Monica Scrob a absolvit Facultatea de Psihologie si printre ariile sale de interes se numara partea de employer branding, dezvoltare organizationala, networking si alte metode de recrutare alternativa. Ea spune ca prin intermediul evenimentului Angajatori de TOP isi doresc sa faca cunoscute oportunitatile disponibile si sa stea la dispozitia persoanelor interesate sa afle cat mai multe despre compania Haufe-Lexware Romania.
Care sunt pozitiile pentru care gasiti cu dificultate candidati potriviti? Care credeti ca este motivul?
Intalnim provocari in recrutarea de specialisti seniori cu peste 5-7 ani experienta in special pe partea de tehnologii JAVA, pentru ca piata din Timisoara este destul de competitiva in aceasta arie, iar numarul de candidati cu acest profil este mai redus.
Exista programe dedicate studentilor pe care compania dvs le va avea deschise pana la sfarsitul anului, respectiv inceputul anului viitor (programe de internship, trainee, management trainee, scoli de vara etc)
In fiecare an, organizam in perioada verii, o practica de 3 saptamani la sediul companiei. Candidati sunt selectati pe parcursul anului, in urma targurilor de joburi sau a unor competitii de programare, in functie de tehnologiile pe care le cunosc si pe care isi doresc sa se dezvolte si de asemenea in functie de proiectele active in cadrul companiei. Dupa aceasta perioada, in functie de rezultatele obtinute si numarul de locuri disponibile, selectam persoanele care vor continua in cadrul unui internship platit, pe perioada unui an. La sfarsitul perioadei de internship discutam impreuna despre optiunile de colaborare pe termen lung.
Care este numarul joburilor deschise pana la sfarsitul acestui an. Mentionati raportul intre joburile deschise: pozitii entry-level, mid-level si senior?
9 pozitii mid-level si senior.
Numiti top 3 soft skils, respectiv top 3 hard skills pe care le cautati la un junior? Cum apreciati ca le pot dezvolta in timpul studiilor?
Soft skills: Team player; Flexible attitude; Proactive
Hard skills: backend development (Java, Python, C#, C++); frontend development (GWT, Javascript, CSS, HTML5); testing (test automation tools, Selenium/SoapUI)
Recomandam studentilor sa se implice in programe de internship, sa participe la diverse evenimente in care le sunt prezentate diverse tehnologii, si sa se implice in proiecte pe cont propriu, care ii pot provoca sa invete si sa descopere lucruri noi.
Care sunt top 3 tehnologii pentru care compania pe care o reprezentanti recruteaza juniori?
JAVA, Python, Javascript, C++, C# - in acest moment insa, prioritatea noastra o reprezinta candidatii cu experienta.
Cum arata un candidat ideal pentru industria din care face parte compania dvs? Care sunt abilitatile si competentele pe care le urmariti atat in evaluarea CV-ului cat si in cadrul interviurilor?
Profilul candidatului ideal in cazul nostru, porneste in primul rand de la pasiunea pentru tehnologiile pe care le folosim. Cautam programatori pasionati, interesati de inovatie si tehnologie, care sa isi doreasca sa lucreze in echipa, sa fie proactivi si flexibili.
Cum recomandati candidatilor sa se pregateasca pentru interactiunea cu reprezentanti companiilor pe care ii intalnesc la diferite proiecte: targuri de cariera, evenimente de dezvoltare profesionala si personala?
Orice eveniment de acest gen, vizeaza stabilirea unor noi relatii profesionale, care sa ne ajute sa ne dezvoltam. Recomand un mic studiu facut inaintea participarii, cu privire la persoanele prezente, temele care vor fi discutate s.a.m.d., pentru a putea selecta mai bine zonele/persoanele de interes. De asemenea, pot pregati cateva intrebari care ii pot ajuta in a clarifica directia in care isi propun sa se indrepte (domeniu de activitate al companiei, roluri/oportunitati, abilitati necesare, atmosfera de lucru etc).
Ce recomandari aveti pentru tinerii care fac parte din generatia Y? Cum se pot pregati pentru procesul de recrutare?
La fel ca in cazul companiilor, brandingul personal este foarte important pentru candidati. Pentru procesul de recrutare, le recomand sa isi construiasca un portofoliu de proiecte realizate pe perioada facultatii, fie pentru scoala, fie din pasiune, care sa puna in valoare, cateva abilitati distincte detinute. Pe de alta parte, implicare in diverse organizatii studentesti, ii poate ajuta sa experimenteze procesul de recrutare uneori chiar si de partea intervievatorului, ba mai mult, pot proba ce inseamna lucrul in echipa, structuri departamentale, munca sub stres etc.
Ce sfaturi ati oferi unei persoane care este in cautarea unui job pentru a-si creste sansele de a obtine jobul dorit? Exista canale pe care le recomandati sa le urmareasca atunci cand sunt in cautarea unui job?
Daca ne referim la domeniul nostru de activitate, pe partea de programare, le recomand sa participe la multitudinea de evenimente si meet-up-uri realizate pe diverse tehnologii, unde pot cunoaste specialisti si reprezentati ai companiilor timisorene, in timp ce dobandesc si cunostinte noi. Consider ca accesul la informatii despre joburi este mai mult decat facil in acest moment, deoarece toate companiile sunt suficient de vizibile prin intermediul diverselor site-uri de recrutare si al celor de socializare. O cautare mai amanuntita cu privire la domeniile de activitate ale companiilor, i-ar putea ajuta mai bine in structurarea CV-urilor si chiar intr-o orientare mai calculata a carierei.
Cum se deruleaza procesul de recrutare si ce instrumente folositi de obicei (ex: teste de personalitate, teste de cunostinte specifice job-ului, interviuri de grup /assesment center / interviu individual / interviu cu manager-ul etc)?
In momentul de fata, pentru rolurile disponibile, parcurgem doua etape de selectie:
Ce modalitati de motivare propuneti angajatilor-cheie astfel incat sa ii pastrati in interiorul companiei pe termen lung (exemplu: beneficii extrasalariale, dezvoltare profesionala, training, oportunitati de avansare etc.)?
Ne mandrim in acest moment cu un pachet de beneficii atractiv si pe placul angajatilor nostri. Pe langa partea salariala, care nu este deloc de neglijat, deoarece ne pozitionam peste media pietei din Timisoara, ne implicam in dezvoltarea angajatilor nostri, oferindu-le acces la multiple platforme de training si invitandu-i sa isi exprime nevoile pentru a putea accesa programe si platforme noi. Nu pierdem din vedere nici nevoia de deconectare, reprezentantii angajatilor avand flexibilitate in organizare de activitati lunare pe placul tuturor, atat sportive cat si de socializare. Includem in beneficiile oferite si servicii medicale, stomatologice si deconturi pentru ochelari. Mediul de lucru este placut si relaxat, presarat cu un meci de ping-pong sau fussball, o discutie lejera pe bean-bag-uri sau o cafea buna buna.