5 lucruri pe care mi-as fi dorit sa le stiu despre examene in facultate

Te simti stresat in sesiune, uneori fara un motiv intemeiat? Este mai usor decat crezi sa obtii mai mult din ceea ce am invatat si sa fii mai eficient.

Iata principalele lucruri pe care orice student ar trebui sa le cunoasca despre examene, si care te vor ajuta mult:

Intodeauna e bine sa dormi inainte examen
Nu studia in dimineata examenului. Este recomandat sa inveti pentru acesta inainte de culcare, deoarece memoria se consolideaza in timpul somnului. Creierul proceseaza in fiecare noapte informatiile pe care le-a acumultat de-a lungul zilei. De asemenea, in timpul somnului  se imbunatateste capacitatea creierului de a crea legaturi logice si de a corela lucrurile noi.

Asadar, somnul ajuta pe de-o parte la memorie, iar pe de alta parte la o mai buna intelegere a informatiilor memorate. Multi studenti fac noapte alba si invata chiar inainte de examen, gandindu-se ca in acest fel informatia este proaspata. Materia de examen nu va mai fi insa memorata. Cel mai bine este sa inveti inainte de culcare, iar ziua sa revezi notitele pentru a-ti reaminti si pentru a sedimenta si mai bine informatiile.entru examene chiar te va ajuta in cariera profesionala

Ceea ce inveti pentru examene chiar te va ajuta in cariera profesionala
Tot timpul auzi ca facultatea nu te ajuta la nimic, importanta este experienta practica. Realitatea nu este chiar aceasta, iar teoria invatata la facultate te va ajuta, daca intr-adevar te angajezi in domeniul pe care l-ai studiat.

Sunt lucruri pe care le inveti si care par atat de evidente, dar, in realitate, pe cate dintre acestea le aplici? In cadrul multor interviuri te vei lovi de intrebari ale caror raspunsuri se gasesc in materia ta pentru examenele din aceasta sesiune.

Chiar daca nu ai reusit sa iti creezi deja o experienta practica, angajatorul va aprecia faptul ca intelegi domeniul, din punct de vedere teoretic.


Priveste mereu imaginea de ansamblu
Materiile pe care le ai de invatat pentru sesiune sunt corelate intre ele. La nivel de suprafata, acest lucru este evident oricui. Insa, de cate ori ai invatat pentru un examen si te-ai oprit asupra noilor informatii gandindu-te “da, asa imi explic mai bine ceea ce am invatat la materia…”, sau “asadar, aceasta a fost cauza pentru care…”.

Daca descoperi aceste legaturi, vei memora mult mai usor cursurile. Corelatiile te ajuta sa intelegi cum functioneaza sistemul per ansamblu si iti asigura o invatare rationala, nu mecanica. 


Identifica aplicabilitatea informatiilor teoretice in viata reala
Nu este suficient doar sa intelegi cum se leaga ceea ce inveti pentru un examen cu celelalte materii pe care le-ai studiat. Este important ca in timp ce citesti si faci toate aceste corelatii, sa intelegi si utilitatea in viata practica.
Informatiile respective nu te vor ajuta doar in viata profesionala, ci este posibil sa te lovesti de ele si pe plan personal.

De exemplu, modelul psiholingvistic al comunicarii, pe cat de simplu este, pe de atat de util devine in viata reala. Insa, in simplitatea sa, l-ai uita definitiv daca nu ai intelege cum te ajuta in viata de zi cu zi. O schema simpla, necesar de stiut pentru examen, va fi mult mai usor de asimilat atunci cand ii vei intelege cu adevarat utilitatea.


Discuta cu colegii si testati-va reciproc
Ai citit si stii ca sunt anumite capitole pe care nu le-ai inteles foarte bine, sau inca mai ai intrebari fara raspunsuri? Invatatul poate fi si distractiv atunci cand iti implici si colegii.

Alege 2-3 persoane si puneti-va intrebari. Intreaba despre informatiile pe care nu esti foarte sigur si (acolo unde este posibil) stimuleaza pe cat posibil dezbaterea. Astfel, vei intelege problema mai in profunzime, iar in ziua examenului te vei bucura de fiecare data cand iti va pica una dintre intrebarile pe care le-ai invatat alaturi de colegi.


In concluzie, exista cateva trucuri simple care te vor ajuta sa inveti mai mult si sa profiti de informatiile pe care le acumulezi in sesiunea asta.

Pentru a acumula mai bine informatia nu uita sa dormi intodeauna inainte de examen si sa discuti cu colegii pentru a va testa reciproc. Pentru a profita din plin de materia pe care o inveti sesiunea aceasta, identifica aplicabilitatea sa in viata reala, gaseste-i relevanta pentru viitoarea ta cariera profesionala si intodeauna coreleaza informatia, privind imaginea de ansamblu.

Acestea sunt principalele 5 lucruri pe care orice student trebuie sa le cunoasca despre examene din facultate.


Iata si ce te sfatuiesc cei de la Learning Fundamentals sa faci pentru a te pregati pentru examene:

Va recomandam si:

Model scrisoare de intentie. Descarca 30 de modele pregatite de specialisti din care merita sa te inspiri

ULTIMELE JOBURI