Sssst! Ssssst! Te apeleaza angajatorul pentru interviul online, sper ca e liniste si esti bine informat in legatura cu jobul. Nu esti inca pregatit? Articolul pe care l-am realizat pentru tine este cheia catre succesul in interviul online de angajare.
Interviurile de angajare online sunt similare cu cele traditionale, fata in fata, cu care suntem obisnuiti. Aceste tipuri de interviu sunt populare in anumite industrii de ceva vreme, in special in zilele noastre din cauza situatiei pandemice.
Cu toate acestea, exista cateva aspecte destul de semnificative pentru care merita sa te pregatesti la interviul online ca sa ajungi angajat la o companie de TOP. Iata cateva sfaturi care iti vor asigura contractul de munca pe care il visezi:
1. Do your research
Ce inseamna mai exact? Sa citesti detalii despre compania la care ai interviu. Ai in vedere sa absorbi informatiile legate de istoricul companiei, detalii despre domeniul cu care se ocupa, ultimele noutati, activitati ale echipei si pareri despre interviurile trecute (Glassdor).
“Un factor care ne influenteaza negativ in procesul de recrutare este lipsa de informare din partea candidatului in ceea ce priveste compania si rolul – o minima "tema" facuta acasa inaintea interviului este apreciata. De asemenea, candidatii care in timpul discutiei pun accentul exclusiv pe experiente anterioare negative ne ridica anumite semne de intrebare.” - Roxana Brahasteanu, HR Director @ Sustainalytics
2. Fii pregatit pentru apel
Daca ai un interviu telefonic, si urmeaza ca angajatorul sa te sune, potrivit Ghidului interviului online de succes realizat de Hipo.ro, esti sfatuit sa fii gata cu o ora inainte. Este posibil sa fii contactat mai devreme. Nu ai vrea sa fii luat prin surprindere, nu-i asa?
Pentru interviul video, esti nevoit sa testezi atat microfonul, cat si camera web ale laptopului/PC-ului. De asemenea, camera web trebuie sa fie la nivelul ochilor.
Sfat: Tine CV-ul in apropierea ta, precum si o foaie pe care sa notezi, alaturi de un pix.
3. Linistea este amicul tau
Pregateste terenul fizic inainte de interviu. In cazul unui interviu telefonic, cat si al unui interviu video fii atent la zgomotul din jur. Nu da telefonul pe speaker, nu discuta in public, nu te preocupa de alte activitati in timpul interviului telefonic, sunt doar cateva dintre sfaturile pe care ar trebui sa le respecti daca vrei ca angajatorul sa inteleaga conversatia.
In ceea ce priveste interviul online, alege un loc cu fundal simplu, care sa nu atraga atentia, insa evita locurile in care sursa de lumina se afla in spatele tau. Nu uita, incearca sa pastrezi contactul vizual cu angajatorul! Potrivit unui studiu relizat de CareerBuilder2, lucrul care ii deranjeaza cel mai mult pe intervievatori este incapacitatea candidatilor de a mentine contactul vizual – spun 67% dintre HR-i.
Crede-ma pe cuvant cand iti spun ca desi tentatia este extrem de mare sa porti pijamale, ar trebui sa ai un outfit care iti da incredere chiar si in cazul interviului telefonic. Pentru interviul video, opteaza pentru o tinuta business casual, conform unui studiu realizat de ResumeGo, 52% dintre angajatori apreciaza acest tip de imbracaminte la interviu.
5. Relaxeaza-te
Emotiile pot sa fie cel mai rau dusman al tau in timpul unui interviu . Respira adanc inainte de apel si incearca sa ramai calm și increzator in timpul interviului. Daca poti comunica cu incredere cu intervievatorul, este foarte probabil sa lasi o impresie pozitiva si sa te afli astfel printre candidatii favoriti.
Tine minte, una dintre cele mai bune solutii pentru anxietatea interviului este practicarea raspunsurilor din timp tale la cele mai cunoscute intrebari care sunt puse la un interviu.
6. Fa-ti un plan de rezerva
Tehnologia este renumita pentru nefunctionarea propice in situatiile in care ai cea mai mare nevoie. Inainte de interviu, contacteaza intervievatorul si discuta cu acesta asupra unui plan de rezerva in cazul in care apar probleme. Trecerea la un apel telefonic de la un interviu online si invers sau reprogramarea pentru o perioada ulterioara sunt solutii posibile pentru dificultati tehnice.
Nu te panica daca ai parte de o problema tehnica. Daca situatia este in afara controlului tau persoana care iti ia interviul va intelege.
Mai mult, dupa interviu, trimite un mesaj de multumire intervievatorului. In cazul acesta este de preferat sa fie sub forma unui e-mail. Asteapta cateva zile dupa interviu si, daca nu ai auzit nicio veste de la intervievator, contacteaza-l. Intreaba daca procesul de angajare este inca in desfasurare si afla daca au nevoie de mai multe informatii de la tine. Nu uita sa multumesti intotdeauna persoanei care ti-a luat interviul pentru timpul acordat.
La sfarsitul zilei, angajatorii isi doresc pe cineva autentic, de incredere si potrivit postului pe care il ofera. Exista sansa sa reprezinti compania lor, asa ca trebuie sa aiba incredere in tine. Urmareste toti acesti pasi si vei reusi sa-ti prezinti abilitatile si personalitatea in cel mai reusit mod posibil.
Interviul video poate sa implice diverse dificultati. De aceea, urmareste videoul urmator pentru si mai multe sfaturi care te vor ajuta sa treci cu usurinta peste intalnirea video.
Pentru mai multe sanse de angajare, participa la festivalul Angajatori de TOP, eveniment online si gratuit in cadrul caruia iti gasesti job atat in domenii Tech, cat si Business.