Cum sa identifici corect urmatorul pas in cariera

Te trezesti dimineata si stii ca urmeaza o zi plina, o zi in care vei face din nou aceleasi lucruri care iti displac? Te intrebi cat timp vei mai continua asa si ajungi sa te simti demotivat? Studiezi sau ai terminat o facultate sau un master care nu iti ofera acces la oportunitatile de pe piata fortei de munca?

Daca nu-ti mai place ceea ce faci sau traiesti intr-o stare de nemultumire permanenta este probabil timpul pentru o schimbare profesionala.

In articolele urmatoare vei gasi un ghid ce prezinta pasii pe care ar trebui sa-i urmezi atunci cand treci printr-un proces de reorientare profesionala.

Cele 3 etape majore prin care trebuie sa treci sunt:
1) Descoperire
2) Pregatire profesionala
3) Abordarea procesului de recrutare: CV, scrisoare de intentie, interviuri

In etapa de “Descoperire” este important sa-ti clarifici motivele pentru care vrei sa faci aceasta schimbare si ce vrei sa obtii pe termen lung pentru a putea ulterior sa-ti construiesti un plan de actiuni.


In continuare poti gasi cateva intrebari cheie si aspecte pe care ar trebui sa le ai in vedere.

Care este situatia la job-ul actual?
Inainte de a incepe sa aplici la job-uri care nu tin de pregatirea ta profesionala sau academica ar fi indicat sa-ti pui urmatoarele intrebari privind satisfactia la locul de munca curent:

  • Am o problema cu actualul loc de munca sau cu firma in care lucrez? De multe ori, nemultumirea intervine din cauza atmosferei, a manager-ului, a colegilor, uneori chiar din cauza culturii organizationale. Tranzitia, in cazul acesta, este mai usoara, intrucat nu trebuie sa faci un salt prea mare; trebuie doar sa schimbi mediul. In situatia acesta ar trebui sa-ti faci o idee clara despre compania potrivita pentru tine si apoi sa o identifici in piata.
  • Sunt nemultumit de faptul ca nu avansez? Poate problema nu consta in faptul ca-ti displace ceea ce faci, ci in realitate ai nevoia de autorealizare si de autoperfectionare. Simti ca de pe pozitia pe care te afli in prezent nu mai ai ce invata. In acest caz, trebuie sa identifici modalitatile prin care poti sa promovezi.

 

Ce doresti sa realizezi prin aceasta schimbare?
Cea mai mare provocare este de a identifica ce job iti doresti si a defini clar si precis situatia profesionala dorita care te-ar face sa te consideri implinit profesional.

Un punct de pornire il reprezinta activitatile pe care le faci cu o placere si eficienta ridicata. Incearca sa gasesti o modalitate prin care sa obtii castiguri financiare din acestea, fie ca job fie ca proiect antreprenorial.

 

Exista o serie de instrumente, atat gratuite cat si cu plata, la care poti apela pentru a valida si gasi mai usor directia pe care ar trebui sa o urmezi:

  • Feedback-ul celor din jur. Feedback-ul este foarte valoros in a ne perfectiona si a ne oferi o imagine mai clara despre cine suntem. Chiar daca poti sa nu fi de acord cu feedback-ul primit, gandeste-te ca acesta este modul in care esti privit din exterior. Intreaba-ti colegii de munca, prietenii apropiati si persoanele care au avut ocazia sa colaboreze cu tine care considera ca sunt punctele tale forte si care sunt punctele slabe.
  • Teste de personalitate. Tipul de comportament afecteaza mult mediul pe care il preferi. Esti o fire extrovertita sau introvertita? Iti place sa lucrezi in echipa sau preferi lucrul individual? Algoritmii au avansat mult in ultimii ani si pot face chiar recomandari de profesii care ti s-ar potrivi.

CareerPath.com ofera o serie de teste, grupate pe mai multe sectiuni: pentru cei care sunt la inceput de drum, doresc o reorientare profesionala sau vor sa se cunoasca mai bine. Intra aici  si testeaza-le gratuit.

CareerTest.net iti pune la dispozitie un test de 68 de intrebari care te vor ajuta sa-ti intelegi mai bine personalitatea si in functie de aceasta sa iti alegi cariera ideala.

Aptitude-Test.com dispune de peste 250 de intrebari gratuite grupate in: aptitudini generale, verbale si non-verbale si abilitati numerice. 

  • Coach-ul sau consilier in cariera. De multe ori o sa te lovesti de piedici la care nu te asteptai. Este important ca cei apropiati sa te sustina, dar poate acestia nu vor intelege de fiecare data prin ce treci si vor face presiuni asupra ta. Apeland la un coach sau un consilier in cariera vei putea beneficia de un sprijin profesionist pe tot parcursul tranzitiei tale.


Care sunt factorii importanti in tranzitia spre un nou domeniu?
Decizia de a schimba domeniul este necesar sa fie in conformitate cu viziunea profesionala pe termen lung. Analizeaza cu atentie, intrucat numeroase studii au demonstrat faptul ca oamenii nu sunt foarte buni in a prezice care sunt lucrurile care ii vor face fericiti in viitor. Nu intotdeauna posibilitatea de a fi multumit pe moment constituie un criteriu de selectie a unei viitoare cariere.

Exista trei coordonate principale de care trebuie sa tii cont atunci cand iti alegi un job intr-un anumit domeniu: cat de bine platit este, cat de mult iti place ceea ce vei face si cat timp iti consuma.

Multi considera ca job-ul ideal este o combinatie dintre primele doua variabile, fara sa realizeze ca job-ul respectiv ar putea risca sa le acapareze tot timpul si sa nu mai aiba parte de viata personala.

Tine cont de faptul ca o reorientare profesionala va necesita, in cel mai probabil caz, o curba financiara de sacrificiu. Esti dispus si, mai ales, iti permiti sa accepti un salariu mai mic? Nu uita sa iei in vedere situatia ta (daca ai rate de platit, locuiesti in chirie, daca ai familie) si faptul ca nu poti anticipa cat va dura exact pana iti vei gasi noul job. Incearca sa economisesti si sa te asiguri ca ai posibilitatea sa te descurci un minim de 6 luni pana vei gasi ceva nou de lucru.


Care sunt abilitatile si cunostintele tale?

Cate din acestea sunt transferabile in noul domeniu si care iti lipsesc? Aptitudinile care iti lipsesc sunt usor de dobandit? Realist vorbind, cat timp ar trebui sa dedici pentru a putea sa le dobandesti? Incearca sa te reprofilezi pe un job care are drept cerinte o mare parte dintre abilitatile pe care le detii deja. O solutie ar fi sa-ti schimbi domeniu, dar sa pastrezi industria (ex: daca tu ai lucrat in vanzari in industria farmaceutica poti incerca sa te orientezi catre Marketing tot intr-o companie farmaceutica).

O alta abordare ar fi sa folosesti cunostintele specifice din domeniul actual ca un avantaj in noul rol. Spre exemplu firma Antonescu PR & Consulting care s-a specializat pe PR-ul pentru firmele de constructii, design si arhitectura si a fost fondata de oameni cu experienta si studii in arhitectura si design, nu in comunicare.


Care este potentialul domeniului in care activezi si al celui spre care te gandesti sa te reorientezi?

Chiar daca tu stii ce doresti sa faci in viata trebuie sa te gandesti si cat de eficienta ar fi o asemenea schimbare. Tine cont de faptul ca exista domenii, precum cel al jurnalismului, care sunt in declin. Prin urmare, acesta nu ar constitui cea mai inspirata alegere pentru o reorientare profesionala. Exista, pe de alta parte, piete care, chiar daca se cauta, sunt suprasaturate, ca de exemplu piata de training. Asadar, cauta sa te reorientezi spre domenii care au potential de crestere si dezvoltare in urmatorii 10-20 de ani, de preferinta la nivel global.


Este job-ul dorit chiar asa cum ti-l imaginezi?

Daca lucrezi intr-o firma mai mare, discuta cu colegii din alte departamente pentru a intelege ce fac ei. Nu risca sa treci prin tot procesul necesar pentru o reorientare profesionala, iar in cele din urma sa regreti alegerea facuta. Fa networking cu oameni din domeniul respectiv si asigura-te ca deja cunosti toate partile bune si rele ale job-ului.


Ce competente cer angajatorii in domeniul respectiv?
Anunturile de angajare de pe site-urile de job-uri sunt o sursa buna pentru identificarea cerintelor angajatorilor. In plus, un numar mare de anunturi de job entry-level poate arata un domeniu in care intrarea persoanelor fara experienta se poate face mai usor.

Exista competente cheie universale dorite de angajatori iar un studiu Deloitte le-a identificat pe 6 dintre cele mai cautate, indiferent de domeniul de activitate:

  • Comunicarea. Angajatorii cauta la tineri sa fie expresivi, clari si concisi si sa aiba abilitatea de a forma relatii cu cei din jur;
  • Indeplinirea obiectivelor. Trebuie sa fii perspicace si sa ai abilitatea de a-ti duce la indeplinire obiectivele pe care ti le setezi sau care iti sunt impuse;
  • Cunoasterea mediului. Angajatul ideal ar trebui sa aiba interes fata de domeniul si industria in care activeaza;
  • Adaptabilitate. Trebuie sa fii pozitiv in fata schimbarii si sa raspunzi rapid provocarilor noi;
  • Rezolvarea problemelor. In permanenta trebuie sa analizezi si sa ai capacitatea de a rezolva in mod practic problemele;
  • Competente organizatorice. Angajatii cauta persoane care pot lua responsabilitate fata de indeplinirea task-urilor. Un bun management al timpului este elementar.

Sursa: Summary of the APEC/DELOITTE study - November 2010

In concluzie, este bine sa te gandesti daca doar iti doresti sau chiar esti pregatit sa-ti schimbi cariera, deoarece poti sa te simti demotivat pe parcurs sau ulterior cand realizezi ca poate nu ai gasit ceea ce ai visat. Fii 100% sigur si determinat sa treci peste orice obstacole care pot interveni si vei reusi.

Succes!

Va recomandam si:

Model scrisoare de intentie. Descarca 30 de modele pregatite de specialisti din care merita sa te inspiri

ULTIMELE JOBURI