Piata fortei de munca din Europa in 2014

Incepand cu prima zi a anului 2014, romanii au acces liber la piata muncii din Europa. Austria, Germania, Olanda, Belgia, Luxemburg, Franta, Malta si Marea Britanie au ridicat restrictiile impuse noilor state membre ale comunitatii europene. Obiectivul acestor masuri este de a echilibra mai bine la nivel European cererea si oferta de locuri de munca prin incurajarea mobilitatii angajatilor, in conditiile in care rata somajului se mentine in Europa la peste 12%, in timp ce 2 milioane de locuri de munca raman neocupate.

Libera circulatie – cetatenii UE
Libera circulatie a lucratorilor este un principiu fundamental, inscris in articolul 45 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europeana. In baza acestuia si a legislatiei secundare a UE, cetatenii UE au dreptul:

  • sa-si caute un loc de munca intr-o alta tara din UE;
  • sa lucreze in tara respectiva, fara a avea nevoie de un permis de munca;
  • sa locuiasca in tara respectiva in acest scop;
  • sa ramana in tara respectiva dupa expirarea perioadei de angajare;
  • sa beneficieze de acelasi tratament ca si cetatenii tarii respective in ceea ce priveste accesul la piata muncii, conditiile de munca si toate celelalte avantaje sociale si fiscale.

Romanii care isi doresc sa se angajeze in strainatate isi pot cauta un loc de munca atat prin intermediul Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), reprezentata in tara prin filialele judetene AJOFM, prin portalul EURES sau portalul HiPo.ro, cat si prin intermediul acordurilor bilaterale privind circulatia fortei de munca semnate de Romania cu Germania, Franta sau Elvetia. Pe portalul EURES doritorii pot cauta job-uri sau se pot inscrie in baza de date a portalului, prin completarea CV-ului in format Europass. Alte site-uri ce ofera oportunitati de angajati in Europa sunt: Eu-Recruit, Europa.eu si Euro Jobs. O alta modalitate prin care poti sa aplici la un job in strainatate este prin participarea directa la un eveniment de recrutare international, precum cele organizate de Careers International, ce faciliteaza intalnirile intre companii de top si candidati din intreaga Europa.

In continuare, poti afla care sunt conditiile de munca in cinci dintre cele mai dezvoltate state din Europa, unde se gasesc posturi vacante pentru cei cu studii superioare si care sunt conditiile de viata si de studiu, pentru a alege in cunostinta de cauza tara in care te vei dezvolta profesional.

Marea Britanie

Rata de somaj
Olanda si Marea Britanie sunt tarile care si-au manifestat deschis dorinta de a inchide granitele romanilor si bulgarilor, fiind impotriva liberalizarii pietei muncii. Dincolo de neintelegeri, rapoartele Comisiei Europene reliefeaza ca exodul de lucratori de la est la vest a avut efecte pozitive covarsitoare in tarile care au primit aceasta noua forta de munca.

Anglia are 30 de milioane de oameni angajati si aproximativ 2 milioane si jumatate in somaj, cu toate ca sunt aproximativ 500.000 de posturi libere in orice moment. Din punct de vedere economic, Marea Britanie a raportat in primul trimestru al anului 2013 o crestere de 0,1%, cea mai mare din cel de-al treilea trimestru al anului 2007.

Unde se gasesc posturi vacante pentru cei cu studii superioare
In Anglia, cele mai multe persoane se angajeaza in comert (15,2%), farmacie si medicina (12,5%), The National Health Service fiind cel mai mare angajator din UK. Conform studiilor, se resimte inca o cerere mare de personal in Sanatate, Constructii, Inginerie, IT si alte domenii tehnologice. De asemenea, Anglia are nevoie de angajati si in Contabilitate, Audit, Banking, Finante si Taxe, Inginerie (multiple specializari), principalele pozitii enuntate fiind cele de Business Analysts, Project Managers, Software Developers,  sau Solutions Architects.

Principalele site-uri de recrutare din Marea Britanie:

Salariul minim pe economie in aceasta tara este de 1.190 Euro. Marea Britanie este preferata de cei care isi cauta un loc de munca in strainatate nu doar datorita salariilor mai mari decat cele oferite in celelalte state europene, dar si datorita criteriului lingvistic, deoarece oricine poate invata mai usor engleza decat germana, de exemplu.

Educatie
In topul celor mai bune universitati din lume, Marea Britanie ocupa cele mai bune pozitii, Universitatea din Cambridge fiind pe locul 3, dupa MIT (SUA) si Harvard (SUA), UCL (University College London) – locul 4, Imperial College London – locul 5, continuand cu Oxford – pozitia 6, Universitatea din Edinburgh – 17 si KCL (King’s College London) – 19. Pentru a afla ce universitate ti se potriveste, in functie de domeniu si specializare, viziteaza Quality Assurance Agency, unde vei gasi evaluarea tuturor universitatilor din Anglia.

Pentru a afla daca diplomele tale sunt recunoscute sau pentru a face o comparatie a calificarilor obtinute cu cele din UK, tot ce trebuie sa faci este sa intri pe site-ul UK NARIC si sa aplici pentru o comparatie online. Aceasta va avea un timp mai mic de raspuns si, in plus, poti urmari progresul analizei.

Franta

Rata de somaj
Economia Frantei nu e la fel de stabila ca cea a Elvetiei, spre exemplu. Rata somajului a atins in Franta maximul ultimilor 13 ani, ajungand la 11%, din cauza concedierilor determinate de stagnarea economiei, depasind, astfel, 3 milioane de persoane.

Unde se gasesc posturi vacante pentru cei cu studii superioare
Franta se situeaza pe locul 5 in EU, raportandu-ne la puterea de cumparare, cu un salariu minim brut pe economie de 1.430 Euro. Puteti consulta lista de 2644 locuri de munca pentru absolventii cu studii superioare in Franta disponibila pe site-ul EURES. De asemenea, puteti apela la ajutorul consilierilor EURES pentru Franta, iar pentru mai multe detalii despre conditii de munca, salarizare sau legislatie puteti accesa site-ul Ministerului Muncii.

Iata lista domeniilor cu cele mai multe pozitii vacante, conform site-ului KelJob:

  • Industrii - 5556;
  • Inginerie industriala - 3041;
  • IT & Telecom - 1334
  • Contabilitate & Finante - 1341;
  • Resurse umane - 1092.

Principalele site-uri de recrutare din Franta:

Educatie
Franta are cele mai multe institutii de invatamant superior in topul celor 150 de universitati care produc absolventi cu un grad mare de angajabilitate, comparativ cu restul tarilor europene. Mai multe detalii despre acestea pe site-ul Ministerului Educatiei sau pe portalul dedicat invatamantului superior in Franta.

Daca SUA si Marea Britanie sunt in topul programelor de MBA, Franta este recunoscuta pentru scolile de business, care se situeaza pe primele pozitii ale topurilor de masterate in management. L’Ecole des Hautes Etudes Commerciales (HEC) Paris conduce detasat acest top. Este urmata de CEMS (Community of European Management Schools), care deruleaza programe in 7 tari si ESCP – EAP, cu programe in Franta, Marea Britanie, Germania si Spania. Din top nu lipsesc Scoala de Business Grenoble (Franta), Insitutul EM Lyon (Franta) sau Scoala de Business Essec (Franta).

Pentru a afla mai multe detalii despre procesul de recunoastere a diplomelor in aceasta tara, intra pe site-ul NARIC Franta. Tot pe acest site puteti afla mai multe informatii despre ce acte aveti nevoie, despre atestari si despre procedura pe care trebuie sa o urmati pentru a va exercita profesia in Franta.

Germania

Rata de somaj
Cu 81,1 milioane de locuitori, Germania are cea de-a 4 economie nationala din lume, avand, insa, o crestere economica de doar 0,7% in cel de-al doilea trimestru al anului 2013. Germania are una dintre cele mai mici rate de somaj (5,2%) din UE, alaturi de Austria si, cu toate acestea, are dificultati in a gasi personal calificat in diverse domenii. Astfel, sansele de angajare pentru romanii care vor sa munceasca in Germania vor creste daca au o specializare pe care angajatorii nemti o gasesc cu dificultate pe piata autohtona.

Unde se gasesc posturi vacante pentru cei cu studii superioare
La sfarsitul anului 2013, cele mai ferme planuri de angajare erau exprimate de companii ce activau in domeniul Finantelor sau al Serviciilor imobiliare. Nemtii cauta profesionisti cu competente in stiinta si geografie, arhitectura, statistica si securitate, cu specializari tehnologice sau electronice.

Iata lista domeniilor cu cele mai multe pozitii vacante, conform site-ului

  • Inginerie civila, arhitectura, topografie - 62633;
  • Sanatate, Medicina, Nursing, Sporturi - 56813;
  • Turism - 35533;
  • Finante - 17421;
  • Marketing, Publicitate si Relatii Publice - 16782.

Conform datelor furnizate de Comisia Europeana, in Germania lucreaza aproximativ 110.000 de romani (de 9 ori mai putini decat numarul celor care lucreaza in Italia si de 8 ori mai putini decat cei aflati in Spania), dar si 66.000 de bulgari. Liberalizarea pietei muncii ar fi benefica pentru economia acesteia, in contextul in care Germania are o populatie imbratranita. Germania este printre putinele tari care nu a stabilit un salariu minim.

Principalele site-uri de recrutare din Germania:

Educatie
Germania are in jur de 350 institutii de invatamant superior fondate sau recunoscute de statul german. O privire de ansamblu asupra sistemului, precum si detalii despre cursurile disponibile gasiti aici. Cele mai populare domenii de studii din Germania sunt: Medicina, Dreptul, Stiintele Politice si Economice, dar si Managementul si Pedagogia. Un alt portal foarte util peste cei care doresc sa studieze in Germania este Study in Germany, ce prezinta oferta completa de programe de masterat si doctorat, sfaturi despre integrarea in comunitate, informatii despre serviciile medicale etc.

Pentru a face o comparatie a calificarilor obtinute prin studii superioare efectuate in Germania comparativ cu celelalte state europene si pentru a afla totul despre cum sa iti recunosti dimplomele obtinute in Romania, intra pe site-ul Ministerului Educatiei din Germania.
 

Belgia

Rata de somaj
Belgia este pe locul 8 in topul destinatiilor preferate de romanii care vor sa emigreze, cu o rata de somaj de doar 8,9% in iulie. Salariul minim pe economie oferit este de 1.502 Euro, fiind pe locul doi in topul celor mai mari salarii minime din Uniunea Europeana, iar cel mediu brut de 3.192 Euro.

Unde se gasesc posturi vacante pentru cei cu studii superioare
Deficit de personal exista in Inginerie, IT & Telecom (Dezvoltatori software, Java Developers, IT Analysts etc), Vanzari (Sales Executives, Sales Representatives, Business Analysts sau Account Manageri) sau Secretariat. Intentii de angajare, modeste totusi, sunt si in Constructii, Transport, Depozitare si Comunicatii. Tinerii profesionisti care vor sa lucreze in Belgia, trebuie sa echivaleze diplomele de studiu obtinute in Romania.

Piata fortei de munca din Belgia reliefeaza diferente intre regiuni. Multe posturi nu sunt ocupate, cu toate ca rata somajului este destul de mare. O multime de factori contribuie la acest dezechilibru, dar cel mai important aspect este reprezentat de diferentele majore intre profilul candidatilor si cerintele angajatorilor in privinta experientei si a competentelor. Pentru o lista completa a locurilor de munca din fiecare regiune, accesati: Brussels Capital Region, Flanders, Wallonia sau discutati cu un consilier EURES. Printre ocupatiile prezentate cel mai frecvent, regasim tehnicieni energetici, designeri si analisti de sisteme informatice, ingineri mecanici, asistente medicale, profesori, specialisti in administratie si comerciale etc.

Principalele site-uri de recrutare din Belgia:

Educatie
In functie de regiune, exista diferite institutii care va pot oferi informatii despre directiile educative pe care le puteti urma: Forem in Wallonia, Bruxelles Formation responsabil cu sustinerea vorbitorilor de limba franceza in capitala / VDAB pentru vorbitorii de neerlandeza si pentru locuitorii din Flandra sau www.adg.be pentru vorbitorii de germana.

Cei care vor sa urmeze o scoala de elita in domeniul administrarii afacerilor si a economiei, se pot inscrie la Solvay Brussels School of Economisc and Management (SBN - EM), inclusa de Financial Times in Top 20 cele mai prestigioase programe de master in management.

Belgia are o structura de stat federal, iar educatia este competenta exclusiva a Comunitatilor. Prin urmare, in fiecare Comunitate exista un centru NARIC. Pentru mai multe detalii despre cum sa iti recunosti diplomele in functie de regiunea in care vrei sa mergi, intra pe centrul NARIC.

Danemarca

Rata de somaj
Cu o rata de somaj foarte mica (6,9%) in comparatie cu celelalte state europene, Danemarca este deschisa la imigrantii care isi cauta un loc de munca, avand centre specializate pentru a-i ajuta pe acestia sa isi gaseasca job-uri. Workindenmark.dk este portalul international de recrutare pentru cei care isi gasesc locuri de munca in Danemarca.

Unde se gasesc posturi vacante pentru cei cu studii superioare
Danemarca are, in continuare, deficit de forta de munca in anumite domenii, ducand lipsa de specialisti bine pregatiti din sectorul privat, in domenii precum IT, biotehnologie, farmaceutica, medicina etc. Cei care vor sa lucreze in administratie si au competentele necesare, pot sa aleaga din sutele de job-uri scoase la concurs special pentru ei. Acelasi lucru este valabil si pentru cei care vor sa lucreze in Vanzari, Resurse umane, Marketing sau in Cercetare si Inginerie. Pe site-ul EURES, doritorii pot sa gaseasca aproape 6000 de locuri de munca pentru absolventii de invatamant superior si universitar.

Principalele site-uri de recrutare din Danemarca:

Educatie
Invatamantul scandinav este gratuit pentru studentii din Uniunea Europeana si este, in acelasi timp, unul dintre cele mai bine cotate din lume. Acesta se remarca prin calitatea si dimensiunea aplicata a programelor de studii in limba engleza, precum si prin oportunitatile de angajare pe care le au absolventii dupa terminarea studiilor in aceasta tara. Curriculum-ul si subiectele sunt concepute special de companii si potentiali angajatori, astfel incat absolventul sa fie integrat cu usurinta in piata fortei de munca.

Incepand cu acest an, guvernul danez a hotarat sa acorde permisiunea studentilor romani, cu rezultate excelente, sa lucreze in paralel cu studiile si sa primeasca o bursa lunara de pana la 700 Euro. Cele mai populare universitati din Danemarca pentru studii de licenta sunt: University College of Northern Denmark (UCN), Aarhus - Business Academy, ZIBAT Institute of Business and Technology si Academia de Afaceri din Copenhaga.

Danish Agency for Higher Education este o agentie guvernamentala responsabila de invatamantul superior si de asigurarea mobilitatii studentilor, precum si de recunoasterea diplomelor din alte tari. Mai multe detalii despre cum poti sa studiezi sau sa lucrezi in Danemarca, intra pe site-ul Ministerului Invatamantului Superior.

Daca visul tau este sa studiezi si sa lucrezi in strainatate, dar nu stii de unde sa iti incepi acest traseu profesional, citeste articolul despre cum sa iti construiesti o cariera internationala. Alege tara si orasul in functie de specializarea ta profesionala, tinand cont de cererea angajatorilor din acel domeniu. Mai jos gasesti un top al oraselor din Europa cu cele mai mari salarii, pe care te sfatuim sa il compari cu topul celor mai scumpe orase de pe continent, pentru a lua cea mai buna decizie.

No. Topul oraselor din Europa cu cele mai mari salarii pentru cei cu studii superioare Topul celor mai scumpe orase din Europa
1. Zurich Oslo
2. Geneva Geneva
3. Dublin Zurich
4. Luxemburg Berna
5. Copenhaga Stavanger
6. Oslo Basel
7. Helsinki Copenhaga
8. Munich Helsinki
9. Frankfurt Moscova
10. Bruxelles Stockholm
  Sursa: Forbes Sursa: City Mayors

 

Va recomandam si:

Salariu minim 2025

ULTIMELE JOBURI