Flexibilitatea sau Adaptabilitatea
O persoana definita de flexibilitate si adaptabilitate schimba metoda de lucru sau abordarea cand este necesar, pentru a atinge un obiectiv sau pentru a indeplini o sarcina de lucru. De asemenea, ajusteaza stilul sau modul de lucru in functie de fiecare situatie in parte.
Deoarece variatiile din mediul economic nu sunt predictibile, companiile si-au propus sa fie mai flexibile si mai agile. De aceea, au nevoie, la randul lor, de candidati care se adapteaza usor presiunilor exterioare si nevoilor de lucru, care imbratiseaza cu usurinta noi idei, sunt intreprinzatori si plini de resurse si se ridica pana la nivelul oricarei provocari.
91% dintre directorii de HR, care au participat cu raspunsuri la chestionarul „The Flux Report by Right Management” considera ca pana in anul 2018 candidatii vor fi recrutati in functie de capacitatea de a face fata schimbarilor si incertitudinilor.
- Te adaptezi cu usurinta schimbarilor din mediul de lucru;
- Iti modifici pozitia sau opiniile daca ti se aduc argumente sau dovezi contrare;
- Recunosti meritele abordarilor de lucru diverse si le folosesti pentru a-ti indeplini activitatile de lucru;
- Gandesti rapid, analizezi eficient alternativele si actionezi in consecinta;
- Accepti noi provocari;
- Reactionezi bine la schimbari de prioritati si de task-uri;
- Iti modifici propriul comportament pentru a te adapta situatiilor sau pentru a indeplini asteptarile celor din jur.
Flexibilitatea implica 5 caracteristici pe care trebuie sa ti le asumi: incredere (in tine), toleranta (esti deschis si asculti parerile altora), empatie (accepta sentimentele celor din jurul tau), optimism (te conduce catre evenimente pozitive), respect (pentru cei din jurul tau).
- Cauta intotdeauna noi posibilitati si directii prin care poti sa iti indeplinesti obiectivele;
- Cand te surprinzi refuzand o propunere/ o idee, incearca sa iti dai seama care este script-ul mental care iti influenteaza comportamentul si te impinge catre un raspuns negativ;
- Ajuta-i pe cei din jur sa faca diferenta intre observatie si deductie, intre fapte si ipoteze. Astfel, te vei ajuta si pe tine sa analizezi procesul si sa cauti mereu alternative;
- Ai un traseu prestabilit? O lista de „to do” de la care nu te abati? Incearca sa aplici procedurile standard intr-un mod mai flexibil pentru a vedea care este efectul asupra echipei tale;
- Incearca sa elimini aspectele negative precum rigiditatea, competitia (neproductiva) sau inacesibilitatea.
- Cand suntem in zona de confort sau lucram de prea mult timp pe aceeasi pozitie, tindem sa ne obisnuim cu un status quo, esuand in procesul de adaptare si de evolutie. Gandeste-te ce ar face succesorul tau sa imbunatateasca ce ai tu de facut si pune aceste idei in aplicare.
- Nu-ti restrange zona de competenta. Arata-le angajatorilor ca poti sa faci lucruri care nu intra in fisa postului tau.