Agentii de munca temporara - obligati sa plateasca angajatii

O piata in valoare de peste 200 de milioane de euro, serviciile de "inchiriere" a angajatilor ar putea suferi transformari din pricina unui proiect de lege. Senatorii PSD au propus o modificare a Codului Muncii, care sustine ca firmele cu angajati in regim temporar trebuie sa-i plateasca pe acestia, indiferent de perioada pentru care sunt angajati.

Proiectul prevede ca firmele care inchiriaza angajati in regim temporal sa-i plateasca pe acestia cu 75% din salariul minim pe economie timp de trei luni de la finalizarea contractului de munca temporara. De asemenea, proiectul obliga companiile sa ofere angajatilor temporari un salariu similar cu cel al angajatiilor permanenti care se situeaza pe pozitii similare.

 

Care este opinia companiilor care angajeaza in regim de munca temporara?

„Daca aceasta lege trece, atunci ne inchide businessul, iar 50.000 de angajati temporari raman fara loc de munca. Daca unele companii au nevoie de angajati in vanzari pentru perioada Craciunului, vor angaja oameni în regim temporar poate pentru o perioada de o saptamana. Or, noul proiect de lege ma obliga sa ii angajez cu contract pe pe­rioada nedeterminata, iar dupa inche­ierea misiunii de o saptamana sa ii platesc timp de trei luni cu 75% din salariul minim, in conditiile in care, de regula, co­misionul agentului de munca tem­porara este de 5% din valoarea fac­turii“, a declarat pentru ZF Cristina Savuica, directorul general al Lugera – The People Repu­blic.

 

Argumentele in favoarea proiectului de lege

Serban Valeca, senatorul PSD care a propus acest proiect de lege, sustine faptul ca modificarile prevazute nu fac altceva decat sa respecte normele europene.

„Cred ca firmele de munca temporara exagereaza atunci cand vorbesc despre disparitia acestei piete. Aceste schimbari au fost facute la sugestia membrilor de sindicat din cadrul Automobile Dacia. Actualele prevederi din Codul muncii incalca normele europene in vigoare, iar daca nu initiam aceste modificari, intram in procedura de infrin­gement (incalcarea reglementarilor europene –n.red.).

Principala modificare adusa in cadrul acestui proiect este aceea ca angajatii temporari trebuie sa fie platiti la acelasi nivel cu angajatii permanenti, pentru ca au existat cazuri in care un lacatus mecanic angajat permanent sa fie platit cu 1.500-  2.000 de lei pe luna, iar unul temporar sa primeasca  un salariu lunar de 700 de lei. Astfel, se evita discriminarea dintre angajati“, a declarat pentru ZF Serban Valeca.

 

Citeste mai multe despre actualele prevederi din Codul Muncii: http://www.codulmuncii.ro/titlul_2/capitolul_7_1.html

Va recomandam si:

Navigating the Future of Work: an interview with Marius Clapon, Head of IT Delivery @MassMutual Romania