INTERVIU Mihaela Plescan: Venim la Angajatori de TOP cu un numar de 100 de posturi vacante

Mihaela Plescan spune ca responsabilitatile de IT Recruiter si HRBP la Atos IT Solutions and Services ii ofera provocari ce o ajuta sa se dezvolte si mai mult, intr-un domeniu in care networking-ul, social media, creativitatea si abordarea candidatilor in maniera inovativa sunt mai mult decat imperios necesare. Satisfactia cea mai mare a activitatii ei consta in rezultatul muncii sale, masurabil prin diverse forme: colegi noi angajati si incantati de alegerea facuta, feedback-urile team leaderilor multumiti, lectii si povesti de viata ale candidatilor; nu in ultimul rand interactiunea zilnica cu oameni deosebiti de la care invata ceva nou.

Care sunt pozitiile pentru care gasiti cu dificultate candidati potriviti? Care credeti ca este motivul?

Dificultatile apar atunci cand ne confruntam cu o piata de candidati din ce in ce mai slab pregatiti din punct de vedere tehnic, datorita poate si nivelului de pregatire din facultati. Fiind un centru de excelenta off-shore , solutiile propuse clientilor nostri sunt conforme cu ultimele tehnologii de la nivel global, iar din pacate multe din cursurile predate in universitatile tehnice nu cuprind informatii relevante sau de actualitate pentru domeniul nostru.

Intampinam de asemenea si un dezechilibru ca si alte companii IT, in ceea ce priveste cererea si oferta. La pozitiile de juniors identificam asadar lipsa cunostiintelor necesare, iar la pozitiile de specialisti cunostiintele tehnice sunt limitate comparativ cu anii de experienta, iar nivelul asteptarilor salariale nu corespunde cu abilitatile.

Exista programe dedicate studentilor pe care compania dvs le va avea deschise pana la sfarsitul anului, respectiv inceputul anului viitor (programe de internship, trainee, management trainee, scoli de vara etc)

Pentru aceasta a doua jumatate a anului avem deja finalizate programele de internship si trainee, incepand cu primavara anului 2015 vom mai avea deschise programe gen Career campus si Academii pentru juniors.

Care este numarul joburilor deschise pana la sfarsitul acestui an. Mentionati raportul intre joburile deschise: pozitii entry-level, mid-level si senior?

Avem aproximativ  un numar de 100 de posturi vacante deschise specialistilor mid-level pentru administrarea de aplicatii gen SAP Software solutions, DBA Oracle sau MS Sql, pentru administrare de servere Windows, Unix/Linux, Networking, suport pentru workplace service desk, de asemenea administrare Exchange si multe alte tehnologii.

Numiti top 3 soft skils, respectiv top 3 hard skills pe care le cautati la un junior? Cum apreciati ca le pot dezvolta in timpul studiilor?

Cautam aceste calitati nu doar pentru pozitiile juniors, ci la toti candidatii interesati de o cariera in cadrul companiei noastre: entuziasm, dorinta de a invata continuu, alaturi de responsabilitate si multa implicare in a obtine performante intr-un timp scurt. Studii sau preocupari in domeniul IT in lipsa experientei concrete, dar si implicarea in diverse programe de voluntariat, membrii in ONG pe langa participarea la studiile formale.

Care sunt top 3 tehnologii pentru care compania pe care o reprezentanti recruteaza juniori?

In programele noastre de Academie sunt incluse tehnologiile de baza ca de exemplu administrare de OS Windows sau Linux/Unix si pe care ulterior se pot dezvolta competente in ariile de administrare aplicatii gen SAP basis, DBA Oracle sau MS Sql, mailbox exchange, si multe alte servicii pe care le oferim clientilor.

Cum arata un candidat ideal pentru industria din care face parte compania dvs? Care sunt abilitatile si competentele pe care le urmariti atat in evaluarea CV-ului cat si in cadrul interviurilor?

In toti candidatii nostri, indiferent de nivelul expertizei sale, cautam disponibilitatea de a invata continuu noile tehnologii, grad mare de adaptabilitate si sa aiba idee de ce vor sa faca in viitor, atat pe termen scurt cat si pe termen lung. Cautam tineri pasionati de domeniul IT si care isi fac timp pentru propria dezvoltare, deoarece denota si o buna organizare a timpului din partea sa. Cunostiintele tehnice, abilitati de inter-relationare cu clientii si team work sunt de asemenea calitati pe care le cautam la candidatii nostri.

Cum recomandati candidatilor sa se pregateasca pentru interactiunea cu reprezentanti companiilor pe care ii intalnesc la diferite proiecte: targuri de cariera, evenimente de dezvoltare profesionala si personala?

Candidatii ar trebui sa vina pregatiti, documentandu-se inainte cu informatii despre firmele prezente ce oportunitati ofera, sa puna intrebari deschise pentru a afla mai multe despre tehnologiile de viitor, sa aiba entuziasm si pasiune pentru domeniul IT.

Ce recomandari aveti pentru tinerii care fac parte din generatia Y? Cum se pot pregati pentru procesul de recrutare?

Trecand peste criticile aduse generatiei Y (ca fiind iresponsabili si cred ca li se cuvine totul) fiind  in contextul unei transformari continuue in ceea ce priveste piata muncii, recunoastem ca  reprezentantii generatiei Y sunt angajatii printre cei mai educati, foarte diversi din punct de vedere etnic si cultural si cu o buna formare tehnologica care au patruns pe piata muncii. Insa pentru a avea succes pe plan profesional este nevoie de un pic mai mult decat de educatie si de experienta. Citandu-l pe Dr. Robert Hogan – fondator al Hogan Assessments, confirmam si recomandam tinerilor urmatoarele: „Succesul depinde de trei lucruri: a fi capabil sa-ti faci treaba, a fi dornic sa lucrezi din greu la locul de munca si a avea satisfactii date de ceea ce faci”.

Pentru ca identificarea si abordarea acestei generatii difera de maniera traditionala de searching si screening, Atos utilizeaza si este prezenta direct in mediul lor prin vizite in universitati, colaborari cu organizatiile studentesti pentru diverse activitati extra-curriculare sub forma de laboratoare practice, prin targuri de joburi, stagii de practica si social media. Astfel ii incurajam sa ia parte la astfel de evenimente unde au ocazia sa cunoasca directe angajatorii si sa identifice oportunitati de angajare.

Ce sfaturi ati oferi unei persoane care este in cautarea unui job pentru a-si creste sansele de a obtine jobul dorit? Exista canale pe care le recomandati sa le urmareasca atunci cand sunt in cautarea unui job?

Ceea ce recomand tuturor este sa faca intai o parte de searching legate de companie si post ca apoi sa puna intrebari in cadrul interviurilor. Sa nu aplice la un job daca nu-i intereseaza si stiu ca nu sunt potriviti. Daca doresc sa-si asigure un loc in baza de date a companiei, este de preferat sa aplice la sectiunea cariere de pe site-ul companiei si sa fie cat mai sinceri si deschisi in scrisoarea de intentie, alaturi de CV. Unele job-uri presupun si testarea cunostintelor, asadar trebuie sa-si aloce timp sa reia anumite informatii pentru a le fi proaspete in minte.

Cum se deruleaza procesul de recrutare si ce instrumente folositi de obicei (ex: teste de personalitate, teste de cunostinte specifice job-ului, interviuri de grup /assesment center / interviu individual / interviu cu manager-ul etc)?

Procesul de recrutare se desfasoara pe parcursul unor etape chiar si eliminatorii: analiza CV-ului cu cerintele profilului, interviu si/sau testare tehnica in functie de tehnologia /specificatiile postului si interviul final cu reprezentantul HR si managerul echipei.

Ce modalitati de motivare propuneti angajatilor-cheie astfel incat sa ii pastrati in interiorul companiei pe termen lung (exemplu: beneficii extrasalariale, dezvoltare profesionala, training, oportunitati de avansare etc.)?

Atos ofera un pachet de beneficii atractiv si foarte flexibil – sustinut de reprezentantii angajatilor si management, pe langa salariul competitiv adaptat la nivelul expertizei, rezultatelor si responsabilitatilor. Avem implementat de asemenea un Talent Management Process prin care colegii ale caror rezultate sunt recunoscute la nivel global, sunt inclusi intr-un program/plan special de training-uri si dezvoltare profesionala. Foarte importante sunt si feedback-urile venite din partea tuturor, identificate in urma unui chestionar anual de evaluare a satisfactiei angajatilor - Best Employers Study.

 

Va recomandam si:

Oportunități de angajare prin DB Work la Angajatori de TOP - Timișoara, 18-19 octombrie

ULTIMELE JOBURI