Cum sa iti recunosti diplomelor de studiu in Europa si ce programe poti accesa pentru a studia in strainatate

Recunoasterea diplomelor si a certificarilor joaca un rol vital in cariera unei persoane care vrea sa lucreze in alt stat decat cel in care s-a nascut. In general, cetatenii europeni ar trebui sa aiba posibilitatea de a-si exercita profesia in statele membre. Din pacate, diferentele dintre sistemele educationale poate crea dificultati in obtinerea acestor acreditari.

Din aceasta cauza, Uniunea Europeana a stabilit un set de instrumente care sa asigure transparenta si recunoasterea diplomelor si a certificarilor, atat cu scop educational, cat si profesional:

  • The European Qualification Framework (EQF) al carei obiectiv este sa creeze legaturi stabile intre diferitele specializari existente in statele membre, pentru a usura recunoasterea diplomelor. Atat cei care isi cauta un loc de munca, cat si angajatorii pot folosi EQD pentru a intelege si a compara calificarile si specializarile obtinute in diferite state.
  • The National Academic Recognition Information Centres (NARICs) creata in 1984 la initiativa Comisiei Europene. NARICs ofera sfaturi necesare in recunoasterea academica a studiilor in strainatate.
  • The European Credit Transfer System (ECTS) incearca sa usureze recunoasterea perioadelor de studiu in strainatate, permitand transferul de credite si oferind metode flexibile de obtinere a unei diplome.
  • Europass este un instrument care asigura transparenta abilitatilor si competentelor. Este alcatuit din 5 documente standardizate: CV, pasaportul lingvistic, documentul Europass – Mobility, Certificate Supplement (document ce descrie abilitatile si competentele obtinute de cei care au frecventat un program de invatamant superior), Diploma Supplements – suplimentul diplomei, care face mai usor de inteles informatiile incluse deja in diploma de studii superioare pentru angajatorii din alte tari.
  • Baza de date a comisiei pentru meserii reglementate cuprinde o lista de astfel de meserii din statele membre (plus Elvetia), oferind date de contact si informatii despre autoritatile competente.

Educatie si formare
Uniunea Europeana a pus bazele a nenumarate initiative care sustin educatia si formarea profesionala, pentru a-i pregati pe europeni pentru viitoarele cariere, si care promoveaza colaborarea intre diferitele sisteme europene. Majoritatea ruleaza sub Lifelong Learning Programme. Acesta include multe forme de educatie si training si dureaza de la invatamantul pre-scolar pana dupa pensionare, incercand sa sustina oamenii in devoltarea si mentinerea unor competente-cheie.

Principalele subprograme:

  • Erasmus. Privit ca principalul program de desfasurare a mobilitatii de studiu, Erasmus, ofera anual posibilitatea de a lucra si de a studia in strainante pentru aproximativ 200.000 de studenti. De asemenea, finanteaza cooperarea dintre institutiile de invatamant din Europa.
  • Leonardo da Vinci. Pe langa sustinerea indivizilor in acumularea de noi competente si abilitati, acest program sustine institutiile de invatamant sa colaboreze cu parteneri din Uniunea Europeana pentru un schimb de experienta excelent. Leonardo da Vinci finanteaza proiecte care permit indivizilor sa participe la training-uri in strainatate sau initiative la scara larga care incurajeaza colaborarea in toata Europa.
  • Grundtvig. Acest program ofera suport pentru adultii care participa la diferite cursuri, formale, non-formale sau informale.

Informeaza-te cu responsabilitate care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru a studia in strainatate, care sunt programele pe care le poti accesa si ce taxe de scolarizare vei plati sau ce bursa vei primi. Aceste programe iti ofera atat suport pentru cursuri si training-uri, cat si finantare, pentru ca sa iti permiti sa studieze la universitatea pe care ti-o doresti!

Va recomandam si:

Model scrisoare de intentie. Descarca 30 de modele pregatite de specialisti din care merita sa te inspiri

ULTIMELE JOBURI