Cum sa cresti accelerat la job?
A obtine un job in sine, nu este un progres extraordinar de mare. In ce consta si ce iti poate oferi in mod concret acel job conteaza cel mai mult. Iar una din cele mai importante calitati ale unei experiente profesionale, mai ales cand esti la inceput de cariera, este posibilitatea ei de a te transforma intr-un profesionist de top.
Vestea proasta este ca desi multe joburi pentru tineri suna interesant si par atractive, o mare parte din ele ofera oportunitati scazute de invatare. Dupa primele cateva luni, ele devin rapid monotone si nestimulative, iar in capcana de a lucra in joburi si pentru angajatori unde nu invata mai nimic si nu se dezvolta profesional cad foarte multi tineri. Iata cei mai importanti pasi care te vor ajuta sa cresti accelerat la job:
1. Alege jobul dupa oportunitatile de invatare
Primul pas important vine nu dupa ce te-ai angajat, ci inca din etapa de aplicare la joburi, pana la etapa de acceptare efectiva a unei oferte de job. Acesta consta in a te orienta in special catre acele joburi care judecate foarte critic, iti dau motive sa crezi ca iti vor oferi oportunitati multiple, serioase si continue de invatare.
Unele din sfaturile cele mai importante pe care le ofer tinerilor cand aleg un job este sa puna experienta de invatare pe primul loc, ca si criteriu de selectie al acestuia. Citeste foarte atent descrierea unui job inainte sa aplici la el, intreaba la interviu despre activitatile concrete pe care le implica, despre programele de formare in care vei fi implicat, si evalueaza astfel posibilitatea de invatare.
2. Cere feedback
Poti invata multe de unul singur, cand desfasori o activitate noua pentru tine. Insa cresterea cea mai intensa are loc atunci cand primesti feedback privind activitatea respectiva de la profesionisti care o inteleg mai bine ca tine. De obicei, acesti profesionisti sunt in companie fie managerul tau, fie unii din colegii mai experimentati.
Deseori, acestia sunt prea ocupati sau uneori pur si simplu prea ignoranti pentru a-ti oferi din propria initiativa feedback. Motiv pentru care este important sa le ceri tu in mod constant feedback si chiar sa fii insistent, cu riscul de a deveni usor agasant. Tine minte: dezvoltarea ta este cea mai importanta. Mai mult, ai grija sa ceri feedback cat mai specific, sa pui intrebari cand nu intelegi ceva, pentru a obtine cel mai valoros feedback.
3. Cere implicarea in proiecte noi
Esenta dezvoltarii profesionale accelerate e implicarea constanta in proiecte ce presupun activitati noi sau din ce in ce mai complexe fata de cele actuale. Ori exact aceste doua trasaturi sunt cele care se pierd foarte usor la un job. Din nou, cel mai important pentru a iesi din sau a preveni aceasta situatie este sa ceri.
De data asta, ceea ce vei face este sa ciulesti urechile, sa te tii la curent cu tot ce se intampla in departamentul tau, astfel incat sa cunosti mereu proiectele care se desfasoara in acesta. Iar ori de cate ori identifici un proiect la care poti avea un aport real si din care poti in acelasi timp sa inveti ceva valoros, cere sa fii implicat in acesta. De asemenea, poti face exact acelasi lucru cu proiecte din alte departamente si iti poti face astfel chiar trecerea spre un alt job, dintr-un alt departament.
4. Investeste tu in formarea ta
Daca compania in care lucrezi nu este orientata spre invatarea ta, nu este nici de departe un capat de lume. Tine cont ca pana la urma, invatarea ta este in primul rand responsabilitatea ta, nu a companiei. Drept urmare, poti foarte bine sa iei tu initiativa si sa investesti in diverse programe pentru dezvoltarea ta profesionala.
Vestea buna este ca in acest moment, exista pe piata numeroase cursuri, programe de training sau de e-learning, pentru formarea a diverse abilitati. De la cele hard precum contabilitate si programare, la cele soft precum comunicare si vorbit in public. Cauta astfel de programe care raspund la nevoile tale de formare si ia initiativa sa mergi la ele.
Iar daca vrei sa duci acest proces un pas mai departe, informeaza compania atunci cand vrei sa participi la un astfel de program, argumenteaza avantajele sale daca tu participi la acesta si cere-i sa ti-l finanteze, integral sau partial. Cu un caz bun, chiar si angajatorii mai reticenti la astfel de investitii pot fi deseori convinsi.
In acest moment exista pe piata numeroase metode, cai si programe de dezvoltare personala si profesionala. Daca vrei cu adevarat sa inveti, cu siguranta vei reusi. Cel mai important este sa nu lasi invatarea ta sa treaca in plan secundar si eventual sa uiti de ea. Invatarea continua si accelerata este ingredientul cheie al unei cariere de succes.
Eduard Ezeanu
Eduard Ezeanu este un communication coach cu o abordare bazata pe atitudine. El invata oamenii cum sa paseasca cu dreptul in comunicare si ii ajuta sa se propulseze in cariera.
Pentru detalii si alte articole din partea sa, viziteaza blogul sau: www.eduardezeanu.ro