Certificari internationale in domeniile Audit, Finante, Contabilitate
Daca vrei sa iti dezvolti o cariera in domeniile audit, finante, contabilitate, vei auzi cu siguranta 2 acronime: ACCA si CFA. Asta pentru ca tot mai multi angajatori cer aceste certificari pentru pozitii cum ar fi: Contabil, Financial Accountant, Auditor junior, Auditor senior, Auditor Intern, Reporting Accountant, Controlor financiar, Contabil sef si lista poate continua. La o cautare dupa “ACCA” pe doar 2 portaluri de joburi gasim peste 50 de pozitii care includ aceasta cerinta. |
De ce ar trebui sa le cunosti inca din studentie? Pentru ca obtinerea acestor certificari dureaza destul de mult si cu cat le incepi mai repede, cu atat sansele sa evoluezi mai rapid in aceste trei domenii cresc. Un alt motiv ar fi ca o parte din angajatori acopera investitia necesara certificarii si acest aspect ar putea influenta alegerea primului tau job.
Accounting Days 2014 - Cariera dumneavoastra in domeniul financiar contabil incepe aici! Pe 29 aprilie 2014 (de la 18:30) sau 6 mai 2014 (de la 18:00) puteti sa participati la un seminar online care va dura aproximativ 30 de minute.Prin participarea la seminarul online veti putea afla mai multe informatii despre:
In plus, in urma participarii la unul din seminariile online veti putea:
Sesiunile vor fi sustinute de catre Adela Şova - Head of Globaltraining Romania, Dorina Badea - Managing Director BPP Professional Education si Andreia Stanciu - Head of ACCA - South-Eastern Europe. |
ACCA este o organizatie profesionala cu sediul in Marea Britanie, avand o traditie de peste 100 de ani, care si-a inceput activitatea in anul 1904 ca asociatie a contabililor londonezi si s-a extins la nivel international, devenind in 1996 Association of Chartered Certified Accountants (ACCA). Aceasta organizatie este recunoscuta de statele membre ale Uniunii Europene si de Organizatia Natiunilor Unite.
In prezent, ACCA este cea mai importanta organizatie mondiala a profesionistilor contabili, care numara peste 320.000 de membri si studenti din 160 de tari, avand o retea de 70 de birouri in toata lumea. Prin programele sale de pregatire, care sunt in concordanta cu Standardele Internationale de Educatie emise de IFAC (International Federation of Accountants), prin reputatia, influenta si dimensiunea sa, ACCA a devenit liderul mondial al formarii profesiei contabile. Asemenea mediului universitar, ACCA ofera 2 categorii de programe: pentru formarea profesionala initiala completa sau punctuala pe anumite teme si formarea continua dupa certificare, care este obligatorie pentru mentinerea acesteia. Programul de pregatire oferit de ACCA asigura cunostintele si aptitudinile necesare unui profesionist contabil, capabil sa raspunda celor mai mari exigente ale practicii economice.
Incepand din 2007, in concordanta cu noile cerinte impuse de globalizarea profesiei contabile, ACCA va introduce o noua schema de pregatire si certificare (ACCA2007), care va cuprinde 2 parti: ACCA Business si ACCA Professional. Programul de master "Contabilitatea afacerilor" se incadreaza in strategia promovata de ACCA de parteneriat cu mediul academic, pentru implementarea noii scheme de pregatire si certificare ACCA2007.
ACCA in Romania
ACCA a infiintat de curand in Romania un birou local care va avea responsabilitati si pentru relatiile cu Bulgaria si Republica Moldova. Asociatia organizeaza examene pentru obtinerea calificarii ACCA sau a unei diplome in Financial Management, precum si a unui certificat in International Auditing.
„Datorita numarului mare de studenti romani inscrisi la examenele ACCA din Europa s-a luat decizia deschiderii unui birou si in Romania”, explica Oana Neacsu, administrative assistant ACCA Romania.
„Unul dintre cele mai mari avantaje ale calificarii ACCA este varietatea si gradul de specializare ale subiectelor. Desi in multe privinte este asemanatoare cu un MBA, ACCA este mult mai mult decat atat, nefiind egalat ca resurse sau recunoastere la nivel mondial”, explica Andreia Manea, head of ACCA Romania, Bulgaria si Moldova.
Certificarea ACCA
Valoarea si relavanta programelor ACCA este cu atat mai mare cu cat se bucura de o recunoastere fara egal din partea angajatorilor, oferind drept de libera practica profesionala in toate tarile globului unde aceste standarde sunt recunoscute si aplicate. In martie 1999, structura si continutul programelor ACCA au fost adoptate de catre Natiunile Unite ca standard de referinta pentru armonizarea profesiunii contabile la nivel global. ACCA este singura organizatie profesionala cu aplicabilitate reala internationala, recunoscuta ca atare de catre Banca Mondiala si USAID. Ambele organizatii au utilizat ACCA ca model in dezvoltarea profesiunii contabile in toata lumea.
CASETA ACCA are doua sesiuni de examene pe an, in iunie si in decembrie in care se pot da pana la patru examene. Pentru acestea, studentii pot invata individual sau pot apela la companii din piata care furnizeaza cursuri.
Institutul IRECSON prin Colegiul ACCA a dobandit in anul 1999 statutul de Accredited Tuition Provider deruland activitati de consultanta, administrare si pregatire (tuition) pentru examenele ACCA.
Majoritatea candidatilor la examenele ACCA sunt angajatii puternicelor firme de consultanta financiara Ex: Deloitte, PricewaterhouseCoopers.
Ce este CFA ?
« Chartered Financial Analyst » este un titlu profesional ce se acorda de catre CFA Institute, din Statele Unite, si este cea mai inalta calificare pentru profesionistii in investitii. In special in Statele Unite si in Canada, gradul CFA este de regula o conditie pentru o pozitie de top in administrarea fondurilor de pensii, fondurilor de investitii etc. Asociatia CFA Institute are peste 80.000 de membri, in 125 de tari, cu 131 de asociatii locale afiliate.
• Asociatia CFA Romania
Scopul asociatiei este promovarea celor mai inalte standarde profesionale in domeniul analizei si managementului investitiilor, in conformitate cu Codul si cu Standardele de practica si etica profesionala ale CFA Institute. Asociatia este deschisa tuturor candidatilor care au absolvit Nivelul 1 al examenelor CFA si au peste patru ani de experienta legata de analiza sau de managementul investitiilor. In Romania sunt peste 220 de candidati inscrisi in programul CFA, aflati la diferite „niveluri“.
• CFA& fondurile de pensii
« Un fond de pensii ce va fi administrat de un absolvent CFA va oferi participantilor un dublu avantaj: intai performanta investitionala superioara si apoi un lucru foarte important, in special in tara noastra, standarde de etica fara pata » afirma Emilia Bunea, Vicepresedinte Interamerican si Presedinta Asociatiei CFA Romania. « Detinatorii de CFA subscriu la Codul de etica al CFA Institute, care protejeaza micii investitori chiar si impotriva celor mai subtile „derapari“. In SUA gradul CFA a devenit si mai cautat, tocmai pentru ca garanteaza nu doar priceperea, ci si probitatea profesionala a detinatorilor sai ».
CASETA Pentru a obtine aceasta calificare sunt necesare, printre altele, absolvirea unei succesiuni de trei examene („niveluri“) si experienta de peste patru ani in domeniul investitiilor.
• Primul CFA
Dragos Cabat, in prezent CFA in cadrul OTP Bank, a fost primul roman care a inceput aceasta certificare in Romania, in 1997, primind una dintre cele cinci burse acordate in toata lumea si, odata cu aceasta, aproape 20 de kilograme de carti. "Diploma este o certificare a cunostintelor economice si financiare, urmatorul nivel dupa un MBA, CFA fiind considerata de cunoscatori drept \'top of the top\'. In Romania CFA nu este inca pretuita la adevarata valoare, insa este din ce in ce mai cunoscuta si mai cautata, mai ales de angajatori. Mai ales multinationalele privesc ca pe un mare avantaj diploma de CFA iar absolventii de CFA sunt recunoscuti ca specialisti in orice domeniu financiar » afirma Cabat.
http://www.accaglobal.com
http://www.cfainstitute.org
http://www.irecson.ro