Oana Calcal si Andra Ilie spun despre targul de cariera Angajatori de TOP ca este cel mai important eveniment de acest gen care le ofera posibilitatea de a se intalni cu candidati pregatiti. Compania Stefanini are aproximativ 150 de posturi vacante in zona suportului tehnic, specialisti pe infrastructura IT, dar si pozitii axate pe dezvoltare si testare software.
Care sunt pozitii pentru care gasiti cu dificultate candidati potriviti? Care credeti ca este motivul?
Specialisti IT in infrastructura si dezvoltare de aplicatii (exemplu: Storage Administration si Senior Java developers).Cererea de specialisti este mai mare decat ceea ce putem gasi in piata in momentul acesta.
Exista programe dedicate studentilor pe care compania dvs le va avea deschise pana la sfarsitul anului, respectiv inceputul anului viitor (programe de internship, trainee, management trainee, scoli de vara etc)
In fiecare an se desfasoara Stefanini Internship Program in cadrul diviziei de Application Development. In momentul acesta programul este in curs de desfasurare, iar Internii nostri sunt in plina perioada de formare. Au ocazia sa invete ce inseamna testare software, dar si programare in .Net, Java, Mobile si SharePoint.
Care este numarul joburilor deschise pana la sfarsitul acestui an. Mentionati raportul intre joburile deschise: pozitii entry-level, mid-level si senior?
Pana la finele anului vor exista aproximativ 150 de pozitii pentru care vom recrutare, dintre care 60% sunt entry-level, iar restul mid-level, senior-level si chiar pozitii de management. Avem multe proiecte noi si oportunitati de cariera atat pentru cei aflati la inceputul carierei, cat si pentru cei seniori.
Numiti top 3 soft skils, respectiv top 3 hard skills pe care le cautati la un junior? Cum apreciati ca le pot dezvolta in timpul studiilor?
Soft skills: dorinta de a invata lucruri noi, motivatia unui job si asumarea responsabilitatilor
Hard skills: cunoasterea unei limbi straine la nivel avansat, cunostinte de IT (in functie de rol, aceste cunostinte difera) si absolvent sau student la o facultate de profil IT. Pentru o cariera in testare sau dezvoltare software, cunostintele de Java, C# sau PHP sunt obligatorii.
Pentru dezvoltarea acestor competente, este important sa se implice in proiecte scolare dar si cele ale asociatiilor studentesti, sa aiba curiozitatea de a invata si cerceta si alte cunostinte decat cele primite in timpul studiului universitar, sa apeleze si la programe de practica / internship pe domeniul in care doresc sa se dezvolte
Care sunt top 3 tehnologii pentru care compania pe care o reprezentanti recruteaza juniori?
Storage, SAP Basis, .Net.
Cum arata un candidat ideal pentru industria din care face parte compania dvs? Care sunt abilitatile si competentele pe care le urmariti atat in evaluarea CV-ului cat si in cadrul interviurilor?
Pe langa cunostintele tehnice, cautam sa identificam in profilul candidatuluti si abilitatea de a comunica clar si de a-si prezenta deschis propriile idei, de a lucra individual, precum si in echipa, dar si maturitatea asumarii responsabilitatilor implicate de un job . Pasiunea si determinarea de a invata si a dezvolta cunostintele tehnice, au un cuvant decisiv in luare deciziei de angajare.
Cum recomandati candidatilor sa se pregateasca pentru interactiunea cu reprezentanti companiilor pe care ii intalnesc la diferite proiecte: targuri de cariera, evenimente de dezvoltare profesionala si personala?
Este important ca vizitatorii sa stie ce isi doresc din punct de vedere profesional (aria in care si-ar dori sa activeze). Astfel, angajatorii pot oferi detalii specifice despre domeniul de interes al candidatului si pot raspunde la intrebari punctuale.De asemenea, este bine pentru candidat sa isi cunoasca setul de abilitati pe care doresc sa le foloseasca la un viitor job, astfel incat angajatorii sa le poata face recomandari despre rolurile pe care le au disponibile. Nu in ultimul rand, angajatorii vizeaza sa discute cu candidati seriosi, care dau dovada de maturitate in gandire, chiar daca experienta profesionala nu este una vasta.
Daca doresc sa se angajeze in dezvoltare software, ne asteptam sa vedem ca sunt pasionati, ca s-au interesat, au testat si si-au format o opinie cu privire la tehnologiile in care ar dori sa programeze. Am vrea sa le dam si o sugestie, proiectele personale clar reprezinta un atu si ne atrag atentia.
Ce recomandari aveti pentru tinerii care fac parte din generatia Y? Cum se pot pregati pentru procesul de recrutare?
In zilele noastre gasesti foarte multe tips & tricks pe internet despre cum sa te pregatesti pentru interviu. Pentru noi cel mai important este sa fie sinceri si siguri pe ceea ce doresc sa faca in viitor, iar noi ne vom asigura ca se va si intampla.
Ce sfaturi ati oferi unei persoane care este in cautarea unui job pentru a-si creste sansele de a obtine jobul dorit? Exista canale pe care le recomandati sa le urmareasca atunci cand sunt in cautarea unui job?
Sa isi creeze un CV bine structurat in care sa detalieze activitatile / proiectele in care a fost implicat, cunostintele pe care le detine, orice detaliu din experienta sa care il leaga de pozitia de care este interesat. O persoana motivata sa isi gaseasca un loc de munca este necesar sa apeleze in primul rand la canalele clasice de cautare: site-urile de joburi, site-urile de cariere ale companiilor pe care le vizeaza, targurile de joburi. Deoarece companiile au programe de premiere a recomandarilor pe care le fac angajatii, o alta solutie este si cea de a apela la reteaua proprie de cunostinte pentru a afla despre locuri noi de munca in cadrul organizatiilor in care lucreaza acestea.
Cum se deruleaza procesul de recrutare si ce instrumente folositi de obicei (ex: teste de personalitate, teste de cunostinte specifice job-ului, interviuri de grup /assesment center / interviu individual / interviu cu manager-ul etc)?
Procesul de selectie incepe cu vizualizarea informatiilor din CV. Acesta este analizat de catre recruiteri si este urmat de un telefon pentru a afla detalii despre proiectele pe care le dezvoltam si ce posturi avem. Pe parcursul interviului de HR, toti candidatii au sansa de a descoperi informatii noi despre Stefanini Romania, iar noi despre candidat. Candidatii sunt rugati sa parcurga un studiu de personalitate, dar si testele tehnice. Testele sau interviul tehnic sunt etapele care ofera cele mai multe provocari , candidatii intrand in contact cu specialistii Stefanini, iar in ultima etapa este intalnirea cu Managerul direct. Dupa toti acesti pasi, urmeaza „ Bine ai venit in echipa Stefanini”
Ce modalitati de motivare propuneti angajatilor-cheie astfel incat sa ii pastrati in interiorul companiei pe termen lung (exemplu: beneficii extrasalariale, dezvoltare profesionala, training, oportunitati de avansare etc.)?
Motivarea depinde si de ce isi doreste angajatul in cauza. Stefanini da dovada de flexibilitate si interes in a-si motiva si pastra echipa pe termen lung. Venim in intampinarea lor cu programe de training si oportunitati reale de dezvoltare in cadrul companiei.