Ce este mai important la prima angajare? Hard skill-urile sau soft skill-urile pe care le ai?




Fie ca esti student sau proaspat absolvent care este in cautarea primului job, probabil te intrebi ce abilitati ar trebui sa ai pentru a-ti creste sansele de a obtine job-ul dorit, atat pe partea de hard skills, cat si pe cea de soft skills.

Ce abilitati soft skills urmaresc angajatorii?
Soft skill-urile sunt abilitati fundamentale care nu pot fi masurate, dar care se reflecta an modul tau de lucru si interactiunea cu celalti. Conform unui research realizat de noi (Raportul Piata fortei de munca in 2020), cei mai multi angajatori sustin ca urmăresc ca potentialul angajat sa fie flexibil, adaptabil, sa aiba abilităti bune de comunicare si capacitate de invatare continua. Traim intr-o perioada in care lucrurile se modifica constant si trebuie sa ramanem up to date cu tot ce se intampla in jurul nostru si sa ne conformam schimbarilor.
 
La popul opus, in rezultatele statisticii realizate, angajatorii sustin ca acorda foarte putină atentie abilitatilor de project management, multitasking si capacitatea de a lucra independent.

 

Hard skills si cum sa le valorifici?

In ceea ce priveste hard skill-urile, ele reprezinta competente tehnice masurabile si specifice domeniului in care doresti sa activezi. Acestea pot fi invatate si practicate constant pe tot parcursul carierei tale, nivelul lor de dezvoltare fiind direct proportional cu experienta pe care o ai intr-un anumit domeniu. 
 
Pentru a fi pregătit sa aplici la viitorul job trebuie sa stii ce responsabilitati urmeaza sa ai si daca presupune mai mult lucrul cu oamenii sau cunoasterea proceselor. Acest lucru te va ajuta sa intelegi mai bine in ce directie ar trebui sa te dezvolti mai mult.
 
Spre exemplu daca iti doresti sa obtii un post in IT, statistica, inginerie sau audit este mult mai important sa-ti dezvolti abilitatile tehnice pentru a-ti lărgi orizontul de cunostinte, intrucat de obicei responsabilitstile in aceste arii tin mai mult de cunoasterea proceselor si implementarea lor.
 
Dar dacă iti doresti un post in zona de marketing, client service, vanzari, relatii publice sau management trebuie sa ai foarte bine dezvoltate abilitatile de soft skills, deoarce aceste domenii presupun mai multă creativitate, negociere si lucrul cu oamenii.
 
Faptul că anumite arii presupun mai multă interacțiune cu oamenii nu inseamnă absenta totala a hard skill-urilor si invers. Astfel, pentru a obtine jobul pe care ti-l doresti este necesar sa imbini partea de soft skills cu cea de hard skills pentru a crea un echilibru intre cunostinte si abilitatile interpersonale. Angajatorii cauta persoane capabile sa lucreze eficient in echipa, sa se adapteze cu usurinta la noile provocari, dar pe langa aceasta este foarte important sa ai si cunostinte de baza pentru realizarea unui task. 

 

Ce scrii in CV daca esti la prima angajare?

Fiind la prima angajare, nu trebuie sa te descurajeze faptul ca nu ai experienta. Recruterii sustin ca atunci cand potentialul angajat nu a mai avut experienta anterioara de lucru, se asteapta ca acesta sa prezinte proiectele importante pe care le-a realizat, lucrarea de licenta/disertatie si care sunt concluziile la care ati ajuns in dupa realizarea acestor activitati.
 
Incearca sa incluzi activitatile care te-au format pe tine si ce crezi tu ca iti aduce un plus de valoare, iar pe langa asta analizeaza job-ul la care vrei sa aplici si gandeste-te ce plus de valoare poti oferi companie prin implicarea ta.

 

Care sunt lucrurile pe care pun accent specialistii de HR?

Atunci cand aplici la un job este bine sa stii care sunt abilitatile tale hard, dar si soft si incearca sa le valorifici la maxim in filtrele de selecte, adica CV, scrisoare de intentie si interviu. Daca simti ca nu ai foarte multe cunostinte pe partea de hard sau pur si simplu iti lipseste practica, incearca sa pui accent pe motivatia de a invata lucruri noi si de a creste.
 
Este foarte important ca specialistul de HR sa iti vada dorinta de a te dezvolta. Astfel, deseori in cadrul interviului, pe langa aspecte referitoare la experienta profesionala, hard skills, se pune accent pe motivatie, pe competente si aspecte situationale. Prin dezvoltarea unor subiecte de genul dat specialistii de HR isi sau seama daca sunteti potrivit in cultura organizationala, esti condus de valori, abilitati si principii pe care organizatia le apreciaza.  
 
O viziune comuna, niste principii si valori sanatoase si caracteristice ambelor parti te vor ajuta sa te integrezi mai repede in companie si sa te dezvolti.

 

Sfaturi de la specialisti

Pentru a-ti mari sansele de a ajunge la interviu si ulterior de a obtine job-ul dorit, avem cateva sugestii pentru tine si anume:
  • Chiar daca nu ai mai avut un job inainte, este imortant sa incluzi experientele anterioare de voluntariat, parcursul in cadrul universitatii dar si alte activitati care devii un bun specialist, aceste lucruri te pot ajuta sa obtii un interviu cu anjatorul.
  • Pune un accent deosebit pe scrierea CV-ului, evita scrierea cu greseli gramaticale, intrucat recruterii sustin ca un CV complet si scris corect gramatical iti maresc sansele de a ajunge la un interviu.
  • Informeaza-te care ar fi responsabilitatile pe care ar trebui sa le ai in cadrul job-ului si pune accent pe ceea ce poti tu sa faci.
  • Manifesta o atitudine deschisa, arata ca esti motivat si interesat de a te dezvolta, creste alaturi de ei, motivand alegerea.
Important in tot pocesul acesta este sa te cunosti atat pe tine, cat compania in care vrei sa lucrezi si asteptari are aceasta de la tine, pentru a putea sa transmiti cat mai bine lucrurile ceea ce poti oferi tu.

 

Vrei sa afli cum sa-ti valorifici skill-urile?
 

In perioada 17 iunie – 14 august 2020 poti afla direct de la angajatori care sunt skill-urile la care acorda atentie prin seminariile online, desfasurate in cadrul Targul Virtual Hipo.ro pentru Absolventi 2020.
 
Targul Virtual Hipo.ro pentru Absolventi 2020 are misiunea de a ajuta studenti, masteranzi si absolventi cu 0-3 ani experienta să între în contact direct cu companiile din România și să-i ajute să-și găsească joburi sau programe de internship și trainee. 
 



LinkedIn