Cum iti lansezi cariera pe o piata dificila

 

 Daca exista un lucru definitoriu pentru aceasta perioada pe piata locurilor de munca, acesta este numarul mare de tineri speriati, in cautarea unui job bun care sa-i lanseze profesional. Combinatia dintre criza, terminarea studiilor si dorinta unei cariere de top poate sa puna multa presiune asupra ta ca tanar.

Experientele mele de consiliere in cariera din ultimele luni imi spun ca daca esti un tanar care vrea sa se angajeze cu succes in aceasta perioada, o sa ai nevoie sa fii mai istet si mai persistent ca niciodata. Iar rezultatele vor fi pe masura.

Din perspectiva mea, tinerii care vor obtine cele mai bune joburi in urmatoarea perioada sunt cei care urmeaza patru indicatii cheie:

1. Porneste cu atitudinea potrivita

Nu este realist sa crezi ca te vei angaja in 2 saptamani, pe un job de manager, pur si simplu pentru ca ai terminat un masterat in domeniu; acesta este doar optimism naiv. Dar nu este realist nici sa crezi ca nu ai sanse sa te angajezi si e mai bine sa stai degeaba tot anul; acesta este doar pesimism nefondat.

Atitudinea potrivita din punctul meu de vedere este ceea ce eu numesc optimism-realist. Acesta inseamna ca ai incredere in posibilitatea de a obtine un job bun si de a-ti propulsa cariera, dar in acelasi timp realizezi ca nu se va intampla cu una cu doua, si ai nevoie sa dai ce ai mai bun in tine.

2. Lucreaza mai mult la fundatie
Fundatia reprezinta acele elemente care pun baza pentru angajarea ta. Din ea fac parte nivelul tau de autocunoastere, increderea in sine, calitatea CV-ului tau, abilitatile tale de a te vinde, reteaua de cunostinte profesionale pe care le ai si care, de pilda, te pot recomanda.

Faptul ca, la un moment dat, pare aproape imposibil sa te angajezi nu este, in esenta, decat un semn ca nu ai o fundatie destul de buna. Iar, in aceasta perioada, ai nevoie de o fundatie foarte buna pentru angajarea cu succes. Daca acum 2 veri aveai sanse destul de mari sa te angajezi si daca nu prea stiai sa te vinzi, de pilda, pentru ca erau multe joburi si putini candidati, acum, cand situatie este inversa, lipsa unor bune abilitati de a te vinde te va sabota major.

3. Fa compromisuri strategice
Exista in acest moment domenii profesionale in care numarul de candidati este cu mult mai mare decat cel al joburilor disponibile, si in care, daca nu ai experienta, ai sanse minime sa te angajezi. Sunt domenii unde se fac putine angajari, s-au facut multe disponibilizari si competitia este foarte mare, iar o mare parte din ea are experienta considerabila.

In astfel de cazuri, un compromis strategic are sens. Acesta nu inseamna sa abandonezi visele tale de a lucra in acel domeniu. Inseamna doar ca pentru o perioada, in loc sa tintesti angajarea in acel domeniu, sa tintesti un altul, in care ai mult mai multe sanse sa te angajezi, si sa iti faci dupa o perioada trecerea din acesta in domeniul dorit. De pilda, daca vrei sa lucrezi in HR, poate fi un plan bun sa te angajezi pe vanzari sau customer service intr-o companie ce are si un departament de HR, iar apoi sa incerci dupa o perioada ca de acolo sa promovezi catre departamentul de HR.

4. Iesi din zona ta de confort
Poate cel mai important: tinerii care se vor angaja cu succes in aceasta perioada sunt cei care vor face lucrurile pe care ceilalti tineri nu vor fi dispusi sa le faca si se vor pozitiona astfel in fata competitiei. Sunt cei care se vor duce personal cu CV-ul la sediu unei companii ce angajeaza sau cei care vor gasi metode creative de a afla de joburi disponibile.

Iar
, pentru a te numara printre acesti tineri, ai nevoie sa nu te opresti de la a face ceea ce este usor si face toata lumea, ci sa folosesti toate caile, toate resursele pe care le ai la dispozitie. In orice domeniu, oamenii care au succes sunt cei dispusi sa iasa din zona lor de confort si sa faca tot ce se poate, in loc sa inventeze scuze de ce nu se poate.

Esenta pentru a aplica eficient aceste indicatii si a le face sa lucreze pentru tine este sa realizezi ca succesul angajarii tale tine de tine, iar faptul ca piata locurilor de munca este dificila nu reprezinta decat un filtru care-i diferentiaza pe cei mai buni de restul. Odata ce intelegi asta, esti pe drumul cel bun.

Eduard Ezeanu

 

 

Va recomandam si:

Career Guide 2021

ULTIMELE JOBURI