Experienta Juniorilor este masurata in numarul si calitatea activitatilor extra curriculare – iar programele de Internship, Traineeship sau practica sunt cele mai apreciate. Aproximativ 20% dintre angajatori considera programele de internship urmate ca fiind cel mai important criteriu in selectia de juniori pentru echipele lor, indiferent de domeniul la care ne referim.
Descarca GRATUIT pdf-ul si afla in doar 30 de minute:
Ghidul complet al Programelor de Internship, Trainee si Stagii de Practica
Descarca Ghidul PDF »
Fie ca esti inca student sau abia ai absolvit facultatea, programele de Internship iti ofera abilitatile practice necesare pentru un job si o cariera de succes, te ajuta sa cunosti oameni din industria de care esti pasionat, sa lucrezi cot la cot cu ei si sa descoperi care este traiectoria profesionala pe care trebuie sa o urmezi. De aceea, noi am adus la
targul de joburi Angajatori de TOP cele mai multe si mai cool astfel de programe pentru tine. Inainte de a aplica, insa, iata 5 lucruri pe care ar trebui sa le stii despre activitatile extra-curriculare pe care le vanezi si pe care vrei sa ti le treci in CV:
#1 Internship-urile te pot ajuta sa descoperi ce NU vrei sa faci pe plan profesional
Totul este despre procesul de invatare si de testare a pietei. Nu pleca la drum cu asteptarea ca primul tau internship se va transforma neaparat intr-un job full-time si o cariera de succes. Astfel, nu vei fi dezamagit daca se va intampla sa iti dai seama ca in practica nu e ca in teorie si ca ceea ce credeai ca iti doresti sa faci pentru tot restul vietii nu ti se potriveste. Ia in considerare ca din orice experienta ai ceva de invatat si ca toate incercarile pe care le faci te vor duce in final pe drumul pe care l-ai cautat.
#2 Sunt cazuri in care procesul in sine compenseaza lipsa unui buget
Din ce in ce mai multe programe de Internship – atat in tara, cat si in strainatate – sunt platite. Exista, insa, si internship-uri sau traineeship-uri neplatite. Inainte sa te revolti impotriva acestui aspect, ia in calcul toate variabilele. Programele de internship ar trebui sa se focuseze pe invatare. Chiar daca scopul final este obtinerea unui job in domeniu – si, implicit, obtinerea unui salariu satisfacator – nu trebuie sa pierzi ceea ce conteaza cel mai mult: iti ofera acel program de internship neplatit un cadru de invatare prielnic, exista o persoana care se va ocupa de tine pe intreg parcursul programului, ti se pun la dispozitie tool-urile necesare, ai acces la informatii si contacte la care nu ai avea altfel? Toate acestea sunt atuuri care te aduc mai aproape de jobul dorit si trebuie sa tii cont de ele inainte sa refuzi un program de internship doar pentru simplul motiv ca nu este remunerat.
Vezi peste 70 de programe platite de internship&trainee >>
In functie de cum ai negociat pozitia pentru care ai aplicat la interviu, programul tau va fi part-time sau full-time, pe o durata determinata (de obicei intre 3 saptamani si 6 luni). Nu te astepta sa ramana doar la stadiul de discutie, de dragul negocierii. Volumul de munca va creste o data cu experienta ta, iar acest lucru ar trebui sa te bucure. Pe langa munca propriu-zisa, va exista si un proces de invatare, care poate presupune dedicarea catorva ore din timpul tau liber. Ideea participarii la un program de internship sau traineeship este sa inveti cat mai mult si sa aplici cat mai multe dintre lucrurile invatate. Profita de asta!
#3 Volumul de munca poate fi similar cu cel al unui job part-time sau full-time
#4 Comporta-te la fel cum te-ai comporta la un job
Un program de internship nu inseamna neaparat mai multa flexibilitate din partea angajatorului in ceea ce priveste programul de lucru, activitatile tale, tinuta de la birou, limbajul folosit in discutiile cu colegii sau subiectele abordate la birou. Nu te astepta sa ti se faca favoruri doar pentru ca esti nou si pentru ca esti implicat intr-un proces de invatare. Din contra, incearca sa impresionezi prin punctualitate si profesionalism. In special daca iti doresti sa ramai alaturi de echipa si pe viitor. Arata-i angajatorului ca esti determinat si serios, ca iti doresti sa inveti si sa te dezvolti si ca a facut alegerea corecta atunci cand te-a selectat dintre aplicanti.
#5 Este perfect normal sa gresesti
Nu te astepta sa faci totul perfect din primele zile si nici sa intelegi toate procesele dupa prima sedinta cu coordonatorul tau. Nu te speria daca ceva nu iese asa cum ar fi trebuit sau daca ti se atrage atentia, ci invata sa primesti si feedback negativ si sa inveti din asta. Nu lua personal criticile – gandeste-te ca un proces de invatare implica si greseli, din care ai doar de castigat daca le accepti cu o minte deschisa si muncesti pentru a le evita in viitor. Daca una dintre propunerile tale nu a avut rezultatele pe care le asteptai, nu iti fie teama sa mai experiementezi in viitor sau sa vii cu sugestii. Trateaza totul cu maturitate si profesionalism.
Si pentru ca acum esti pregatit pentru programele de Internship disponibile in cadrul Targului Virtual pentru Absolventi, tot ce ai de facut este sa iti pregatesti CV-ul si sa alegi ceea ce se potriveste intereselor si pasiunilor tale.
Cei de la Career Player iti ofera cateva motive pentru care sa faci primul pas in cariera cu un Internship sau Program de Trainee si Practica.
Aici gasesti:
- Programe de internship din Bucuresti
- Programe de internship din Cluj
- Programe de internship din Timisoara
- Programe de internship din Iasi
Vezi toate programele de internship sau programele de trainee de pe Hipo.ro
Mult succes!
Citeste si: