Cum sa-ti gasesti job in alt domeniu decat facultatea urmata
72% dintre absolventi simt nevoia sa urmeze cursuri de formare si pregatire profesioanala, arata un studiu realizat de Consiliul National al Calificarilor si Formarii Profesionale a Adultilor.
Acestia intampina dificultati in gasirea unui loc de munca si aleg sa-si continue studiile, specializandu-se in domeniul ales sau optand pentru alte posibilitati.
Cauta-ti JOB-ul potrivit, nu orice job
Intrucat facultatea nu le ofera toate cunostintele si abilitatile necesare, absolventii cauta sa se specializeze sau sa-si gaseasca un job in alt domeniu decat cel al facultatii urmate. Din nefericire, acestia devin mai putin interesati de domeniul in care ajung sa lucreze si sunt interesati strict de gasirea unui loc de munca.
Job-ul ocupa un loc foarte important in viata unui om si, pe termen mediu si lung, acesta ajunge sa influenteze mult. Din acest motiv, daca iti cauti un loc de munca, iar facultatea urmata nu iti ofera perspective de viitor, sau te-ai decis ca iti doresti altceva, nu te grabi in alegerea pe care o faci.
In timp, va deveni din ce in ce mai dificil sa faci trecerea dintr-un domeniu care iti displace spre unul care consideri ca ti se potriveste. Cel mai bine este sa incepi inca de acum aceasta tranzitie decat sa amani.
Care sunt sansele de reusita?
55% dintre absolventi considera ca au obtinut abilitatile necesare pentru indeplinirea responsabilitatilor de la locul de munca, iar 86% sustin ca nu au invatat meserie din facultate.
In aceste conditii, sa lucrezi intr-un domeniu pentru care nu ai pregatirea academica necesara nu este atat de dificil, exceptie facand, desigur, domeniile precum stiintele exacte, arhitectura, medicina veterinara sau sanatate.
Mai mult decat atat, 80% dintre angajatori declara faptul ca nu au nicio preferinta legata de facultatea sau universitatea din care provine studentul.
Care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmezi
Nu exclude din start posibilitatile pe care facultatea urmata poate sa ti le ofere. Incepe cu o analiza detaliata a oportunitatilor de pe piata fortei de munca.
Care sunt motivele pentru care nu crezi ca iti vei gasi un job in domeniul pentru care te-ai pregatit?
Daca urmezi o facultate cu mai multi absolventi decat cere piata, citeste aici ce posibilitati ai.
Daca nu iti place ceea ce faci, sau consideri ca nu ai multe optiuni din care poti alege, iata care sunt pasii ce ar trebui urmati:
- Autoevalueaza-ti situatia;
- Analizeaza factorii importanti in tranzitia ta;
- Identifica punctele forte si cele slabe;
- Studiaza piata fortei de munca;
- Construieste-ti un plan de actiune;
- Capata experienta;
- Acumuleaza noi cunostinte si aptitudini.
Am creat special pentru tine o rubrica pe portalul de cariera HiPo.ro, in care am detaliat tot procesul pe care sa-l urmezi atunci cand ai in plan o reorientare profesionala. De asemenea, ti-am pus la dispozitie o serie de instrumente menite sa-ti faciliteze intregul proces.
Viziteaza sectiunea de Reorientare profesionala de pe hipo.ro >>