Interviu cu Raluca A., Career Development & Recruiting Lead in Industria IT
Raluca A., Career Development & Recruiting Lead in Industria IT, cu 11 ani de experienta in HR ne dat informatii cheie despre procesul de recrutare, interviurile de angajare si abilitatile si competentele dorite in industria in care lucreaza.
Cum v-ati inceput cariera in acest domeniu sau care sunt cele mai mari provocari si satisfactii din zona de recrutare?
Dupa absolvirea facultatii ( Psihologie) am cautat o pozitie care sa imbine armonios cunostintele despre natura umana si latura mai pragmatica ce tine de adaptarea la o piata a muncii extrem de competitiva si in permanenta miscare.
Cum se deruleaza procesul de recrutare si ce instrumente folositi de obicei?
Abordarea interviurilor este intr-o maniera flexibila si in functie de pozitie. Pentru rolurile tehnice, prefer sa incep cu o faza de testare a cunostintelor tehnice si a profilului de personalitate. Urmeaza apoi interviul cu managerul direct si de regula, in urma acestei faze se ia decizia finala.
Pentru recrutari ce implica mult volum de candidati (de regula pozitii entry-level, unde numarul aplicantilor este foarte mare) aplic si metoda interviurilor in grup, dar numai daca timpul este o constrangere – altfel, prefer interviul individual, unde fiecare candidat are ocazia sa isi sustina mai bine discursul, creandu-se o relatie mult mai buna cu intervievatorul.
Cum sunt structurate interviurile de angajare si care este, in opinia dumneavoastra, scopul intrebarilor standard?
Interviurile de angajare le derulez intr-o maniera relaxata, imi propun ca interviul sa fie o discutie cat mai deschisa intre mine si candidat. Intrebarile standard au din punctul meu de vedere, dezavantajul ca sunt previzibile si de regula candidatii „vin cu raspunsurile de acasa” pentru astfel de intrebari.
Prefer discutia libera in care sa ne oferim unul altuia suficiente informatii relevante si oneste, astfel incat sa conduca catre o concluzie corecta (de o parte si de alta) privind succesul unei potentiale colaborari. Intrebarile standard pe care le folosesc totusi, sunt pentru a puncta aspecte asupra carora nu poate plana umbra unei ambiguitati: asteptari salariale, disponibilitate deplasari etc.
Care sunt pozitiile pentru care gasiti cu dificultate candidati potriviti? De ce?
Specialisti IT. Este o recrutare dificila pentru ca acestia au foarte multe optiuni, pe de o parte, si sunt destul de bine motivati de companiile angajatoare, pe de alta parte.
Care sunt abilitatile / calitatile / competentele pe care le apreciati cel mai mult la un candidat?
Daca ar fi sa fac un top 5, aceastea ar fi:
- Capacitatea de a da raspunsuri clare la intrebarile adresate, pe fondul unui bagaj de cunostinte solid, dar si abilitatea de a sti cand sa vorbeasca si cand sa isi asculte interlocutorul - deci abilitati bune de comunicare;
- Onestitatea cu care isi prezinta experienta profesionala si caracteristicile personale;
- Umorul;
- Politetea;
- Punctualitatea.
Care sunt, in opinia dumneavoastra, beneficiile unui internship pentru angajat si pentru angajator?
Pentru intern, este o buna oportunitate de a experimenta munca in conditii reale, de a-si cizela abilitatile de comunicare si relationare cu colegii si superiorii, si, nu in ultimul rand, de a asimila informatii importante legate de meseria sa.
Pentru angajator, este o ocazie de a selecta din randul practicantilor tineri cu trasaturi personale care sa ii recomande pentru un job stabil in companie.
Cum sunt motivati angajatii-cheie sa ramana in companie pe termen lung?
Pachet beneficii, training, suport atunci cand se confrunta cu situatii personale dificile, promovare in functie de realizari.
Ce alte informatii doriti sa comunicati candidatilor?
Inainte de toate, nu aplicati la un job daca nu va intereseaza si stiti de fapt ca nu sunteti potrivit. Recrutorul are de parcurs sute de CV-uri de regula (aplicanti pentru un job) si este extrem de frustrant pentru aceasta (chiar si folosind filtrele pe care site-urile de job-uri le pun la dispozitie) sa vada profile care nu au legatura cu job-ul postat. Intr-un fel este lipsa de respect, este ca si cum cineva v-ar intreba cum va numiti si ati raspunde ca afara ploua. Daca doriti doar sa va asigurati ca vi se citeste CV-ul si ramaneti in baza de date a unei companii, este de preferat sa aplicati la sectiunea cariere de pe site-ul acesteia.
In masura in care este posibil, incercati sa gasiti o persoana care sa va recomande, care practic sa va puna in legatura directa cu recrutorul, dar nu va bazati exclusiv pe recomandarile acesteia, ci pregatiti-va temeinic pentru interviu: documentati-va cu privire la istoricul companiei, domeniu de activitate, culegeti feed-back din piata despre companie. Considerand ca poate veti fi supus unui test de cunostinte, alocati-va timp sa reluati anumite informatii pentru ca aceasta sa va fie proaspete in minte.