5 sfaturi de cariera pentru sarbatori
Urmeaza aceste 5 sfaturi si creste nivelul performanetelor la locul de munca:
Foloseste timpul liber cu grija
In timpul sarbatorilor, foarte multi angajati isi iau concediu de la munca pentru a sta cu cei dragi. Pe langa activitatile intreprinse cu familia, incearca sa investesti o parte din acest timp liber in vederea imbunatatirii carierei tale.
In primul rand, ia in calcul actualizarea CV-ului. Profita de timpul pe care il ai la dispozitie si completeaza toate campurile ramase libere, descrie toate proiectele realizate si subliniaza rezultatele obtinute si aportul tau. Incearca sa adaugi si cateva documente suplimentare la CV - recomandari din partea colegilor sau superiorilor. In perioada sarbatorilor ai cele mai mari sanse sa ii determini pe colegii de munca sa isi faca timp pentru o astfel de activitate. Un CV updatat este intotdeauna cea mai buna carte de vizita. Intra pe Hipo.ro si actualizeaza-ti CV-ul pentru rezultate optime in cariera!
Pregatirea atenta a CV-ului, in care sa includa activitatile extracurriculare si hobby-urile, lasand angajatorul sa decida daca sunt sau nu relevante pentru pozitia pentru care aplica. - spune Dorina Livadaru, HR Manager la SC Focality SRL.
Adu-ti toate activitatile la zi, documenteaza-te pentru proiectele viitoare, citeste materiale de interes pentru domeniul in care profesezi. Ai atat de multe optiuni!
Fa Networking
Petrecerile de la birou, schimburile de cadouri si toate celelalte reuniuni sunt motive suficient de bune pentru a cunoaste noi oameni si pune bazele unor noi relatii profesionale. Selecteaza atent evenimentele la care decizi sa participi, concentreaza-te pe socializare si mai putin pe celelalte aspecte ale unei petreceri si, cel mai important, pastreaza legatura cu noile tale contacte si dupa sarbatori.
Ford R. Myers, unul dintre expertii de cariera premiati si presedinte al Career Potential, considera ca socializarea este un factor vital la locul de munca. El te sfatuieste sa eviti sa mentionezi planurile tale de cariera in felicitarile trimise in aceasta perioada si sa lasi, in schimb, datele tale de contact. Daca este necesar, persoana in cauza va reveni la tine cu vesti noi!
Nu intra cu restante in anul urmator
Perioada sarbatorilor este una incarcata pe toate planurile. Important este sa iti organizezi cu atentie activitatile, sa prioritizezi si sa fii obiectiv. Cumpararea cadourilor sau semnarea felicitarilor de Craciun sunt activitati importante, dar poate nu la fel de importante ca respectarea unui deadline de la birou sau incheierea unei tranzactii cu succes. Profita de sfarsitul de an pentru a-ti rezolva toate problemele si pentru finaliza tot ceea ce nu ai reusit pe parcursul anului. Fa-ti ordine in idei si fa-ti ordine la birou.
Ai putea sa profiti de aceasta perioada pentru a avea o intalnire de evaluare a performantelor. Astfel, vei stii care sunt lucrurile la care ar trebui sa mai lucrezi si pe ce trebuie sa iti concetrenzi atentia in perioada urmatoare. Daca nu se practica acest tip de evaluare in compania ta, poti programa o intalnire cu managerul tau, in care sa ii prezinti un raport de autoevaluare si sa obtii feeback pe munca depusa de tine. Initiativa ta si dorinta de a imbunatati constant lucrurile vor fi apreciate!
Afla mai multe despre cum ar trebui sa te comporti la o intalnire de evaluare si cum ar trebui sa decurga ea de pe Hipo.ro.
Realizeaza-ti un plan de cariera pentru anul ce urmeaza
Dupa ce ai stabilit care iti sunt punctele forte si ce mai trebuie imbunatatit, este momentul sa te apuci sa iti planifici urmatorul an din punct de vedere profesional. Ia in considerarea inscrierea la cateva cursuri de specialitate, gandeste-te cum ai putea obtine noi certificari. Chiar daca ai un loc de munca stabil, nu uita ca trebuie nu doar sa te ridici mereu la nivelul asteptarilor, ci si sa aduci elemente de inovatie in compania in care lucrezi.
Testeaza-ti limitele, studiaza, invata o noua limba straina. 12% dintre angajatorii din Romania participanti la studiul realizat de echipa Hipo au spus ca limbile straine sunt un criteriu foarte important in alegerea unui candidat. Din ce in ce mai multe companii isi extind activitatea la nivel international si au nevoie de o echipa care sa cunoasca cel putin o limba straina. Fa totul pentru a deveni un angajat indispensabil.
Stabileste-ti telurile, lucrurile pe care ai vrea sa le rezolvi la inceput de an, propuneri de noi proiecte. De asemenea, este un moment bun pentru a-ti planifica concediile si activitatile de timp liber.
Vezi care sunt zilele libere de la stat pentru 2019 si cine beneficiaza de ele!
Incearca noi activitati sau responsabilitati
Perioada sarbatorilor de iarna este cea mai ofertanta din punct de vedere al activitatilor noi pe are le poti intreprinde. In masura timpului disponibil poti sa te implici in proiecte adiacente la birou si sa-i ajuti pe cei care au ramas in urma. Un astfel de gest va fi apreciat nu doar de colegi, ci mai ales de superiori. Gaseste-ti job-uri project-based sau part-time si ajuta sau implica-te in organizarea numeroaselor evenimente din aceasta perioada. O alta modalitate este sa incerci sa transformi un hobby intr-o activitate rentabila financiar.
Astfel, nu doar ca iti vei dezvolta noi abilitati de care poate nici nu stiai pana acum, dar vei cunoaste oameni noi, poate din acelasi domeniu ca si tine, cu care vei impartasi idei si de la care vei acumula noi cunostinte. Potrivit studiului realizat de Hipo.ro cu privire la tendintele pietei fortei de munca, orientarea catre rezultate a devenit cea mai importanta abilitate. De asemenea, abilitatile de comunicare, adaptabilitatea si flexibilitatea sunt deosebit de importante deoarece variatiile din mediul economic nu sunt predictibile. Tu le stapanesti pe toate?
Profita de competitia scazuta
Foloseste timpul liber pe care il ai la dispozitie si incearca sa iti dai seama unde te situezi pe piata fortei de munca. Managerii companiilor si recruiterii au, in aceasta perioada, mai putine task-uri urgente asa ca ii poti aborda pentru a primi un feedback pe CV-ul tau si pentru cateva sfaturi pentru imbunatatirea activitatilor tale. Nici competita nu este ridicata - foarte putini candidati decid sa aplice in perioada sarbatorilor. Asadar, poti beneficia de interviuri mai lungi si de raspunsuri mai complete si complexe la intrebarile si nelamuririle tale.
Un alt pas important ar fi sa incerci sa te autoevaluezi si sa evidentiezi punctele forte. Dupa fiecare interviu sau discutie de cariera, feedback-ul primit se axeaza mai mult pe partea negativa, pe ceea ce nu a mers conform planului. Echipa editoriala de la Harvard Business Review este de parere ca accentuarea calitatilor te ajuta sa castigi incredere in tine si sa pui accent pe lucrurile care te avantajeaza. Metoda propusa se numeste Reflectarea Sinelui cel mai Bun: Aceasta abordare pozitiva nu isi propune sa ignore problemele pe care metodele traditionale de feedback le identifica. Mai degraba, isi propune sa ofere o experienta de feedback unica, care sa contrabalanseze partea negativa a procesului. Invata sa privesti partea pozitiva a fiecarui lucru si sa iti pui in valoare toate aptitudinile si competentele.
Fii informat asupra posturilor disponibile in domeniul in care profesezi, vezi pentru care dintre ele esti calificat si cum ai putea sa evoluezi in cariera prin acumularea unor noi cunostinte.