Vino pregatit la cel mai mare targ de cariera din Romania,
Angajatori de TOP care se desfasoara toamna aceasta pe
14-15 Octombrie in Bucuresti si pe 21-22 Octombrie in Timisoara! Invata cum sa te pregatesti pentru un interviu de succes cu un angajator din interviul realizat de Hipo.ro impreuna cu
Elena Gamulea - Head of HR G2Travel.
Stim ca s-a scris mult pe aceasta tema, si anume “Cum sa te pregatesti pentru un interviu” dar ce te faci cand esti tanar absolvent si mai toti angajatorii cauta macar “un an sau doi experienta anterioara”? Te gandesti ca oricat de mult ai incerca sa convingi un intervievator ca “ai potential”, raspunsurile de genul “nu am mai lucrat pana acum dar sunt dispus sa invat” nu te vor ajuta sa ajungi nici macar pe “lista scurta”.
Oricat de nepromitatoare ar parea perspectivele, vestea buna e ca sunt in continuare companii pe piata care sunt deschise si flexibile sa angajeze tineri fara experienta pe care sa-i formeze si sa le ofere posibilitatea unui start bun in cariera. O astfel de organizatie este G2 TRAVEL si voi incerca in continuare sa va ofer cateva tips & tricks care ar putea sa va ajute daca vom avea placerea sa ne cunoastem la un interviu.
O sa le enumar “scolareste” mai jos, in speranta ca vor fi usor de retinut si aplicat
1. Daca ai primit mult asteptatul telefon de la Departamentul de HR al companiei la care ai aplicat cu ceva timp in urma si esti invitat la un prim interviu,
incepe prin a face un scurt research despre organizatia respectiva. Acest lucru te va ajuta sa iti pregatesti cateva intrebari “smart”, cand vei fi rugat sa faci asta, si va oferi o buna indicatie recrutorului despre gradul de tau de motivare si interes fata de companie.
2. Cand, in sfarsit, momentul asteptat, in unele cazuri cu ceva emotii, a sosit,
poarta cu incredere un zambet prietenos si o atitudine deschisa. Lasa-te surprins, s-ar putea sa ai o experienta placuta. Tu ai facut deja primul pas catre asta!
3.
Practica ascultarea activa, adica: pastreaza un contact vizual decent cu persoana din fata ta pe tot parcursul discutiei, urmareste cu atentie fiecare intrebare, daca ai neclaritati, intreaba sau cere detalii la randul tau.
4.
Incurajeaza si tu dialogul si fii deschis in a oferi cat mai multe informatii relevante. Daca nu stii sa raspunzi la o intrebare, nu directiona discutia in alta zona, ci spune deschis ca nu stii raspunsul sau vrei sa te mai gandesti si ti-ai dori sa reveniti la intrebarea respectiva peste ceva timp. Fii mereu sincer in raspunsurile tale! Orice incercare de a disimula realitatea se va observa usor de catre un intervievator cu experienta.
5.
Incearca sa oferi cat mai multe exemple concrete de activitati sau proiecte la care ai participat si arata cum te-au ajutat aceste experiente sa iti dezvolti anumite competente, de exemplu: comunicarea, lucrul in echipa, abilitatea de a gasi solutii creative in anumite situatii critice, initiativa, invatarea rapida, chiar si leardership, etc. Toate aceste competente sunt cautate de angajatori si poti dovedi ca le-ai dezvoltat fara a avea neaparat o experienta anterioara la un alt job.
6.
Raspunde clar si la obiect. Foloseste un vocabular care iti e familiar, dar nu foarte colocvial. Expresii de genul “a fost misto proiectul ala” sau “mai nene” (nu radeti, exemplu e real si face parte din arhiva) nu te vor face sa arati foarte “profi”.
7.
Pozitioneaza-te ca un partener de discutii. Nu esti la un examen, nu exista raspunsuri corecte sau gresite, deci nu te subpozitiona in fata recrutorului. E un lucru bun sa ai incredere in tine si sa arati asta, dar ai grija sa nu cazi in cealalta extrema si sa afisezi o atitudine care poate parea aroganta sau denota o siguranta de sine exagerata.
8.
Trebuie sa retii si sa fii constient ca nu doar angajatorul te alege pe tine, ci ca si tu il alegi pe el in egala masura. Ideal ar fi sa va intalniti la mijlocul drumului, adica tu sa oferi angajatorului competentele si motivatia de care el are nevoie si acesta sa iti indeplineasca toate nevoile tale motivationale, fie ele de dezvoltare, fie financiare.
9. Nu te teme de intrebarea
“Care sunt asteptarile tale salariale pentru acest post?”
Am intalnit cateva raspunsuri care se repeta dar care nu ajuta nici recrutorul, nici candidatul. Cateva variante sunt:
Ca sa raspundeti corect la aceasta intrebare trebuie sa puneti in balanta, pe de o parte, responsabilitatile postului, complexitatea activitatii, programul de lucru (poate fi in ture) si, pe de alta parte, competentele voastre. In felul acesta demonstrati ca stiti sa va autoevaluati corect, sunteti constienti de punctele voastre forte si de ariile pe care trebuie sa le dezvoltati.
O alta intrebare care poate sa te puna in dificultate este “Ce te-a determinat sa aplici pentru acest post?”
Intervievatorul doreste, de fapt, sa inteleaga motivatia ta si daca stii destul de clar in ce directie doresti sa iti construiesti cariera. Raspunsurile de genul “imi doresc sa incerc ceva nou, as vrea o schimbare” sau “am auzit ca se castiga bine in domeniul acesta” nu te recomanda drept candidat eligibil.
Cu siguranta ca lista aceasta ar putea continua, insa daca reusesti sa tii cont de sugestiile de mai sus vei merge mai pregatit si mai relaxat la urmatorul interviu pentru ca ai deja o idee despre ceea ce va urma.
Si inca ceva…nu exista “candidatul ideal”. Va fi selectata doar persoana care se apropie cel mai mult de acest profil si care reuseste sa transmita intr-o discutie mesajul corect si sa afiseze atitudinea potrivita, adica bun simt, naturalete si seriozitate.