CV-ul care deschide usi

Un articol scris in exclusivitate pentru Hipo de Career Experts
www.careerexperts.ro



Dupa ce ai aplicat la peste 10 joburi si nu ai fost chemat la niciun interviu, incepi sa pui la indoiala calitatea CV-ului tau. Te gandesti ca poate pentru ca nu ai folosit un format al site-urilor de specialitate sau un format UE, ai ratat sansa de a-ti arata potentialul la interviu.



















De fapt, lucrurile stau putin altfel, desi un sambure de adevar se ascunde in aceasta gandire. Da, intr-adevar, exista o mare posibilitate ca forma in care ai servit informatii angajatorului despre tine sa nu fie forma optima.


Si nu ma refer aici la un format standard copiat de pe un site sau dint-o carte, ci la continutul propriu-zis al CV-ului tau. Desigur, un model de CV trebuie sa existe, este necesar, dar nu suficient. Importanta este modalitatea in care ierarhizezi si valorizezi informatiile despre activitatea ta profesionala.


Iti voi prezenta in continuare elementele de care este crucial sa tii seama pentru redactarea unui CV care va capta privirile intervievatorului.
 


Descarca Checklist inainte de a descarca CV online simplu

 


In primul rand, a venit momentul sa schimbi titulatura CV-ului tau din “Curiculum Vitae” in “Alina Popescu”,”Mircea Mihai”, numele tau. Desigur ca intervievatorul stie ce citeste, nu e necesar sa-i amintesti asta in titlu. In schimb, un nume scris cu o marime intre 18-22 il va face pe cel care analizeaza CV-ul sa retina despre cine este vorba. De asemeni, ca font general, foloseste Arial sau Verdana, cu marimea 10-11.


Imediat dupa nume, plaseaza obiectivul tau profesional, care joaca un rol semnificant in captarea atentiei. Structura acestuia este de tipul: activitatea profesionala urmarita/domeniul dorit + genul de companie in care vrei sa lucrezi + beneficiile pe care le poti aduce in companie. Te poti ghida dupa acest exemplu: “Sa lucrez in Resurse Umane, intr-o companie multinationala dezvoltata, unde pot sa eficientizez folosirea capitalului uman”. Este de la sinte inteles ca pentru a reusi sa scrii bine si structurat un obiectiv profesional, este necesar sa iti clarifici dinainte ce vrei.

Mai departe, urmeaza partea pe care un intervievator pune cel mai mare accent. 80% din valoarea CV-ului tau o da acest camp: experienta profesionala.

Experienta este ceea ce il va convinge pe angajator sa iti dea o sansa, asa ca expunerea ei este foarte importanta.

In primul tand, vei mentiona perioada de lucru, dupa care compania angajatoare si pozitia ta. Numele postului il poti formata cu bold. Mai departe, prezinta succint si direct responsabilitatile pe care le-ai avut, in cel mult doua fraze. Apoi, noteaza realizarile la care ai ajuns in fiecare pozitie. Aceasta parte ii va arata clar posibilului tau sef ce ai fost in stare sa faci si daca poti sa ajungi la rezultate performante. Iata un exemplu de cum poti prezenta realizarile pe care le-ai avut: “Cresterea vanzarilor in zona de Sud a tarii cu 15% pe perioada mai 2004 – mai 2005”.
 

Afla cum poti evidentia sectiunea Experienta profesionala din CV-ul online simplu


Partea cea mai dificila a trecut, urmeaza acum informatiile despre background-ul tau, precum educatia si abilitatile de care dispui.

Datele despre studiile tale vor fi prezentate concis. Este suficient sa scrii in CV perioada studiilor, institutia de invatamant si diploma pe care ai primit-o la finalul cursurilor. Poti formata cu bold numele diplomei. Un exemplu de prezentare a studiilor: “2000 – 2004, Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Psihologie, Diploma de psiholog”.

Tine minte ca, atat studiile, cat si experienta, se vor trece in ordine cronologica descendenta!
 


Descarca exemple competente personale si competente organizationale




Descarca exemple competente de comunicare si competente digitale

 


Mai mult, acum vei nota limbile pe care le stii, precum si nivelul de cunoasterea a fiecareia, fara a exagera, supraevaluandu-te. Sub acest camp, scrie abilitatile relevante pentru jobul pentru care aplici: cunostinte PC, posed permis categoria B, abilitati de conducere a unei echipe etc.

La final, adauga datele tale de contact, numarul de telefon unde poti fi gasit, precum si adresa de e-mail. Nu este nevoie sa le treci la inceputul CV-ului; daca angajatorul va fi interesat de profilul tau, va gasi cum sa dea de tine, chiar daca numarul tau de telefon e ascuns la sfarsit.

Informatii precum sexul si varsta nu sunt relevante si nu aduc valoare in plus CV-ului tau. Daca angajatorul este curios in legatura cu varsta ta, o va deduce din anul in care ai terminat liceul.

Ce concluzie poti trage singur acum? Da importanta redactarii continutului, fii structurat si concis in elaborarea textului si, cu siguranta, ai sanse ca CV-ul tau sa fie pus in sertarul celor selectati pentru interviu.

Succes!

Daniela Ghimpeteanu– Career Experts

 

Citeste si:

 

Va recomandam si:

Career Guide 2021

ULTIMELE JOBURI