Cum sa-ti faci planul de cariera pentru 2014

Un nou an, un nou plan de cariera. Asa incepe mereu promisiunea pe care ne-o facem. Anul acesta insa nu-ti planifica un alt plan de cariera. Construieste-ti traseul de care chiar o sa te tii. Evita sa devii unul dintre cei 75% dintre oamenii care isi abandoneaza planurile de cariera planificate pentru noul an. (Sursa: Career Potential)

Iata o parte dintre strategiile pe care poti sa le urmezi:


Realizeaza-ti o analiza SWOT

Analiza SWOT reprezinta o modalitate buna de autoevaluare. Aceasta este impartita in doua categorii: de origineinterna (pe care le poti controla) si de origine externa.

Incepe prin a-ti evalua punctele forte si punctele slabe. In acest fel vei stii care sunt aspectele pe care ar trebui sa le evidentiezi si care sunt cele care ar trebui imbunatatite in 2014.

Oportunitatile reprezinta elementele din mediul exterior de care te poti folosi pentru a-ti atinge scopul. De exemplu, pentru o persoana care cunoaste cel putin doua limbi straine, o oportunitate este reprezentata de faptul ca rata de angajabilitata in domeniul BPO-ului  creste de la an la an.

Amenintarile sunt aspectele care ar putea sa-ti incurce planurile de cariera. Pentru studenti, o amenintare este reprezentata de faptul ca facultatea pe care au terminat-o nu este bine cotata, sau numarul absolvenilor este prea mare, prin urmare concurenta este mare.                  

Sursa imagine: BCR Club Antreprenori

Pentru a afla mai multe despre oportunitatile si amenintarile pe care piata fortei de munca le va oferi in 2014, vezi care sunt companiile cu planuri de angajare in urmatoarele luni.

 

Profita de timpul liber din preajma sarbatorilor si actualizeaza-ti CV-ul

Foarte multi tineri isi scriu o singura data CV-ul, iar ulterior aplica la job-uri fara a mai adauga experienta si cunostintele accumulate pe parcurs. In plus, obiectivele de cariera pot suferi modificari, iar informatiile din CV trebuie sa fie relevante pentru atingerea acestora. Tine cont de analiza SWOT realizata si urmareste sa scoti in evidenta aspectele care te diferentiaza de ceilalti candidati.

Actualizarea CV-ul este cu atat mai importanta cu cat multi recruitori isi stabilesc drept filtru de cautare "Cv-uri actualizate in ultimele 2-3 luni". In plus, acestia au inceput sa caute CV-uri si in mod pasiv (cauta candidati care se potrivesc criteriior cautate si il contacteaza pentru a le prezenta job-ul oferit).

 

Realizeaza-ti un plan de invatare

Pornind de la punctele slabe identificate si de la posibilele amenintari de care s-ar putea sa te lovesti, concepe-ti planul de invatare pentru 2014. Analizeaza in ce masura punctele slabe identificate iti vor afecta posibilitatea de a fi angajat pe postul dorit.

Realizeaza o lista cu toate cunostintele pe care trebuie sa le dobandesti si cu timpul necesar pentru atingerea fiecarui obiectiv de invatare in parte.

Dupa ce ti-ai realizat analiza SWOT, ti-ai actualizat CV-ul si ti-ai construit planul de invatare, este timpul sa-ti setezi obiectivele profesionale pentru 2014.

Pentru stabilirea acestora te poti folosi de urmatoarele intrebari:

a)  Ce anume nu functioneaza in situatia mea actuala? Care sunt aspectele profesionale pe care doresc sa le schimb?
b)  Ce anume din ce mi-am propus pana in prezent nu am reusit sa realizez si de ce? Care sunt obstacolele de care m-am lovit in trecut?
c) Este directia aleasa cea potrivita pentru mine? Imi doresc cu adevarat sa ajung acolo unde mi-am setat obiectivele?
Raspunde-ti la aceste intrebari si ulterior seteaza-ti o perioada de timp realista pentru atingerea acestor obiective. De asemenea, construieste-ti si un plan de monitorizare pentru a putea sa te evaluezi in permanenta si sa cunosti cat de aproape este de ceea ce ti-ai propus.


Cel mai important lucru este sa-ti alegi cariera potrivita si sa nu te abati de la indeplinirea obiectivelor. Fii parte din cei 25% care isi vor atinge obiectivele profesionale in noul an.
 

Va recomandam si:

Salariu minim 2025

ULTIMELE JOBURI