, acest tip de test mai poarta denumirea si de Test de personalitate Jung - dupa psihologul care a creat cele 16 tipologii de personalitate: Carl Gustav Jung.
 
Brainfitness Test
Testeaza-ti atentia si memoria cu acest test de brainfitness provocator.
 

 

Cum sa iti pregatesti CV-ul cand aplici printr-o firma care se ocupa de recrutarea personalului?

In cazul recrutarii printr-o agentie, candidatul trebuie sa tina cont de faptul ca, indiferent daca este potrivit pentru job-ul la care aplica sau nu, agentia poate pastra CV-ul sau il poate redirectiona catre alte proiecte, pentru care poate fi luat in considerare. In vederea acestui lucru, candidatul trebuie sa isi sublinieze coerent domeniile si pozitiile de care este interesat, pentru a nu fi pus in situatia in care i se va propune un job sub asteptarile sale.

Si agentiile de recrutare apreciaza CV-urile corecte, actuale, fara greseli gramaticale sau de ortografie. Acestea trebuie sa fie clare, sa nu necesite timp indelungat de lectura si de intelegere  si sa reliefeze realizarile din timpul fiecarui job, cu accent pe acele experiente profesionale care sunt relevante pentru domeniul in care doresti sa lucrezi.

Un aspect foarte important este atentia la forma, corectitudinea si continutul documentelor care ajung la un consultant in recrutare - acestea sunt binevenite prin prisma claritatii si a calitatii prezentarii informatiei. - Olivia Franculescu – Talent Consultant, Business Saga                                                                                                      

Pentru diferentiere:

Ajuta un rezumat de tipul elevator pitch la inceputul CV-ului si un sumar al competentelor-cheie dezvoltate de-a lungul timpului trecute la inceputul acestuia. - A., Senior HR Consultant, Agentie de recrutare

 

Exemple de email pentru angajare

  Descarca email trimitere CV


Descarca exemplu email aplicare job

 


Cum sa abordezi interviul de selectie cu agentul de recrutare?


Tipuri de interviu

In cazul unei recrutari prin agentie, candidatul poate participa la doua tipuri de interviuri: interviul de selectie si evaluare pentru o anumita pozitie si interviul de prospectare, pentru eventuale oportunitati de angajare.

Pentru orice tip de interviu, indiferent daca este la client sau prin agentie, candidatul trebuie sa se pregateasca intens, sa caute informatii despre companie, despre industrie, despre rezultate, provocari si probleme.  In plus, trebuie sa fii capabil sa exemplifici traseul profesional cu realizari cuantificabile., sa pui intrebari pertinente pentru a intelege ce presupune job-ul respectiv.

Cum multe organizatii se concentreaza pe interviul bazat pe competente si pe cel bazat pe perfomanta, o sugestie ar fi utilizarea informatiilor din evaluarile de performanta avute la locurile de munca anterioare, coroborarea acestora cu autoevaluari constant realizate cu cat mai multa obiectivitate, precum si cu orice alte rezultate de la teste care pot aduce noi aspecte ale valorilor si abilitatilor proprii la lumina. (DISC, MBTI, etc)

Subsumarea acestor date si incadrarea lor intr-un cadru de competente dezirabile la angajare poate facilita atat procesul de intervievare,  realizarea  profilului candidatului de catre consultant si, mai ales, modul in care clientul organizational va percepe si va integra cat mai multe puncte comune intre candidatura propusa si nevoile exprimate de rolul deschis spre recrutare. - Olivia Franculescu – Talent Consultant, Business-Saga

                                                                  

Tipul interviului Descriere
Competency based interviews Interviurile bazate pe competente (numite si interviuri structurate) sunt interviuri in care fiecare intrebare adresata este conceputa pentru a testa una sau mai multe abilitati. Parcurge acest exemplu de interviu bazat pe competente, afla ce intrebari ti-ar putea fi adresate si cum ar trebui sa raspunzi.
Behavioural/Competency based interviews Interviurile comportamentale au la baza ideea conform careia analizand comportamentul din trecut poti prezice actiunile sau comportamentul viitor.  Inaintea unui interviu, fiecare pozitie este definita prin abilitati, competente si comportamente adecvate, apoi sunt redactate intrebari care sa sondeze aceste zone. Tututor candidatilor le sunt adresate aceleasi intrebari cu scopul de a-i evalua obiectiv.

Sinceritatea este, de asemenea, un aspect foarte important, in privinta experientelor anterioare, a realizarilor si a beneficiilor obtinute pana acum. Aceste aspecte pot fi descoperite cu usurinta.

Sinceritatea este abordarea optima, impreuna cu oferirea de exemple din experienta anterioara profesionala, in care candidatul sa fi exersat competentele urmarite de consultant. Desi, in anumite contexte formula « noi » poate transmite o anume gandire si inclinatie catre lucrul in echipa, in interviuri ajuta ca in exemplele oferite, candidatul sa se refere la el in mod special, la ce actiuni el/ea a intreprins intr-un anumit context, sa descrie obiectivul, contextul si rezultatele obtinute ca urmare a actiunilor intreprinse. - A., Senior HR Consultant, Agentie de recrutare                                                                                                          

Nu in ultimul rand, foarte importanta este si maniera in care un candidat abordeaza subiectul financiar.

Un aspect important este legat de partea motivationala a candidatului. Cand spun motivationala, ma refer la salariul dorit. Nu poti cere o crestere salariala de 100% sau 50%. In general, daca angajatorul este o companie multinationala de prestigiu, candidatii doresc  salarii cu cresteri extraordinare, deoarece au auzit ca se poate. Fiti sinceri si spuneti salariile pe care le detineti la momentul respectiv, sunt informatii care pot fi usor descoperite dupa angajare. O crestere de 15%-20% poate fi usor acceptata si inteleasa de catre angajator. - Alina Stefan, HR Business Partner, Talent Stream                                                        

Exemple de email pentru angajare

  Descarca email trimitere CV


Descarca exemplu email aplicare job

                                        

Cum sa iti redactezi scrisoarea de intentie atunci cand aplici la un job printr-o agentie?

Un aspect foarte important in privinta redactarii unei scrisori de intentie pentru o aplicatie prin intermediul unei agentii de recrutare este ca nu trebuie sa includa motivatia legata de dorinta de a lucra intr-o anumita companie, decat daca stii exact care este aceasta.

Scrisoarea trebuie sa puna accent pe asteptarile de la un viitor loc de munca, pe realizarile de pana in prezent, precum si pe competente si abilitati diferentiatoare. Trebuie evitate greselile de ortografie si gramatica, individualizarea excesiva prin pronume personale sau utilizarea unui stil narativ sau limbaj colocvial.  

Atat CV-ul cat si scrisoarea de intentie trebuie realizate cu atentie, fara greseli de ortografie, cu informatii complete (perioada studiilor si a experientelor profesionale, numele institutiilor de invatamant, numele angajatorului si responsabilitatile job-urilor avute); este important sa nu se pice in capcana in care candidatul sa realizeze o scrisoare de intentie foarte stufoasa in care sa mentioneze toare experientele profesionale, ci sa sublinieze competentele dobandite cu exemplificarea proiectelor si responsabilitatilor importante. - Veronica Stoica, Recruitment Coordinator, APT                                                                                                   
Scrisorile de intentie clare, concise si corerente, care evidentiaza atuurile candidatului pentru postul scos la concurs, personalizate si autentice sunt apreciate si de agentiile de recrutare, nu doar de clienti.


Care sunt avantajele colaborarii cu o agentie de recrutare?

Candidatii ar trebui sa profite de intalnirile cu agentii de recrutare, deoarece, de cele mai multe ori, acestia pot fi consultanti de cariera si ii pot ajuta sa gaseasca job-ul potrivit, in functie de competente, abilitati si dorinte.

In relatia cu candidatii, consultantii din agentie sunt transparenti cu informatiile privind un anumit proiect de recrutare, corecti in acordarea de feedback la finalizarea interviului referitor la gradul de potrivire cu cerintele rolului si disponibili pe parcursul proiectului pentru a raspunde la intrebari. Mai mult decat atat, consultantul din agentie actioneaza ca un facilitator al procesului de comunicare, asa incat o relatie buna cu consultantul este in beneficiul candidatului fie pentru proiectele curente sau pentru proiecte viitoare. - A., Senior HR Consultant, Agentie de recrutare

Alte avantaje:

  • Acces rapid si de specialitate la oferte de job-uri prin prospectarea pietei muncii;
  • Plasare sigura la job-ul potrivit si dorit;
  • Pregatirea candidatului/sugestii/sfaturi – ajutor in primii pasi in construirea unei cariere profesionale;
  • In momentul in care apare un nou job potrivit pentru tine, vei primi informatia cu privire la acesta si cu siguranta un telefon din partea recrutorului. Va urma un interviu cu  recrutorul si ulterior, daca ai trecut de aceasta prima etapa, o programare la sediul angajatorului.

Marinela Dan, Specialist Resurse Umane, Obiettivo Lavoro Romania                                                                                    

Exemple de email pentru angajare

  Descarca email trimitere CV


Descarca exemplu email aplicare job



Aspecte pe care trebuie sa le ai in vedere cand colaborezi cu o agentie de recrutare:

Aspectul cel mai important in lucrul cu o agentie de recrutare este economia de timp si energie. Nu trebuie sa iti mai cauti tu loc de munca. Pentru a te asigura, insa, ca pozitiile pentru care vei fi chemat la discutii sunt cele care te intereseaza cu adevarat, adreseaza-le agentilor de recrutare cateva intrebari, in urma carora veti avea amandoi beneficii.

  1. A mai lucrat cu acest client in trecut?

Orice candidat isi doreste sa lucreze cu agenti de recrutare care nu doar trimit CV-ul lor catre client, ci ii prezinta acestuia pe larg evolutia profesionala si aspiratiile in cariera. Daca un agent de recrutare a mai lucrat in trecut cu acel client, acesta va sti cum sa prezinte CV-ul tau si cum sa il convinga pe acesta sa te cheme cel putin la un interviu. Cei care au relatii profesionale de lunga durata cu clientul, vor sti sa ii sugereze acestuia candidatii potriviti, astfel ca CV-ul tau va fi pe maini bune.

Acest lucru nu inseamna, insa, ca daca agentul tau de recrutare este la primul contact profesional cu clientul, acesta nu te va sustine in demersul tau profesional, ci doar ca ii va fi mai dificil sa stabileasca o strategie de abordare.

  1. Este acest job parte a unui proces de completare a echipei sau un post nou creat?

Pentru a-ti face o mai buna idee despre mediul de lucru si despre directia in care se indreapta compania, poti sa intrebi recruiterul daca acesta este sau nu un job nou creat. In cazul unui raspuns negativ, ar fi indicat sa incerci sa afli mai multe despre echipa si manager, pentru a vedea daca merita sau nu sa mergi la interviu.

  1. De cat timp este deschisa pozitia? Cand a demarat recruiterul procesul de recrutare pentru acest job?

Anumite companii apeleaza la ajutorul unei agentii de recrutare ca ultima solutie intr-un proces de recrutare dificil. Daca o anumita pozitie este deja deschisa de 6 luni, iar recruiterul tau cauta candidati de 3 luni, exista mari sansa sa fie ceva in neregula cu acesta. Acesta nu va fi jobul ideal pentru tine!

  1. De cat timp lucreaza ca recruiter?

Persoanele care au o experienta mai mare in recrutare, au relatii mult mai bune cu clientii si au, de asemenea, mai multe contacte. In principal, acestia te vor putea ajuta mai usor sa iti gasesti un loc de munca. Pe de alta parte, recruiterii cu mai putina experienta iti vor acorda o atentie sporita si vor incerca sa invete si sa tina pasul cu dorintele si asteptarile tale.

Citeste si:

 

Va recomandam si:

Salariu minim 2025

ULTIMELE JOBURI

  Articole Cariera