Ce poti face diferit pentru ca in 2014 sa-ti atingi obiectivele propuse

Stiai ca persoanele care isi scriu obiectivele prezinta cu 33% mai multe sanse de reusita?

Planul de cariera reprezinta un set de actiuni care te vor ajuta sa identifici obiectivele pe termen mediu si lung si modalitatea de atingere a acestora intr-un interval de timp bine determinat.

Mai mult decat atat, un plan de cariera reprezinta o constientizare clara si o asumare a traseului pe care trebuie sa-l urmezi pentru a-ti atinge scopul dorit.

Sunt patru etape importante pe care trebuie sa le parcurgi pentru a te asigura ca iti duci la indeplinire planul de cariera:

  • redescopera-te si afla exact care iti sunt dorintele si nevoile;
  • stabileste-ti obiectivele in functie de traseul profesional dorit;
  • elaboreaza-ti un plan de actiune;
  • monitorizeaza-ti permanent progresul si evalueaza-ti rezultatele finale.

Citeste mai jos pentru a afla ce ai de facut in cadrul fiecarei etape.

 

ETAPA 1

In etapa de redescoperire si de analiza a dorintelor si nevoilor pe care le ai trebuie sa-ti pui trei intrebari cheie:

  • Ce am facut in trecut legat de cariera mea si ce anume as putea sa imbunatatesc? Analizeaza-ti cu atentie trecutul pentru ca acesta iti va oferi informatii valoroase despre comportamentul pe care l-ai adoptat in indeplinirea unor obiective setate, dar si despre ceea ce iti doresti cu adevarat.
  • Unde ma aflu in prezent si unde imi doresc sa ajung? Aceasta intrebare te ajuta sa-ti evaluezi situatia actuala, sa-ti dai seama care sunt lucrurile care te multumesc, dar si cele care trebuie schimbate. Intodeauna raspunde-ti la acesta intrebare avand un interval de timp bine stabilit in minte. Gandeste-te unde doresti sa ajungi in 6 luni, un an, doi sau trei.
  • Care sunt aspectele care favorizeaza acest traseu si care sunt constrangerile de care trebuie sa tin cont? Situatia intodeauna va fi diferita de la persoana la persoana. De exemplu, pentru un student constrans sa se sustina material in noul oras la care a venit la facultate, prioritar devine gasirea unui job, orice job. Important este insa ca niciodata sa nu lasi constrangerile sa-ti afecteze traseul pe care vrei sa-l urmezi. Acestea trebuie sa afecteze doar timpul necesar atingerii obiectivelor, nu stabilirea lor.

 

Principala problema consta in faptul ca multi isi construiesc un plan de cariera pornind doar de la ideea ca acesta este util pentru dezvoltarea profesionala. Acesta insa ar trebui utilizat si pentru o evaluare mai clara a dorintelor si nevoilor.

O mai buna intelegere a propriei persoane te va ajuta si la o mai buna motivatie. Vei intelege mai bine importanta obiectivelor setate si cat de mult te vor ajuta in traseul profesional. Nu cauta din surse externe idei si sugestii, ci incearca sa personalizezi intreaga experienta.

Pentru a valorifica la potentialul maxim aceasta etapa, iata cateva resurse de care te poti folosi:

  • Ancorele carierei – In ziua de astazi, nimeni nu mai urmeaza o cariera pe viata. Important este sa devii flexibil si sa te adaptezi permanent la schimbarile care apar. Pentru a atinge acest nivel de flexibilitate trebuie insa sa te cunosti foarte bine. Teoria sustine faptul ca fiecare are o ancora predominanta in cariera, iar pentru un management eficient trebuie sa constientizezi care din cele opt ancore identificate de Schein este predomina la tine.
  • Profilul de dezvoltare Hogan – Un test care identifica aspectele “toxice” de comportament in conditii de stres si oboseala. Acesta evidentiaza caracteristicile si tendintele care pot conduce la esec profesional. Cunoscand aceste aspecte poti identifica principalele directii de dezvoltare.
  • Ciclul PDCA (Plan-Do-Check-Act) – Acesta permite implementarea noilor idei intr-un mediu controlat. Ciclul PDCA promoveaza o abordare metodica pentru a ajunge la identificarea celei mai eficiente solutii.


Concluzie
Sub imboldul necesitatii unui plan de cariera multi iau decizii nerealiste, superficial analizate, iar finalitatea este departe de cea dorita. Orice plan de cariera trebuie sa tina cont nu de teoriile care iti vorbesc despre ce ar trebui sa faci pentru a reusi profesional, ci de adevaratele tale dorinte si constrangerile impuse de mediul extern.

 

ETAPA 2

Dupa o analiza atenta in urma caruia ai stabilit unde te afli in prezent, unde doresti sa ajungi si care sunt constrangerile de care ai sau vei avea parte in viitorul apropiat, este timpul sa-ti stabilesti obiectivele.

Obiectivele de cariera trebuie setate in functie de dorintele si nevoile identificate in prima etapa si de situatia care exista pe piata fortei de munca.

Fiecare obiectiv de cariera trebuie sa aiba obiective SMART corespunzatoare. Un obiectiv SMART are urmatoarele caracteristici:
Specific - clar exprimat, fara a lasat loc interpretarilor sau rezultatelor imprecise;
Masurabil - usor de cuantificat, calitativ sau cantitativ;
Abordabil - realist in concordanta cu piata fortei de munca sau cu capacitatile si posibilitatile tale;
Relevant - orice obiectiv trebuie sa ajute in traseul tau profesional;
(Incadrat in) Timp - intodeauna un obiectiv trebuie indeplinit intr-un interval de timp bine stabilit.

De exemplu, sa presupunem ca doresti sa obtii un job in BPO pentru ca ai aflat ca la momentul actual are una dintre cele mai rate de angajabilitate in randul tinerilor. In urma analizei pietii si a dorintelor si nevoilor tale, ai ajuns la concluzia ca pe langa limba engleza, pe care o stapanesti, ti-ai creste semnificativ sansele de angajare daca ai invata si germana.

Astfel, la obiectivul de cariera general vreau sa ma angajez in BPO anul acesta, vei avea obiectivul de a invata germana. Cum faci din acesta un obiectiv SMART?

In primul rand, trebuie sa-ti setezi un interval de timp. Vreau sa invat germana in termen de 6 luni. Pentru a fi insa mai specific, trebuie mentionat nivelul pe care doresti sa-l obtii in aceste 6 luni. Astfel, de la obiectivul general vreau sa invat germana ajungi foarte simplu la un obiectiv mult mai specific: in urmatoarele 6 luni doresc sa obtin calificativul B2 in germana.


Concluzie
Intodeauna ai grija ca obiectivele stabilite sa reprezinte obiective SMART: specifice, masurabile, (de) atins, relevante si incadrate in timp. Cu cat obiectivele sunt mai specifice cu atat iti va fi mai usor sa le urmezi.

 

ETAPA 3

Pornind de la obiectivele stabilite este timpul sa-ti construiesti un plan de actiune. Acesta este punctul in care urmeaza sa identifici care sunt actiunile concrete de realizare a fiecarui obiectiv in parte.

Pornind de la obiectivul general si obiectivele SMART propuse, stabilesti un set de actiuni concrete. Cand iti stabilesti obiectivele te concentrezi pe fiecare in parte, fara insa a le privi in ansamblu. Acesta este punctul in care trebuie sa reevaluezi situatia.

Indeplinirea tuturor obiectivelor SMART formulate conduc la atingerea obiectivului general? Care este ordinea in care ar trebui indeplinite aceste obiective?

Tine cont in elaborarea planului de actiune si de constrangerile de care ai parte. De exemplu, o constrangere de timp este reprezentata de mersul la facultate. Nu planifica sa-ti dedici 5 ore pe zi indeplinirii obiectivelor SMART daca timpul nu-ti permite.
 

Descarca template-ul unui plan de cariera mai jos:

Plan de cariera.xlsx

Un instrument care te va ajuta sa intelegi mai bine importanta si rolul fiecarui obiectiv in parte este reprezentat de matricea de corelare a obiectivelor. Aceasta te ajuta sa intelegi corelatiile fiecarui aspect din planul tau de cariera si iti asigura o mai buna intelegere a directiei pe care planuiesti sa o urmezi.

 

ETAPA 4

Aceasta etapa devine cea mai importanta, deoarece acesta este punctul pe care cei mai multi il ignoram: monitorizarea permanenta a progresului si evaluarea finala.

Iata ce trebuie sa faci diferit pentru ca anul acesta sa-ti atingi obiectivele stabilite:

Monitorizarea progresului
Monitorizarea progresului este foarte importanta, deoarece aceasta iti va permite sa identifici obiectivele care nu erau foarte relevante pentru scopul tau in cariera sau in realitate nu reprezentau o importanta mare pentru tine. De asemenea, lucrurile din viata ta se modifica in mod constant, iar din acest motiv nu te poti baza sa urmezi in mod exact planurile pe care ti le propui.

Este important in monitorizarea progresului:

  • sa-ti stabilesti inca de la conceperea planului de actiune care sunt datele la care iti programezi evaluari periodice;
  •  sa-ti ajustezi planul dupa ce ai realizat evaluarea periodica;
  • intodeauna ofera-ti feedback – unde ai procedat corect, care sunt cauzele pentru care lucrurile nu ai iesit conform planului stabilit.

Exista o serie de resurse utile in indeplinirea obiectivelor propuse:

  • Plan de ajustare comportamentala – Acesta este util in identificarea comportamentului dezirabil si solutionarea comportamentului daunator pentru atingerea obiectivului propus;
  • Cauta-ti un buddy sau un mentor care sa te monitorizezi si cu care sa te intalnesti periodic. Poti chiar sa-ti gasesti un prieten, care sa-si construiasca alaturi de tine un plan de cariera si alaturi de care sa te sfatuiesti. Multi oameni reusesc sa-si atinga obiectivele mai bine daca se bucura de sprijinul celor din jur.
  • Google Calendar te ajuta intr-o mai buna planificare a timpului. Acesta iti poate trimite reminder in fiecare zi pentru a nu uita ce ai de dus la bun sfarsit.
  • Exista o multitudine de motivational apps, atat pentru Android, cat si pentru IOS, care te vor ajuta sa nu te descurajezi pe parcurs. Pentru IOS poti apela cu incredere la Everest sau Way of Life, iar pentru Android exista Simply The Best Motivation si Motivational Quote for Success.

Evaluarea finala
Indiferent daca ti-ai atins sau nu obiectivele propuse si ai dus la sfarsit planul de cariera, realizeaza-ti evaluarea finala la data la care ti-ai propus sa termini.

Evaluarea reprezinta insa un element extrem de util, intrucat aceasta ofera insight-uri valoroase:

  • te ajuta sa te cunosti mai bine;
  • identifici mai usor mijloacele prin care te poti imbunatati;
  • permite o stabilire mai realista a viitoarelor obiective.

In cadrul evaluarii, (fie ea periodica sau finala) niciodata nu te concentra pe “ce ai facut gresit”. Raspunsul la intrebarea “cu ce am gresit” nu iti va oferi niciodata solutii. Intodeauna intreaba-te cum iti poti imbunatati procesul.


Concluzii
Nu ignora si nu diminua importanta niciunei dintre etapele mentionate. O buna analiza de nevoie te ajuta sa te cunosti mai bine si sa intelegi care sunt lucrurile pe care ti le doresti si de care ai nevoie in traseul tau profesional. Stabilirea obiectivelor SMART este foarte importanta, deoarece vei putea sa-ti construiesti usor un plan de actiune.

Nu uita insa ca planul de actiune are un scop precis. Acesta trebuie atent implementat si adaptat in urma monitorizarilor constante. La finalul perioadei de timp stabilite evalua-ti cu atentie progresul. In ce masura ti-ai atins obiectivele propuse si, pe viitor, ce ar trebui imbunatatit? 
 

Va recomandam si:

Salariu minim 2025

ULTIMELE JOBURI