Noutati @ Angajatori de TOP

Companiile Enel și-au accelerat procesele de digitalizare și au încurajat angajații să inoveze


ExperienÈ›a ultimului an a declanÈ™at schimbări profunde la nivelul întregului mediu de afaceri, inclusiv al companiilor de distribuÈ›ie din Enel România. Acestea au avut în față noi provocări care au dus la accelerarea programelor de digitalizare È™i la găsirea de noi soluÈ›ii pentru a rămâne aproape de clienÈ›i, precum È™i de angajaÈ›ii lor. InvestiÈ›iile realizate nu s-au îndreptat doar către proiectele de modernizare a reÈ›elelor, ci È™i către oamenii Enel, oferindu-le oportunități de a-È™i îmbunătăți abilitățile È™i încurajând răspândirea unei culturi digitale È™i a unei mentalități că fiecare dintre ei sunt protagoniÈ™ti ai schimbării. 

Ultimul an a însemnat crearea unui nou climat de muncă care să valorifice la maximum talentul fiecărui angajat È™i să pregătească terenul pentru cea mai mare provocare a următoarelor decenii  – tranziÈ›ia energetică către o lume mai electrificată, alimentată cu energie regenerabilă. Pentru ca acest lucru să se întâmple, e nevoie ca reÈ›elele să poată găzdui cote din ce în ce mai mari de energie din surse regenerabile È™i să facă față noilor nevoi ale sectoarelor care vor continua să se electrifice, precum transportul, imobiliarele È™i industria, gestionând în acelaÈ™i timp integrarea Resurselor Energetice Distribuite, cum ar fi sistemele de stocare, instalaÈ›iile fotovoltaice rezidenÈ›iale sau vehiculele electrice, conectate la reÈ›elele de distribuÈ›ie.

Grupul Enel participă la Angajatori de TOP:

Vezi care sunt joburile disponibile in cadrul Angajatori de TOP Business
Vezi care sunt joburile disponibile in cadrul Angajatori de TOP Tehnologie
Vezi care sunt joburile disponibile in cadrul Angajatori de TOP Inginerie

Dacă eÈ™ti curios despre implementarea automatizărilor pe liniile de medie tensiune în regiunea Muntenia, pe 15 aprilie, Stefan Iliescu - Sef UO PRAM MT JT Bucuresti la E-Distributie Muntenia, te invită la un webinar in intervalul 15:00 - 15:45 
Înscrie-te aici >>

 
„Datorită evoluÈ›iei complexe a întregului sistem energetic, trebuie să ne asigurăm că reÈ›elele noastre sunt gata să joace un rol important în sistemele energetice de mâine. IniÈ›ial, majoritatea reÈ›elelor de electricitate erau construite pentru un flux de energie într-un singur sens, de la centrale mari la clienÈ›i finali. TranziÈ›ia energetică, care implică o cantitate mare de resurse distribuite, schimbă această paradigmă, iar digitalizarea È™i inovaÈ›ia sunt esenÈ›iale pentru a încuraja această cale, permiÈ›ând reÈ›elelor noastre să devină mai inteligente È™i să asigure fluxuri bidirecÈ›ionale de energie È™i informaÈ›ii”, a declarat Antonio Cammisecra, directorul Infrastructură Globală È™i ReÈ›ele al Enel. 
 
“Abilitarea tranziÈ›iei energetice È™i garantarea stabilității reÈ›elei transformă rolul operatorilor de distribuÈ›ie într-unul crucial. AceÈ™tia sunt responsabili, în primul rând, pentru conectările de noi capacități la timp È™i îmbunătățirea rezilienÈ›ei sistemului. În al doilea rând, e important să ajute la transformarea sistemelor de energie prin accelerarea investiÈ›iilor în inovaÈ›ie È™i digitalizare. Cu o abordare deschisă, rapidă È™i incluzivă, participarea tuturor colegilor, furnizorilor È™i chiar a clienÈ›ilor în procesul de inovaÈ›ie, vom putea transforma reÈ›elele tradiÈ›ionale în platforme digitale, cheia către noua lume a energiei”, a declarat Monica Hodor, director general al E-DistribuÈ›ie Banat, E-DistribuÈ›ie Dobrogea È™i E-DistribuÈ›ie Muntenia.
 
 

Fiind cel mai mare operator internaÈ›ional privat de reÈ›ele de distribuÈ›ie a energiei electrice, Enel gestionează la nivel global o reÈ›ea electrică de peste 2,2 milioane de kilometri în opt țări. Astăzi, Enel se află în fruntea proiectării, construirii È™i operării infrastructurii avansate a reÈ›elelor electrice, asigurând o integrare extinsă a producÈ›iei de energie regenerabilă în reÈ›ele.


În viziunea sa de 10 ani recent prezentată, Grupul Enel È™i-a anunÈ›at angajamentul de a investi direct în jur de 150 de miliarde de euro - din care aproximativ 46% se aÈ™teaptă să fie alocate în infrastructură È™i reÈ›ele - pentru a soluÈ›iona îmbunătățirile de calitate È™i reziliență, noile conexiuni È™i infrastructura de digitalizare.

În următorul deceniu, investiÈ›iile planificate în reÈ›ele vor contribui la creÈ™terea valorii bazei de active reglementate a grupului („RAB”) la aproximativ 70 de miliarde de euro în 2030, cu 67% mai mare față de acum. Baza de clienÈ›i va creÈ™te, de asemenea, la peste 90 de milioane de utilizatori finali (din cei 74 de milioane actuali), care vor fi complet digitalizaÈ›i prin contoare inteligente, folosind o scară de operaÈ›ii fără egal, expertiză ridicată în digitalizare È™i o valoare distinctivă a proprietății itnelectuale.

În România, companiile E-DistribuÈ›ie operează reÈ›ele cu o lungime totală de aproximativ 130.300 de kilometri în trei zone importante ale țării: Muntenia Sud (inclusiv BucureÈ™ti), Banat È™i Dobrogea, acoperind o treime din piaÈ›a locală de distribuÈ›ie. Împreună, acestea deservesc aproximativ 2,9 milioane de locuri de consum din Capitală È™i din judeÈ›ele Arad, TimiÈ™, CaraÈ™ Severin È™i Hunedoara, Tulcea, ConstanÈ›a, IalomiÈ›a È™i CălăraÈ™i,  Ilfov È™i Giurgiu.

În 2020, companiile E-DistribuÈ›ie au investit circa 100 de milioane de euro (aproximativ 480 de milioane de lei) în digitalizarea È™i modernizarea reÈ›elei electrice din BucureÈ™ti È™i din cele zece judeÈ›e în care îÈ™i desfășoară activitatea. Valoarea programelor de modernizare s-a adăugat investiÈ›iilor cumulate de aproape 1,4 miliarde de euro realizate de E-DistribuÈ›ie Banat, E-DistribuÈ›ie Dobrogea È™i E-DistribuÈ›ie Muntenia în perioada 2005-2019.

Împreună, cele trei companii de distribuÈ›ie au cel mai mare număr de contoare inteligente instalate până acum în România: până la finalul anului, vor depăși pragul de 1.000.000 de smart meter instalate, în urma unor investiÈ›ii de aproape 300 de milioane de lei, cumulate în perioada 2015 – 2021. Cu ajutorul acestora, consumatorii finali pot avea acces la datele lor de consum, având un control mai bun al consumului de electricitate È™i, implicit, posibilitatea de a economisi energie electrică. În plus, contoarele inteligente oferă informaÈ›ii ce reduc timpul pentru intervenÈ›ii, întrucât unele manevre pot fi făcute de la distanță. 

Toate aceste investiÈ›ii în echipamente È™i procese de automatizare nu vizează doar transformarea tehnologică, ci È™i cea a angajaÈ›ilor. Digitalizarea pregăteÈ™te oamenii Enel pentru tehnologiile viitorului È™i îi încurajează să inoveze. 
Companiile Enel pun inovaÈ›ia în centrul tuturor eforturilor È™i acest lucru se aplică reÈ›elelor electrice. Mărturie stă proiectul Network Digital Twin®: un model digital 3D care replică infrastructurile de energie electrică È™i împrejurimile acestora, identificând È™i evaluând componentele unice prin intermediul senzorilor, care furnizează date valoroase în timp real atât pentru operatorii de sisteme de distribuÈ›ie, cât È™i pentru părÈ›ile interesate la nivel local. Forumul Economic Mondial a declarat că Network Digital Twin® este una dintre cele mai importante 10 inovaÈ›ii ale deceniului în sectorul energetic, aÈ™a cum a fost publicat în lucrarea „InovaÈ›ii globale din sectorul energetic 2010-2020”.

Nu ne oprim aici, continuăm să inovăm încurajând proiecte È™i, mai ales, oamenii din spatele acestora. În perioade ca cea pe care o traversăm este esenÈ›ial să fim deschiÈ™i la schimbare È™i să valorificăm la maximum oportunitățile create prin această criză sanitară. Companiile de distribuÈ›ie ale Enel vor continua să investească în proiecte de digitalizare È™i în modernizarea reÈ›elelor, dar mai ales în oamenii Enel, principalii protagoniÈ™ti ai schimbării.