Studiaza mai eficient cu ajutorul tehnicilor de citire rapida

Stiai ca majoritatea oamenilor citesc intre 150 si 300 de cuvinte pe minut, cu o capacitate de asimilare de 0,3% - 0,4% a informatiei? Un studiu mai eficient presupune o serie de abilitati necesare, iar tehnicile de citire reprezinta una dintre ele.

Cititul eficient presupune:

  • un citit mai rapid;
  • o selectare mai atenta a informatiei relevante;
  • o mai buna asimilare a informatiei citite;

Acest articol te va invata cum sa-ti cresti viteza de citire si care sunt tehnicile de memorare pe care trebuie sa le aplici in functie de ceea ce citesti.

 

VITEZA DE CITIRE

Cum poti cunoaste faptul ca nu ai atins viteza ta maxima de citire si ca mai exista loc de imbunatatit?

Multi oameni isi repeta in minte informatia pe care tocmai au citit-o. In acest mod, ne-am exersat creierul sa auda, nu sa vada datele pe care dorim sa le retinem. Prin urmare, cititul devine redus la viteaza cu care putem vorbi cu noi insine. De asemenea, avem obiceiul sa citim cate un cuvant pe rand, desi mintea noastra este capabila sa proceseze o succesiune de cuvinte o singura data.


Mai jos este un mesaj care devenise foarte popular intr-un timp:

"I cdn'uolt blveiee taht I cluod aulaclty uesdnatnrd waht I was rdanieg: the phaonmneel pweor of the hmuan mnid. Aoccdrnig to a rseearch taem at Cmabrigde Uinervtisy, it deosn't mttaer in waht oredr the ltteers in a wrod are, the olny iprmoatnt tihng is taht the frist and lsat ltteer be in the rghit pclae. The rset can be a taotl mses and you can sitll raed it wouthit a porbelm. Tihs is bcuseae the huamn mnid deos not raed ervey lteter by istlef, but the wrod as a wlohe. Scuh a cdonition is arppoiatrely cllaed Typoglycemia .
"Amzanig huh? Yaeh and you awlyas thguoht slpeling was ipmorantt."

Amuzant la vremea respectiva, acest mesaj demonstreaza capacitatea creierului nostru de a privi cuvintele ca pe un intreg. Practicienii tehnicilor de citire-rapida au descoperit faptul ca mintea noastra poate privi o succesiune de cuvinte identic cum privim o succesiune de litere.

Ceea ce creierului este familiar nu necesita o procesare foarte complexa. Aceasta capacitate a creierului de a putea procesa mai multe litere/ cuvinte/ cifre de-o data poarta numele de chunking. Pentru a-ti creste viteza de citire, un lucru este elementar: invata sa vizualizezi informatia.

Nu este intodeauna simplu sa citesti fara a repeta cuvintele in minte. Un truc util si usor pe care il poti folosi pentru inceput este acela de a numara in timp ce citesti. In acest fel te asiguri ca informatia citita va fi doar vizualizata.

 

EXERCITIU
  • Numara in gand in timp ce citesti lista de cuvinte de mai jos:
Doar un cuvant
Literatura
Sinonim
Epistemologie
Paradoxal
Incurcatura
Astronomie

Ai reusit sa nu subvocalizezi? In acest caz, repeta exercitiul, de data asta folosind si o bucata de hartie. Acopera cu bucata de hartie celelalte cuvinte pentru a-ti masura si controla viteza de citire.

  • Repeta aceasta metoda cu lista de cuvinte de mai jos:
Trei cuvinte
Sectiuni de concurs
Lucru pe echipe
Informatie retinuta usor
Interviul de angajare
Constructia stilului vestimentar
Abilitati de lider
 

Trebuie insa sa faci diferenta intre informatia importanta si informatia pe care doar doresti sa o citesti. Este indicat ca in cazul informatiei foarte importante si/ sau cu un grad ridicat de complexitate sa citesti cuvant cu cuvant, subvocalizand.

  • Rescrie lista anterioara care continea fragmente a cate trei cuvinte pentru a-ti testa capacitatea de memorare a informatiei vizualizate:
 

Retine faptul ca inainte de a aplica tehnicile de citire rapida trebuie sa stii exact cat de importanta este informatia. Daca citesti o carte sau trebuie sa parcurgi un material cu informatii generale, acestea te vor ajuta enorm sa economisesti timp. Dupa ce ai reusit sa nu mai citesti informatia pentru tine insuti este timpul sa incerci acest exercitiu pe un text mai lung.

Explica-i angajatorului de ce doresti sa iti schimbi cariera si de ce te orientezi catre domeniul lui. Astfel, preintampini o intrebare care iti va fi adresata si la interviu.

Atat in redactarea CV-ului, cat si a scrisorii de intentie, trebuie sa ai grija la limbaj si la cuvintele-cheie.  Nu spunem doar ca trebuie te exprimi corect din punct de vedere gramatical, ci ca trebuie sa ai un limbaj in concordanta cu jargonul domeniului in care vrei sa lucrezi. Include strategic si informatii despre domeniul de activitate al companiei si al industriei, pentru a arata, astfel, ca ai un background minim de informatii. Cauta anunturi de job-uri din acelasi domeniu sau descrieri ale postului, citeste-le si extrage de acolo cateva cuvinte-cheie pe care sa le utilizezi in scrisoarea de intentie si in CV. Atentie: nu folosi expresii sau cuvinte pe care nu le intelegi!

Detaliaza reusitele tale, proiectele in care ai fost implicat si competentele transferabile utilizate pe parcursul acestora si arata ca esti pregatit intelectual si profesional sa faci acest pas.

Nu uita sa iti expui valorile personale si viziunea pragmatica: expune-ti obiectivele pe termen lung, tinand cont de cerintele postului pentru care ai aplicat.

  • Verifica ce anume ai retinut din cele citite raspunzand la intrebarile de mai jos:
  1. Ce trebuie sa expui in CV?
  2. La ce trebuie sa ai grija in redactarea CV-ul sau a scrisorii de intentie?
  3. Ce e indicat sa extragi din anunturile de job-uri?
  • Dupa ce ai raspuns la intrebari, cauta raspunsurile in text. Incearca sa recitesti textul urmarind cu mouse-ul si viteaza de citire.

Felicitari! Tocmai ai invatat cum sa limitezi subvocalizarea textului, cum sa citesti mai multe cuvinte in grup, dar si cum modalitatea de a citi un text afecteaza memorarea informatiei.

Pentru a-ti obisnui si mai mult ochii sa vizualizeze informatia si sa-si mareasca vitea de citire, urmeaza exercitiul expus in video-ul de mai jos:


 

TEHNICI DE MEMORARE

In cadrul exercitiilor de mai sus ai observant ca cititul rapid afecteaza insa capacitatea de memorare a informatiei. Cum faci, asadar, sa retii partile importante?

In primul rand, incepe prin a citi tabelul de continut si cuprinsul fiecarei sectiuni dinainte.
Acest lucru te va ajuta sa:

  • te familiarizezi cu continutul;
  • cunosti dinainte care se anunta a fi informatia cea mai relevanta;
  • stabilesti mai usor legaturile logice dintre sectiuni.

Inainte de a citi, scaneaza continutul pentru a identifica principalele aspecte.
Daca inveti pentru examenele la facultate, ai observat ca intodeauna informatia relevanta sau care concluzioneaza un aspect mai important va aparea ori cu bold, ori cu italic. De asemenea, o anumita categorie va fi enumerata cu bullet-uri, sau o informatie importanta va fi incadrata intr-un chenar. Treci foarte rapid printr-un capitol din curs si scaneaza toate aceste aspecte pe are autorul a dorit sa le scoata in evidenta.

Noteaza-ti pasajele care ti-au starnit o anumita emotie, curiozitate, ti-au amitit de ceva.
Tii minte cand aveai de invatat poezii pentru la scoala si le repetai impreuna cu parintii? Existau momente in care aveai impresia ca ai uitat complet poezia, insa dupa ce ti se scoptea un cuvant deja iti aminteai tot. Acest lucru iti va fi foarte util si in cazul informatiei pe care o citesti. Daca iti notezi continutul care ti-a atras intr-un fel atentia, acesta iti va reaminti si de restul informatiilor.

 

RESURSE

Pentru a-ti verifica principalii parametrii ai procesarii informatiei poti apela la urmatoarele teste oferite de Infospeed:

In concluzie, pentru a studia mai eficient poti apela cu incredere la tehnicile de citire rapida. Foloseste-le cu atentie insa si adapteaza-le la nevoile de invatare pe care le ai. O sa dureze, in medie, 1-2 luni, cu un antrenament de aproximativ 20 de minute pe zi pentru a vedea rezultatele.

Succes.

Va recomandam si:

Salariu minim 2025

ULTIMELE JOBURI