Esti pregatit de start? Iata kit-ul cu informatii esentiale pentru primii pasi din maratonul carierei tale!


articol powered by KPMG

Sesiunea este gata, licenta este finalizata, si, desi postarile de pe Instagram ale prietenilor si ale influencer-ilor te duc deja cu gandul la vacanta si festivaluri, tu iti doresti totusi sa explorezi oportunitatile de cariera pe care ai putea sa le accesezi din toamna. Daca te regasesti in descrierea de mai sus, venim catre tine cu cateva sugestii care speram sa-ti fie de folos la inceput de cariera.


Exploreaza oportunitatile existente!

Hipo este una dintre cele mai populare platforme de job-uri, iar aici vei gasi cele mai multe anunturi de recrutare, fie ca vorbim despre internship-uri sau alte programe adresate persoanelor fara experienta. Citeste cu atentie anunturile postate, fii autocritic(a) si incearca sa iti gasesti raspunsuri la cateva intrebari, cum ar fi: cat de bine te-ai simti in acel rol? Este un moment bun sa incepi un contract cu norma intreaga sau ar fi mai intelept sa lucrezi cu jumatate de norma o vreme ? Ti s-ar potrivi mai degraba un mediu dinamic sau esti o persoana care are nevoie de mai multa predictibilitate? Ai fi dispus(a) cu adevarat sa calatoresti 70% din timp? Cat de bine stapanesti limba engleza, dar germana?


Cunoaste-ti angajatorul!

Pe cei mai multi dintre angajatori poate deja ai avut ocazia sa ii intalnesti fie la targuri de cariera, fie cu ocazia altor evenimente organizate in universitati. Daca nu ai facut-o pana acum, profita de interactiunea cu reprezentantii companiilor si incearca sa afli cat mai multe despre natura business-urilor, mediul de lucru, oamenii de acolo, proiectele lor si oportunitatile de dezvoltare!

Nu uita ca traim si intr-un mediu digital, iar companiile isi lasa amprenta foarte bine si pe social media, prin campanii de employer branding, recrutare, CSR etc. Da-le ”follow”, vizualizeaza paginile de Facebook, LinkedIn sau Instagram ale companiilor si, de ce nu, aplica la un job direct acolo.


Redacteaza-ti CV-ul!

CV-ul este prima ta carte de vizita si, de ce nu, o componenta importanta a brandului tau personal! Ce isi doreste un recrutor sa descopere in CV-ul tau sunt de fapt indicii asupra capabilitatilor tale. Pe langa acestea este important sa scoti in evidenta experientele practice de tipul voluntariatului, schimburilor de experienta, programe de tip ”Work & Travel”, antreprenoriat sau altele.

Pasiunile si interesele personale sunt si ele de interes pentru angajatori, si asta pentru ca activitatile precum practicarea unui sport sau lectura sunt dovezi clare ale unui apetit pentru invatarea continua si autonoma, dezvoltare personala si adaptabilitate. Pastreaza un aspect profesional, curat, corect si clar in redactarea CV-ului. Atentia la detalii va conta, iar greselile de exprimare sau gramaticale sunt vizibile si, din pacate, te pot scoate din procesul de recrutare inca inainte de a incepe.


Interviul sau centrul de evaluare

De obicei, un interviu sau un centru de evaluare sunt pasii comuni in mai toate procesele de recrutare. Inainte de intalnirea cu potentialul angajator, afla cat mai multe informatii, din cat mai multe surse, de exemplu: site-ul companiei, publicatii media, interviuri sau emisiuni TV, social media, grupurile de la facultate, profesori, colegi, prieteni etc. Atunci cand cunosti compania mai bine si industria din care face parte, intelegi care sunt serviciile sau produsele pe care le ofera, cum ar arata potentialul tau rol, vei putea fi mult mai sigur pe tine si mai motivat in discutie, astfel incat sa raspunzi mai usor intrebarilor de tipul: ce te motiveaza sa intri in acest rol sau in aceasta companie?

Asigura-te ca vei ajunge la timp astfel incat sa nu fii stresat. Tinuta si postura sunt elemente importante si poti sa iti faci o idee despre codul vestimentar urmarind retelele de socializare ale companiilor. Un alt aspect de luat in considerare ar fi ca telefonul mobil sa nu deranjeze conversatia, asa ca ar fi bine sa te asiguri inainte de intalnire ca telefonul este inchis sau ca ai activat optiunea ”silentios”.

Increderea in sine, energia, un limbaj ingrijit si coerent, exprimarea libera, naturala vor fi factorii diferentiatori in discutiile pe care le vei purta. O definitie a personalitatii si valorilor tale, povestea ta ca OM, reprezinta elemente esentiale, pe care nu le poti asterne pe o hartie denumita curriculum vitae, ci mijloace de convingere pe care vei avea ocazia sa le demonstrezi direct, pe durata unei discutii. Profita de acele momente si incearca sa convingi angajatorul ca tu esti omul cu atitudinea potrivita, care, chiar daca nu stie si nu are o experienta profesionala propriu-xzisa, are disponibilitatea de a invata si de a se adapta.

Nu uita: fii prezent, pozitiv, relaxat, zambeste si cel mai important, fii tu! :)

Daca iti doresti o cariera in Audit, afla mai multe despre oportunitatile KPMG aici!


 



LinkedIn