12 mituri despre programele de trainee
Este prea tarziu pentru mine? Imi permite programul de lucru sa ajung la cursuri si seminarii? Merita sa fac un astfel de program? Am un job asigurat la finalul programului? Acestea sunt doar cateva dintre dilemele cand te gandesti sa urmezi un program de juniorat. In continuare ne-am propus sa analizam cele mai frecvent intalnite mituri pentru a descoperi care dintre ele sunt adevarate si care sunt false.
Ghidul complet al Programelor de Internship, Trainee si Stagii de Practica
Descarca GRATUIT pdf-ul si afla in doar 30 de minute:- Care este diferenta dintre tipurile de programe pentru Juniori;
- Cum te pregatesti pentru un program de Internship, Trainee sau Stagiu de Practica;
- Ce salariu poti primi ca intern sau trainee;
- multe altele.
Descarca Ghidul PDF »
1. Un program de trainee sau internship se poate transforma intr-un job permanent.
Urmarea unui program de internship sau trainee iti poate creste semnificativ sansele de a obtine un job permanent la finalul stagiului in acea organizatie. Acest lucru depinde in primul rand de seriozitatea cu care tratezi sarcinile primite dar si de locurile de munca disponibile in cadrul companiei. Indiferent ca vei continua sau nu sa lucrezi in acea organizatie iti vei creea un dublu avantaj pentru o viitoare angajare: vei avea o experienta minima de lucru precum si o perspectiva de interior a domeniului.
Concluzia: Adevarat!
2. Nu voi putea sa ajung la cursuri si seminarii daca urmez un program de trainee sau internship in timpul facultatii.
Un program de trainee sau internship pentru studenti este gandit in asa fel incat acestia sa poata imbina activitatile scolare cu cele profesionale. El reprezinta o punte intre mediul academic si cel profesional si permite un program flexibil sau part-time in functie de fiecare persoana in parte.
In plus, foarte multe programe de acest gen se desfasoara in timpul vacantei de vara.
Concluzia: Fals!
3. Este prea tarziu pentru mine sa fac un astfel de program.
Chiar daca ai terminat ciclul de licenta sau cel de master si nu ai lucrat deloc nu este tarziu sa aplici. Multe programe se adreseaza absolventilor de master sau chiar doctorat si nu cer experienta de lucru. Angajatorii apreciaza candidatii cu un parcurs academic excelent care demonstreaza ca au abilitatile necesare pentru a se integra usor in organizatie. Totusi e de preferat sa nu depasesti varsta de 25 de ani pentru a intra intr-o schema de juniorat.
Concluzia: Depinde!
4. Este dificil sa gasesc un internship sau program trainee.
Trebuie doar sa ai putina rabdare si sa fii atent la anunturile facute de companii. In ceea ce priveste programele de internship si trainee acestea vor fi foarte bine promovate deoarece se doreste atragerea unui numar mare de candidati pentru a exista o baza larga de selectie.
Primavara este perioada anului cea mai bogata in oferte de programe de internship sau trainee, deoarece majoritatea acestora se desfasoara pe perioada verii.
Concluzia: Fals!
5. Este mai usor sa intru intr-un program de internship sau trainee decat sa ma angajez pe un job permanent.
Angajatorii apreciaza valoarea candidatilor ce finalizeaza cu succes procesul de recrutare pentru un program de trainee sau internship, deoarece acestia sunt selectati dintre sute de aplicanti si sunt filtrati de procese de recrutare complexe.
Scopul acestor programe este de a permite angajatorului sa aleaga cei mai buni candidati juniori pe care sa ii formeze si sa ii pastreze in viitor in organizatie. Prin contrast, in recrutarea pentru un job permanent se urmareste angajarea rapida pentru a suplini o nevoie punctuala in detrimentul gasirii celei mai bun candidat din piata.
Concluzia: Fals!
6. Un program de trainee imi poate oferi sansa de a lucra in strainatate.
Exista foarte multe programe de internship internationale sau de trainee. Astfel, pe langa faptul ca iti vei dezvolta noi abilitati esentiale pentru cariera ta, te vei confrunta cu un mediu si stil de lucru diferit si nu in ultimul rand iti vei exersa cunostintele de limbi straine.
Concluzia: Adevarat!
Ghidul complet al Programelor de Internship, Trainee si Stagii de Practica
Descarca GRATUIT pdf-ul si afla in doar 30 de minute:- Care este diferenta dintre tipurile de programe pentru Juniori;
- Cum te pregatesti pentru un program de Internship, Trainee sau Stagiu de Practica;
- Ce salariu poti primi ca intern sau trainee;
- multe altele.
Descarca Ghidul PDF »
7. Internship-urile nu sunt considerate experienta de lucru in CV.
Daca nu ai o experienta profesionala bogata, internship-urile iti ofera un echivalent notabil pentru o experienta profesionala. Nu ezita sa treci in CV programele de internship pe care le-ai urmat, responsabilitatile si rezultatele pe care le-ai avut. Urmarea unui program de internship te diferentiaza si demonstreaza angajatorului ca ai un interes real pentru a-ti construi o cariera.
In plus, daca ai avut rezultate deosebite in cadrul unui program de intership neplatit specifica acest lucru in CV deoarece demonstrezi ca esti o persoana ambitioasa si muncitoare.
Concluzia: Fals!
8. Un program de trainee sau internship ma ajuta sa-mi descopar vocatia profesionala.
In momentul in care esti inscris intr-un program de trainee sau internship vei putea sa experimentezi diverse responsabilitati, sa descoperi care sunt punctele tale tari sau slabe si ceea ce iti place sa faci, iar aceste lucruri te pot ajuta sa iti descoperi drumul in cariera. De multe ori candidatii ce finalizeaza un astfel de program ajung sa se angajeze pe un alt tip de job decat cel din cadrul programului deoarece descopera si alte meserii pe care le-ar face cu placere.
Concluzia: Adevarat!
9. Este recomandat sa urmez mai multe programe de internship.
Implicarea in mai multe programe te ajuta sa iti cunosti foarte bine capacitatile profesionale si sa intelegi clar ce optiuni de angajare poti accesa. In acelasi timp te ajuta sa cunosti mai bine firmele ce angajeaza in domeniul tau de interes si iti maresti reteaua de contacte de afaceri.
Concluzia: Adevarat!
10. Urmez un program de trainee/internship/practica ingrozitor, deci asa sunt toate aceste programe.
Fiecare dintre noi pornim de la o anumita viziune legata de jobul ideal, insa aceasta viziune de multe ori nu coincide cu realitatea si poti realiza ca esti pe drumul gresit. Deci, chiar daca consideri ca programul pe care il urmezi este o pierdere de timp acest lucru poate fi de fapt in avantajul tau deoarece castigi ceva „extra-experienta” intr-un anumit domeniu si iti clarifici mai bine ce NU vrei sa faci in viitor. Considera aceasta experienta o oportunitate unica de a testa diferite domenii/joburi/angajatori, de a descoperi ceea ce iti place si ceea ce nu iti place si sa afli ceea ce ti se potriveste mai bine. Vei deveni mai intelept, mai matur, mai increzator in fortele proprii si un candidat mai valoros pentru angajatori.
Concluzia: Fals!
11. Un program de internship sau trainee este mai avantajos decat un stagiu de practica.
Un program de internship sau trainee prezinta o serie de avantaje comparativ cu un stagiu de practica: este pe termen mai lung, poate fi un program de internship platit, iti ofera posibilitatea de a continua un job full-time in acea companie, se poate transforma in credite pentru universitate si poate fi considerat si ca stagiu de practica.
Concluzia: Adevarat!
12. Un program de internship neplatit poate fi mai avantajos decat un job temporar platit.
De exemplu, daca esti student si vrei sa te angajezi pe timpul verii poti sa alegi intre un job temporar sau un program de internship.
Desi suntem tentati sa alegem un job temporar, deoarece unele programe de internship nu sunt platite, ar fi bine sa punem in balanta avantajele si dezavantajele fiecarei variante in parte.
In cazul unui program de internship ai sansa de a lucra intr-o multinationala, castigi experienta, ai posibilitatea specializarii in domeniu, poti avea un program flexibil si beneficiezi de o serie de avantaje viitoare (te poti intoarce dupa terminarea studiilor sa lucrezi in acea companie, castigi vizibilitate, te dezvolti personal etc.). Dezavantajul acestui tip de program il constituie faptul ca uneori nu este platit.
In cazul unui job temporar platit exista avantajul imediat de a strange bani de buzunar (de exemplu, te angajezi pe timpul verii intr-un job pentru studii medii), insa nu te va ajuta sa acumulezi experienta si cunostinte pentru domeniul in care doresti sa te angajezi pe termen lung.
Concluzia: Adevarat!
Ghidul complet al Programelor de Internship, Trainee si Stagii de Practica
Descarca GRATUIT pdf-ul si afla in doar 30 de minute:- Care este diferenta dintre tipurile de programe pentru Juniori;
- Cum te pregatesti pentru un program de Internship, Trainee sau Stagiu de Practica;
- Ce salariu poti primi ca intern sau trainee;
- multe altele.
Descarca Ghidul PDF »
Acestea sunt cele mai frecvente mituri care apar in momentul in care cand te gandesti sa urmezi un program de juniorat. Speram ca acest articol v-a clarificat dilemele pe care le aveati despre acest gen de programe. In continuare va vom prezenta si va vom indruma pasii pe care trebuie sa ii parcurgeti in procesul de recrutare in cazul unui program de trainee sau internship.
<< Trainee, internship sau stagiu de practica? / Procesul de recrutare >>