Tendinte in domeniul tehnic in 2015
In ultimii ani, domeniul tehnic a devenit tot mai dinamic, iar schimbarile legate de lumea IT&C se anunta din ce in ce mai revolutionare, extinzandu-se si asupra altor domenii, precum automotive, sanatate, aviatie. Categoria tehnologilor purtabile, acele „wearables”, precum ceasurile sau diferite dispozitive care ne masoara bataile inimii, caloriile, distrantele parcurse, se afla in continua dezvoltare, accentuand conceptul de Internet of Things. Dezvoltarea acestuia se afla in tranzitie catre o noua etapa, ce se va concentra pe platforme software ce pun la dispozitie capacitati de conectivitate, securitate, si management.
Ce e nou pe piata muncii din 2015?
Anul 2015 este si el unul marcat de transformari, care sunt reflectate la nivelul companiilor, al job-urilor puse la dispozitie de acestea si al celor mai cautate limbaje de programare.
Spre deosebire de anul 2014, cand vanzarile ocupau primul loc in topul domeniilor cu cele mai multe locuri disponibile, in 2015 domeniul economic a fost devansat de domeniul tehnic.
Peste 40% din noile job-uri se adreseaza specialistilor in IT, fie la inceput de drum sau cu mai multa experienta, arata un studiu realizat de Hipo despre piata fortei de munca din 2015. Printre
noile job-uri se numara cele care contopesc domeniul IT&C cu alte arii de activitate: Technology Broker, Information Insight Enabler, User Experience Guru, Cloud Integration Specialist, End-to-End IT Service Manager. Totusi, numarul pozitiilor pentru juniori a crescut, mai ales datorita programelor de internship si traineeship.
De asemenea, dezvoltarea lumii tehnice se reflecta si in prezenta companiilor din domeniul IT in topul celor mai doriti angajatori. Conform studiului
Cei mai doriti angajatori, realizat de divizia de consultanta Brainspotting in 2014, primele cinci locuri sunt ocupate de companii in urmatoarea ordine: Oracle, Google, Microsoft, Continental si IBM, iar lucrurile nu par sa se schimbe prea mult nici in 2015.
Ce noutati aduce 2015 in domeniile IT?
In zona de
web, construirea site-urilor va fi conditionata, mai degraba, de functionalitatea ridicata, decat de designul complex. Schimbarile din anul 2015 sunt direct influentate de cresterea utilizarii smartphone-urilor, de aceea varianta unui site alungit, in cadrul caruia vizitatorii pot folosi butonul de scroll este o directie viabila.
Alte trasaturi ale site-urilor din 2015 sunt simplitatea design-ului, de cele mai multe ori cu meniuri ascunse, viteza de reactie a site-ului si animatiile diverse.
Odata cu cresterea preocuparii companiilor pentru securitate si protejarea datelor, anul acesta se va incuraja tot mai mult transferul de la centrele locale la
serviciile Cloud. Compania de cercetare IDC sustine ca se va realiza o crestere cu 13% a ceea ce se numeste „a treia platforma” din domeniul tehnologiei, reprezentata de cloud, mobile, social si big data, avand ca efect regresia vechilor tehnologii. Potrivit unui studiu Cisco Connect, 45% din managerii de IT care au participat la studiu folosesc servicii bazate pe cloud, insa numarul respondentilor care cred in necesitatea acestui transfer este mult mai mare.
Ce limbaje de programare cauta companiile in 2015?
Exista o dinamica si in ceea ce priveste limbajele de programare cele mai cautate de catre angajatori.
Cu toate ca
Java implineste anul acesta 20 de ani, el a devenit cel mai cautat limbaj de catre companii, potrivit unui studiul realizat de Dice.com. Acest lucru se datoreaza faptului ca poate rula pe mai multe tipuri de dispozitive, fiind un limbaj siplu, rapid si fiabil. El este ideal atat pentru crearea programelor, a jocurilor pe mobil sau a functionalitatilor serviciilor web. Job-urile pentru programatorii Java sunt mai greu de obtinut in comparatie cu cele pentru programatori PHP sau C#, insa ele sunt, de cele mai multe ori, mai bine platite.
PHP este cel mai utilizat limbaj de programare pentru site-uri datorita usurintei si flexibilitatii de care da dovada. Peste douazeci de milioane de programatori il folosesc pentru in diferite situatii, de la aplicatii mici, pana la portaluri si sisteme de content management, iar 65% din topul primelor 1 milion de website-uri sunt realizate cu ajutorul PHP.
C# este, de asemenea, un limbaj de programare cautat de companiile din domeniul tehnic intrucat este creat pentru dezvoltarea de programe, soft-uri, aplicatii de baze de date, bucurandu-se de o utilizare larga. El este un program destul de simplu, dar care permite dezvoltarea unuor sisteme de programe mari, ce necesita cantitati mari de coduri.
Swift este un limbaj de programare foarte nou, creat de Apple pentru imbunatatirea sistemelor de operare iOS si MAC, prin dezvoltarea de aplicatii noi, de la cele mai simple la cele complexe. Acest limbaj, nascut din cercetari extensive asupra limbajelor de programare, poate fi utilizat impreuna cu alte limbaje, precum C sau Objective C, fapt care va duce atat la dezvoltarea unor aplicatii extraordinare, cat si la o competitivitate marita in randul companiilor.
Metodologia Agile este utilizata din ce in ce mai mult datorita nevoii de a corela nevoile de business cu dezvoltarea de software, contribuind la evolutia rapida a pietei de Business Intelligence. Lucrul cu Agile realizeaza in mai multe etape: planificare, prioritizare, dezvoltarea criteriilor acceptate si evaluarea rezultatelor. In acest context, Business Analyst-ul se ocupa nu doar de crearea unui produs, tinand cont de corelarea specificatiilor cu noile tendinte, ci si de relatia cu toate partile implicate in proces.
Sursa de informare despre inovatie: TechTalks – editia a II-a
Daca doresti sa dezvolti o cariera in acest domeniu marcat de schimbare, trebuie sa fii intr-o continua dorinta de dezvoltare profesionala si de invatare. Pentru a afla mai multe despre tendintele din domeniul tehnologic, dar despre si cele mai noi proiecte ale unor companii de top din Romania, te poti inscrie gratuit la
TechTalks.
TechTalks este un eveniment dedicat pasionatilor de tehnologie, ce reuneste o serie de
conferinte din domeniul IT si TechLaburi. El isi propune sa ofere studentilor, tinerilor profesionisti, dar si profesionistilor cu experienta sansa de a invata si de a se implica activ in cadrul unei comunitati tech.
In cadrul conferintelor, vei avea sansa de a afla, de la speakeri si specialisti din cadrul companiilor participante, puncte de vedere specifice asupra uneia dintre tematicile abordate:
web, software, sau agile.
TechLab-urile sunt mai nisate pe studii de caz ale companiilor participante la eveniment, propunandu-si sa implice, prin diverse modalitati, participantii interesati.
Daca doresti sa vezi
agenda completa a evenimentului TechTalks, ce va avea loc atat in Bucuresti, cat si in Timisoara, in aceasta primavara, acceseaza linkurile de mai jos:
TechTalks Timisoara,
Centrul Regional de Afaceri, 13-14 martie
Companii care au confirmat prezenta: Continental, Microsoft, Visma Software, Atos IT, Alcatel-Lucent.
TechTalks Bucuresti,
Sala Palatului, 27-28 martie
Companii care au confirmat prezenta: Accenture, Teamnet International, eMAG, IBM, Bitdefender, Ericsson, DELL.