5 moduri in care poti optimiza cautarea de job-uri in preajma sarbatorilor
Din survey-ul realizat de Hipo.ro pe 2.000 de tineri a reiesit ca 34% dintre respondenti erau deja angajati inainte de finalizarea studiilor. Iata care sunt motivele pentru care ar trebui sa fii cu ochii in patru dupa job-ul dorit si cum sa iti optimizezi cautarea in aceasta perioada:
Organizeaza-ti programul in detaliu
Pregatirile de sarbatori iti pot ocupa mult timp, asa ca ar fi foarte eficient daca ti-ai pregati activitatile cu minutiozitate. In sfarsit vei avea timp sa iti organizezi cu minutiozitate CV-ul si sa descrii in detaliu toate activitatile pe care le-ai intreprins de-a lungul timpului. Din studiul realizat de Hipo.ro cu privire la evolutia pietei fortei de munca in 2014 a reiesit ca 22% dintre angajatori considera un avantaj finalizarea unui internship sau un stagiu de practica. Trece-le pe toate in revista si apoi intra aici sa iti actualizezi CV-ul pe Hipo.ro si sa iti maresti sansele de angajare!
Stabileste din timp care iti sunt prioritatile si cand ai putea sa dedici timp cautarii de job-uri si trimiterii aplicatiilor. Fa o lista si incearca sa o respecti, in ciuda evenimentelor neprevazute din aceasta perioada. Considera activitatea de cautare a unui job un cadou pe care ti-l faci si de care te vei bucura pe termen lung.
Transforma evenimentele in oportunitati
Perioada sarbatorilor de iarna este cea mai aglomerata din punct de vedere al evenimentelor sociale, intalnirilor de afaceri sau cu familia. Socializeaza, fa-ti cunostinte din domeniul care te intereseaza, afla lucruri din culisele companiei la care ai visat mereu sa te angajezi. Deschide subiectul angajarii la viitoarea petrecere - nu stii niciodata de unde pot veni informatii valoroase. O sa fii surprins de cat de multe lucruri poti afla la astfel de evenimente si cat sunt oamenii de dispusi sa ajute in aceasta perioada. Intreaba-ti prietenii daca cunosc planurile de angajare ale companiei la care lucreaza. Ia in considerare si ideea de a-ti face cateva carti de vizita pe care sa le imparti in astfel de situatii persoanelor interesate!
Construieste-ti un plan de cariera pentru urmatorul an
Intocmeste-ti inca de acum lista de rezolutii pentru anul urmator. Nu mai lasa totul pe utlima suta de metri si gandeste-te la cum ai vrea sa arate viitorul tau. Foloseste vacanta de sarbatori pentru a-ti organiza principalele activitati pentru anul viitor. Fa-ti un program de studiu pentru sesiune si tine cont ca un job nou inseamna mai putin timp liber. Gandeste-te care sunt domeniile in care ai acumulat deja experienta si la ce ar mai trebui sa lucrezi. Ia in calcul inscrierea la cateva cursuri de specializare care te vor clasa inaintea juniorilor concurenti pentru postul dorit.
Daca discutam de nivelul "junior", pentru cresterea nivelului de angajabilitate, ar fi bine ca toti cei care sunt in postura de candidati sa acorde o atentie deosebita dezvoltarii lor profesionale si personale continue, de la participarea la training-uri gratuite (live sau online) sau conferinte pe teme de interes, pana la implicarea voluntara in organizatii non-guvernamentale sau in alte tipuri de activitati care le pot consolida cunostintele.
Tot in cadrul unor astfel de activitati se poate construi/consolida o retea de cunostinte profesionale buna, care poate oferi recomandari sau sfaturi in ceea ce priveste angajarea - spune Andrei Dinu, Managing Partner, Event Heroes, pentru studiul realizat de Hipo.ro.
Invata o limba straina! De ce? Pentru 11% dintre angajatori este foarte important ca aplicantii sa cunoasca doua limbi straine. Un astfel de curs are de obicei o durata de 3 - 6 luni, asa ca ai face bine sa ti-l planifici din timp. Si pentru ca, urmand aceste sfaturi, vei fi cu siguranta un candidat eligibil pentru job-ul pe care ti-l doresti, calendarul zilelor libere din 2015 iti va fi util pentru a iti gestiona timpul cu succes.
Profita de competitia scazuta
Majoritatea candidatilor au impresia ca in perioada sarbatorilor nimeni nu angajeaza, iar cautarea de job-uri este inutila lucru ce face ca numarul de aplicanti care se potrivesc profilului pentru un anunt de job sa fie mai redus iar sansa de a fi selectat pentru un interviu sa creasca. Companiile nu isi vor opri procesul de recrutare doar pentru ca a nins pentru prima data sau pentru ca sunt ocupate cu impartirea cadourilor de Craciun. Profita de aceasta sansa si treci mult mai usor de procesul de selectie. Faptul ca ai aplicat in ajunul sarbatorilor le poate arata ca esti determinat sa-ti gasesti un job si ca esti un candidat serios.
Un alt sfat important de urmat ar fi sa incerci sa te autoevaluezi si sa evidentiezi punctele forte. Dupa fiecare interviu sau discutie de cariera, feedback-ul primit se axeaza mai mult pe partea negativa, pe ceea ce nu a mers conform planului. Echipa editoriala de la Harvard Business Review este de parere ca accentuarea calitatilor te ajuta sa castigi incredere in tine si sa pui accent pe lucrurile care te avantajeaza. Metoda propusa se numeste Reflectarea Sinelui cel mai Bun: Aceasta abordare pozitiva nu isi propune sa ignore problemele pe care metodele traditionale de feedback le identifica. Mai degraba, isi propune sa ofere o experienta de feedback unica, care sa contrabalanseze partea negativa a procesului. Lucrurile sunt simple, oricat de complicat ar suna: identifica-ti slabiciunile si transforma-le in puncte tari. Daca ai nevoie de mai mult timp pentru a completa un task, spune-i asta angajatorului, dar justifica asta prin sublinierea faptului ca esti atent la detalii si meticulos.
Un alt avantaj este faptul ca, in aceasta perioada, recruiterii au mai mult timp liber. Tocmai pentru ca numar persoanelor intervievate este mai redus! Astfel, ai mult mai multe sanse sa primesti un feedback elaborat si sa beneficiezi de un interviu mai lung, mai relaxat, in care vei putea sa te pui in valoare. Mai mult, tine cont si de faptul ca firmele care angajeaza in aceasta perioada au nevoie urgenta de personal. Beneficiul, din acest punct de vedere, consta in faptul ca ai mai multe sanse sa fii acceptat pe un post pentru care esti subcalificat, si astfel sa ai ocazia sa inveti chiar la locul de munca, decat ai avea in restul anului.
Nu refuza niciun interviu
Daca ai decis sa aplici pentru job-ul visat in aceasta perioada a anului, nu da inapoi tocmai atunci cand esti selectat si chemat la un interviu. Ajunul sarbatorilor presupune o multime de activitati si programarea unui interviu iti poate incurca planurile, dar tine intotdeauna minte ca beneficiarul esti tu si ca recompensele vor fi pe masura. In plus, tot in aceasta perioada bugetul se diminueaza semnificativ asa ca un job nou ar fi binevenit!
Daca mergi la un interviu in preajma sarbatorilor, s-ar putea chiar sa discuti direct cu managerul companiei, care are mai mult timp pentru recrutare deoarece sunt mai putine alte probleme urgente de rezolvat. Surprinde-l placut, printr-o documentare despre job si activitatea companiei.
Tine cont de faptul ca, cel mai probabil, daca vei fi acceptat dupa sustinerea interviului, munca o vei incepe dupa sarbatori. Chiar daca tot dupa sarbatori urmeaza si sesiunea, deja stii cum merg lucrurile la facultate si ce grad de dificultate au examenele. Gandeste-te cat de bine iti va prinde sa aplici in sfarsit ceea ce ai invatat! In plus, in aceste cazuri, ti se ofera adesea posibilitatea sa alegi tu data la care poti incepe, tocmai pentru ca este o perioada aglomerata!
Incearca un job project-based sau sezonier
Incearca sa te implici intr-unul dintre proiectele sociale promovate in preajma sarbatorilor. Ia-ti un job sezonier sau project-based si apuca-te de ceea ce stii sa faci cel mai bine! Sau, de ce nu, porneste intr-o cu totul alta directie si fa ceva ce nu ai mai facut niciodata. S-ar putea sa descoperi ca iti place sau ca ai ceea ce iti trebuie pentru un alt domeniu. Si, cel mai important, gandeste-te cate noi abilitati iti poti dezolta sau cat de multe informatii poti asimila intr-un astfel de proiect.
Ce poate aduce un plus de sanse in anul 2015 este cunoasterea si utilizarea instrumentelor pe care candidatul le poate folosi in favoarea lui, in procesul de recrutare. De la platforme de recrutare, la instrumente de comunicare, utilizarea tehnologiei ofera avantajul de a fi actual, usor de descoperit si de cunoscut - spune Cristina Rusu, PR Specialist, ALTEN Romania in cercetarea realizata de Hipo.ro in vederea stabilirii evolutiei pietei fortei de munca.
Primul lucru dupa care se uita angajatorii atunci cand recruteaza un junior sunt internship-urile si stagiile de practica. Implicarea ta in astfel de proiecte nu iti aduce doar contacte noi, ci iti optimizeaza CV-ul si iti creste sansele de a fi selectat pentru un interviu.