In ce domenii te poti angaja fara experienta anterioara
Studentii si proaspat absolventii intampina adesea problema lipsei de experienta in momentul in care decid sa-si caute un job.
Exista insa cateva domenii in care experienta anterioara nu este cea mai relevanta pentru angajator. De asemenea, exista companii care ofera in mod recurent joburi si programe de internship pentru tinerii aflati la inceput de drum.
Domenii care nu necesita experienta anterioara
Iata care este procentul joburilor de tip entry-level pe fiecare domeniu, conform datelor obtinute din analiza principalelor site-uri de recrutare din Romania:
- Administrativ: 50,3%;
- Financiar-Bancar: 35%;
- Inginerie: 23,7%;
- IT/ Telecom: 28,65%;
- Marketing: 53,7%;
- BPO: 47,5%;
- Vanzari: 43%.
Se constata o pondere scazuta a joburilor entry-level in domeniile tehnice (Inginerie, IT/ Telecom) in care sunt foarte importante cunostintele dovedite. Cea mai mare rata de angajabilitate pentru persoanele aflate la inceput de cariera se constata in: BPO, Administrativ, Vanzari, Marketing si Audit.
Vezi si: Cum faci un CV puternic fara experienta anteriora
Domeniul BPO a crescut in Romania cu procente intre 10-30% in ultimii ani si continua sa se mareasca de la an la an. Principalii angajatori din domeniu prezic o crestere de 30% in urmatoarea perioada. Astfel, BPO-ul va putea sa ajunga domeniul cu cea mai mare rata de angajabilitate, in special in randul persoanelor fara experienta.
Principalii angajatori din BPO se gasesc in orasele cu mari centre universitare, 70% din numarul total de locuri de munca fiind destinate pozitiilor de entry – level:
- Bucuresti: Accenture, Genpact, Wipro, WNS, TMF, HP, OMV Global Solutions, Oracle, P&G Procurement Center, Huawei Technologies, BAT SCC/ BASSE, Stefanini, CGS – Computer Generated Solutions;
- Cluj Napoca: Genpact, Evalueserve, HP, Office Depot, Emerson;
- Timisoara: Wipro, HP, Stefanini;
- Iasi: Capgemini, HP, XL World.
Profil educational: Domeniul BPO nu necesita studii de specialitate, principalul criteriu de selectie fiind acela al limbilor straine cunoscute. In general, companiile din BPO cauta studenti sau tineri absolventi care cunosc limba engleza la nivel avansat si, de obicei, inca o limba straina, de preferat de circulatie mai restransa. Tinerii angajati au absolvit cu precadere o facultate cu profil economic, administrativ sau tehnic, dar studiile devin relevante doar in cadrul unor pozitii specializate.
Fara a fi nevoie de cunostinte tehnice sau de o experienta anterioara, in general, joburile din domeniul Administrativ presupun o serie de soft skills.
Persoanele fara experienta care doresc sa obtina un job in acest domeniu trebuie sa fie organizate, capabile sa lucreze sistematic, sa memoreze informatiile si sa aiba o atentie foarte mare pentru detalii.
De asemenea, astfel de joburi presupun un contact permanent cu alte persoane. Asadar, daca doresti sa aplici pentru un loc de munca in domeniu Administrativ, exerseaza-ti abilitatile de comunicare.
Profil educational: Angajatorii urmaresc, in general, tineri care dau dovada de seriozitate, perseverenta, integritate si profesionalism, au abilitati foarte bune de comunicare, cunostinte de PC si un nivel avansat de limba engleza. Fara a conta in mod semnificativ studiile urmate, in general tinerii angajati in domeniu au absolvit o facutate cu profil umanist sau economic.
Locurile de munca in domeniul vanzarilor se bazeaza, de asemenea, pe o serie de soft skill-uri. Cele mai importante dintre acestea sunt: capacitatea de relationare si negociere cu cei din jur, putere de persuasiune si posibilitatea de a lucra sub presiune.
Una din principalele industrii in care poti gasi un job pe vanzari este cea de FMCG, cele mai populare joburi fiind in general cele de sales representative, atat pentru pozitiile de junior cat si pentru cele de senior. Acestea sunt urmate de joburile in achizitii (in special buyer) si trade marketing (merchandiser).
Exista o fluctuatie foarte mare pe aceste pozitii, astfel incat este recomandat inainte sa te asiguri ca te-ai potrivi pe un astfel de job. Exista o serie de teste disponibile in mod gratuit in mediul online care te pot ajuta sa-ti dai seama daca aceasta meserie este pentru tine.
Profil educational: Domeniul vanzarilor nu necesita studii de specialitate, accentul fiind pus pe abilitatile inter-personale.
Vezi si: Joburi, internshipuri si salarii in industria FMCG
Daca iti doresti o cariera in marketing, sunt cateva abilitati cheie pe care companiile le vor cauta. Acestea vor candidati cu idei proaspete, care inteleg nevoia consumatorului si strategia din spatele constructiei unei marci.
In general, un bun om de marketing este autodidact, mereu la curent cu evolutia lucrurilor, mai ales a trendurilor din industrie. Daca esti pasionat de statistici, iti place sa faci research si ai mereu solutii la provocarile din jur, atunci un job pe domeniul marketingului este alegerea potrivita pentru tine.
Profil educational: Fara a reprezenta intodeauna o conditie obligatorie, persoanele interesate de un job in Marketing provin in general din facultati de Marketing, cu profil economic sau umanist.
Pe langa domeniul de Business Process Outsourcing si cel de IT, Auditul reprezinta unul dintre domeniile cu cele mai profitabile joburi de pe piata locala.
Angajatorii din domeniu prefera recrutarea viitorilor angajati imediat sau in ultimele luni inainte de terminarea facultatii.
Companiile Big 4 (PricewaterhouseCoopers, KPMG, Deloitte si Ernst&Young) prefera sa formeze angajatii tineri si astfel, majoritatea ofertelor de joburi disponibile se adreseaza persoanelor fara experienta sau aflate la inceput de cariera.
Tinerii interesati de o cariera in audit trebuie sa dea dovada de sceptcism profesional si de abilitati analitice. De asemenea, trebuie sa cunosti foarte bine industira si sa ai capacitatea de a culege si a analiza in permanenta date despre concurenta.
Profil educational: Majoritatea joburilor din domeniul financiar solicita o educatie in domeniu, cum ar fi diploma de facultate in Contabilitate, Matematica sau in Economie si Administrarea Afacerilor, dar si cursuri de specializare.
Vezi si: Certificari internationale in domeniile Audit, Finante, Contabilitate
In concluzie, chiar daca nu ai experienta de lucru sunt anumite domenii in care te poti angaja. Important este sa dovedesti angajatorului ca esti pasionat si ca ai abilitatile cheie necesare.