Ce conteaza cel mai mult in procesul de angajare?

< < Citeste articolul anterior | urmator >>


www.careerexperts.ro

Atunci cand ai ambitii profesionale inalte, procesul de angajare este o provocare. Pentru ca tintesti sus si vrei sa obtii din start jobul cel mai bun pe care in mod realist il poti obtine. In perioada de criza, lucrurile se complica: mai putine joburi, mai multa competitie pe ele.

Vestea buna este ca si pe perioada de criza, angajarea cu succes ca proaspat absolvent este o tinta realista, insa acum, chiar ai nevoie sa tragi de tine. Sunt cateva principii pe care este important sa le aplici in procesul de angajare, care au valoare pe timp de criza mai mult decat oricand:

1. Stabileste-ti obiective realiste de angajare.
Nici pe timp de prosperitate, nici pe timp de criza, nimeni nu te angajeaza direct ca manager pur si simplu pentru ca ai absolvit o facultate sau un masterat cu acest cuvant in titlu. Competenta reala conteaza. Identifica acele tipuri de joburi in care un absolvent ambitios si cu potential se poate angaja si din care poate creste. Tinteste-le pe acestea.

Daca iti stabilesti obiective nerealiste de angajare, risti sa lungesti in mod inutil perioada ta ca tanar neangajat, pentru ca in final sa ajungi totusi sa faci compromisul din lipsa de alternative, dupa ce ai acumulat numeroase frustrari.

2. Manifesta seriozitate.
Orice recrutor iti poate spune frustrat povesti despre tineri care nu vin la interviurile programate si nici nu anunta, care intarzie la interviu, care accepta un job si apoi se razgandesc in ultimul moment, care se angajeaza pe un job si pleaca dupa cateva saptamani deoarece si-au dat seama ca nu e ce vor cu adevarat.

Seriozitatea este primul prag pe care ai nevoie sa-l treci pentru a arata ca esti motivat, ca respecti persoanele cu care interactionezi profesional, ca esti un adevarat tanar profesionist. Intelege normele comportamentale de baza in procesul de angajare si aplica-le in mod constant. Recrutorul si angajatorul vor aprecia faptul ca esti integru, serios si incerci sa le usurezi sarcina.

3. Pune-ti la punct CV-ul.
Un CV profesionist este indicatorul unei persoane motivate si profesioniste. Cu un astfel de CV, iti cresti substantial sansele sa fii chemat la interviu pentru joburile la care aplici. Cu conditia sa aplici la joburi in ale caror cerinte te incadrezi macar in mare bineinteles.

Ce inseamna un CV profesionist? Este in primul rand un CV care arata vizual bine, care este bine organizat, spatiat si usor de parcurs, care nu este scris in jumatate de ora. In al doilea rand, este un CV care accentueaza activitatile si rezultatele tale, oricat de putine si aparent minore sunt, intr-un mod in care iti reflecta cat mai bine abilitatile si potentialul.

4. Try harder.
Crizele, de orice fel, sunt o ocazie foarte buna de sortare a caracterelor: persoanele care sunt ambitioase, au incredere in fortele lor, sunt dispuse sa riste si sa faca sacrificii strategice izbandesc, iar restul se plafoneaza. Aceasta perioada este in primul rand un test al caracterului tau si al capacitatii de a ramane stapan pe tine, pe emotiile tale si pe comportamentul tau, in fata adversitatilor.

Foloseste cat mai multe canale pentru a cauta un job, aplica la orice job care se potriveste cu tinta ta, documenteaza-te temeinic despre fiecare companie la care mergi la interviu, dedica timp si efort consistent procesului de angajare si… ai rabdare. In final, merita.

Succes!
Eduard Ezeanu
Blog: www.eduardezeanu.ro
Site: www.careerexperts.ro - Consiliere in cariera si programe de dezvoltare a carierei

< < Citeste articolul anterior | urmator >>

Va recomandam si:

Career Guide 2021