Cresteri ale salariului minim si ale salariului mediu pe economie
Salariul mediu al angajatilor din Romania a crescut cu 4,1% fata de octombrie 2012 si cu 21% fata de octombrie 2008, ajungand la suma de 1.615 lei net in octombrie 2013, asa cum arata datele publicate de Institutul National de Statistica. Cele mai mari valori ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in domeniul intermedierilor financiare (3829 lei).
Pe de alta parte, salariul minim pe economie a crescut cu 48%, de la 540 de lei brut (octombrie 2008) la 800 lei brut / 2013. Dezavantajul acestei cresteri este un dezechilibru in numarul de locuri de munca. De la inceputul crizei economice pana in prezent, in Romania s-au pierdut peste 600.000 de locuri de munca, majoritatea fiind in domeniul comertului, recuperandu-se, in ultima perioada, 100.000.
Angajatorii au incercat sa mentina costurile sub control si nu au facut majorari salariale semnificative in ultimii ani. Cu toate acestea, cresterea salariului mediu a fost determinata atat de cresterea preturilor in mai multe etape, cat si marirea salariului minim pe economie. Previziunile pentru cresterile salariale aferente anului 2014 sunt, insa, negative.
„Salariile mici au fost crescute la toată lumea, mai accelerat decât la restul angajaţilor, pentru că angajatorii responsabili şi-au dat seama că angajaţii nu mai pot face faţă la tot felul de cheltuieli. Numai preţul apei, de exemplu, a crescut de 2,5 ori doar din 2010 încoace, iar aceasta este prima explicaţie pentru creşterea salariului mediu“
Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR)
Pentru castigurile salariale pe divizii CAEN si evoluatia castigului salarial in ultimii ani, accesati http://www.insse.ro/cms/files/statistici/comunicate/castiguri/a13/cs10r13.pdf