AI is here to help you, not replace you!





Cand ne gandim la „tehnologie”, majoritatea dintre noi asociem automat termenul cu smart phones, laptopuri/computere, masini electrice etc. Cu alte cuvinte, vizualizam echipamente cu care suntem familiari si care au aparut sau au evoluat exponential ca performanta in timpul vietii noastre. Adica ”latest technologies”.

 

Totusi, definitia „tehnologiei”, atat cea data de dictionar, cat si cea dictata de istorie, ne spune ca orice ansamblu de procese care a venit la un moment dat cu o solutie noua la o problema se incadreaza in aceasta categorie. Lucruri pe care noi le consideram ”default” au fost candva niste inovatii care au produs, in mare, doua reactii definitorii: bucuria ca un lucru a devenit mai simplu de facut si… teama de a fi inlocuit de un aparat.

 

Astazi, stim ca laptopul sau internetul nu au inlocuit pe nimeni, ci, din contra, au creat joburi noi, dand ocazia oamenilor de a isi largi paleta de skill-uri, de a invata lucruri noi si de a se dezvolta profesional cu o viteza mult mai mare decat ar fi permis caile ”traditionale”. Si totusi, acest awareness fata de avantajele avansului tehnologic nu ne-a oprit din a ne speria in momentul in care ChatGPT a devenit subiectul omniprezent de discutie din spatiul online.

 

 

DE CE? Pentru ca primul gand care ne incearca este „Daca AI poate face totul mai bine, de ce mai este nevoie de mine?”

 

Raspunsul este simplu: Pentru ca AI nu face nimic singur, fara cineva care sa il foloseasca. Iar abilitatea de a il folosi ca sa rezolvi probleme cu ajutorul lui iti aduce un avantaj competitiv extraordinar in piata muncii!

 

Astfel, in timp ce AI va prelua din task-urile de rutina sau ne va ajuta in procesul de brainstorming, atentia noastra se va centra asupra proceselor care tin de expertiza si experienta umana: luarea deciziilor, dezvoltarea de produse si relatiile interpersonale. Indiferent cat de impresionante ar fi abilitatile lui ChatGPT de a scrie un text care „suna uman”, el nu poate replica anumite abilitati pe care doar oamenii le pot dezvolta.

 

Iata doar cateva exemple de joburi pentru care AI reprezinta doar un tool, nu o amenintare sau un inlocuitor:

 

  • Joburi creative. Sigur, toti am vazut continut video, audio sau text creat de AI. Insa, poate AI sa „creeze” cu adevarat? Sa canalizeze in cuvinte sau imagini emotia, experienta individuala, umana a fiecaruia dintre noi? Nu.

 

  • Psihologii, specialistii in resurse umane sau asistenta sociala. Toate profesiile care presupun un grad mare de inteligenta emotionala sunt imposibil de inlocuit de catre AI. Un om care isi cauta primul job sau care vrea sa se reprofileze are nevoie de un alt om care il asculta si care isi doreste sa il ajute, nu de un text motivational autogeneral.

 

  • Teachers, trainers, coaches & everyone in between. In timp ce AI poate furniza informatii, ceea ce nu poate face este sa ofere incredere in sine, motivatie si entuziasm oamenilor aflati intr-un process de dezvoltare. Energia de care avem nevoie pentru a creste poate veni doar de la cei din jurul nostru!

 

  • Toate domeniile „noi” care apar ca rezultat al avansului tehnologic. Pe masura ce AI produce mai mult continut, va fi nevoie de din ce in ce mai multi profesionisti specializati in controlul acestor „produse”, din perspectiva acuratetii, calitatii, implicatiilor etice, legale sau comerciale. Asadar, absolventii cu studii in drept, economie, stiinte sociale si comunicare vor fi indispensabili in era AI.

 

Speram ca articolul nostru a adus putina claritate in ceea ce priveste impactului pe care inteligenta artificiala il are asupra tinerilor studenti si absolventi care isi „cauta locul” in piata muncii.

 

Va invitam la Top Talents Romania 2023, conferinta anuala a tinerilor high-potential, in noiembrie, unde vom discuta pe tema AI alaturi de profesionisti din cadrul unor companii aflate in Topul Most Desired Employers! 



LinkedIn