5 motive pentru a-ți începe cariera în cadrul unei afaceri sociale

Te afli în ultimii ani de studiu și te-ai decis să îți începi cariera însă nu știi cum să pornești. Poate ai fost la câteva interviuri pentru posturi care ți se păreau interesante însă se cerea experiență. Sau poate ai vrea să pornești propria afacere însă vrei să vezi cum merg lucrurile în alte afaceri.

Ar fi câteva soluții: internship într-o companie de renume, voluntariat în diverse ONG-uri sau intern într-o afacere socială.

Din punctul meu de vedere afacerea socială îți oferă cel mai mare câștig dacă ești la început de carieră.

Afacerea socială este firma care, indiferent dacă activitatea principală este de producție, comerț sau servicii, există pentru a susține o cauză. Deci este o activitate economică care însă funcționează pentru a susține direct sau indirect o cauză socială, de mediu, culturală sau de orice alt fel.

Afacerea socială este tipul de organizație care atrage tot mai mulți oamenii creativi. Oameni care vor să îmbine modul de a face afaceri cu a face ceva bun pentru comunitatea în care trăiesc. Cu câteva afaceri sociale recunoscute în Europa, economia socială din România intră tot mai mult în centrul atenției prin inovativitatea de care dă dovadă și prin abordarea business. Așa se face că publicații precum Forbes România sau Ziarul Financiar scriu tot mai des despre afacerile sociale din țară și despre economia socială. În vest însă publicații mari precum The Guardian sau Huffington Post acoperă în mod constant subiectul.

Am lucrat atât în companii cât și în ONG-uri. Am lucrat în companii mici, medii și mari. Am prieteni buni care lucrează de mult timp în corporații. Știu destul de bine cum e să lucrezi pentru aceste tipuri diferite de organizații.

Din 2009 lucrez pentru afaceri sociale și e tot ce am avut nevoie. Din punct de vedere profesional mă ține în priză, mă ține la curent cu diferite concepte de afaceri și de management al afacerilor. Din punct de vedere personal îmi dă satisfacția că munca mea are scopul principal de a ajuta o cauză.

După 5 ani și lucru cu întreprinderi sociale precum Atelierul de Pânză, Tonal sau Piscu iată de ce cred că e cel mai bine să faci primul pas în carieră cu o întreprindere socială:

Înveți mult și într-un ritm rapid

Cele mai multe afaceri sociale sunt la început, caută idei și strategii noi dar și oameni care doresc să le implementeze. Pe de altă parte le lipsesc specialiștii așa că aici e primul loc unde poți încerca să faci un lucru de la un capăt la altul, să-l înțelegi în profunzime și astfel să pui în practică teoria.

Afacerea socială este un model nou de organizare care încă se descoperă așa că este foarte deschis inovației. Asta înseamnă că îți va permite o mare libertate în a genera idei și acțiuni. Astfel poți gândi, implementa și testa mai mult decât oriunde chiar dacă o vei face cu un buget minim. O mare libertate de acțiune poate genera o mare posibilitate de învățare.

În același timp ai mult mai multă deschidere din partea unor oameni cu experiență în a te ajuta. Oameni precum Cosmin Alexandru sau Ioana Pârvulescu mi-au dat o mână de ajutor sau un sfat ori de câte ori am avut nevoie. Asta și datorită faptului că activitatea unei afaceri sociale e concentrată pe a face bine comunității. Astfel ai o șansă mai bună de a învăța de la oameni care te inspiră.

Posibilitatea de a încerca arii diferite

Afacerile sociale au cele mai multe variante de poziții puse în comparație cu orice alt tip de organizație. Găsești atât poziții tipice ONG-urilor cum ar fi coordonator de proiect, fundraiser, scriere finanțări cât și cele care se regăsesc în afaceri: social media, creare conținut, generare vânzări, grafică și design, web development, coordonare voluntari, sisteme de resurse umane, analiza financiară, bugetare, pricing, planificare, formare, training și altele.

Poți testa și experimenta diferite arii și astfel să îți dai seama unde te simți cel mai confortabil și ce îți aduce mai multă satisfacție.

Perspectivă de ansamblu asupra modului în care funcționează o afacere

Nu vei avea o perspectivă de ansamblu doar asupra părții economice ci și a impactului acesteia asupra comunității. Vei înțelege mai ușor cum acțiunile tale din comunicare, de exemplu, afectează vânzările, producția, nivelul prețului și veniturile afacerii. Astfel, dacă mai târziu vei decide să mergi într-o multinațională, îți va fi mai ușor să te adaptezi și să înțelegi care e rolul tău în tot mecanismul afacerii.

Ai un plus de relevanță

Comparativ cu afacerile standard sau cu ONG-urile, afacerile sociale au un impact dublu asupra comunității din care fac parte.

Au impact ca orice firmă datorită activității economice pe care o desfășoară - generează locuri de muncă și ajută la creșterea PIB-ului.

Totul e dublat de misiunea socială pentru care afacerea există. Poate o parte din angajați sunt persoane aflate în dificultate care altfel nu și-ar găsi un loc de muncă. Asta se transformă în două efecte pozitive. Unul economic prin faptul că ceea ce pentru stat era un efort financiar, se transformă într-un beneficiu. Omul care era ajutat acum plătește taxe către stat. Dar este și efectul social pozitiv pentru că ceea ce era considerată o problemă are o soluție acum și omul care era vazut ca o pacoste, acum e cineva care face lucruri bune.

Iar tu, tu l-ai ajutat să facă asta.

Deschide mai multe oportunități de carieră decât companiile sau ONG-urile

Practic este singurul tip de organizație care îți permite ca după un timp să poți alege o carieră în orice tip de organizație.

Dacă vrei să lucrezi într-o companie, poți prezenta experiență concretă de lucru în afaceri. Arăți rezultate concrete obținute în afacerea în care te-ai implicat, fie că e pe parte de analiză financiară, vânzări, comunicare sau orice alt domeniu.

Dacă vrei să lucrezi într-un ONG, ai experiență dovedită de lucru pentru cauze și proiecte. Cele mai multe afaceri sociale sunt pornite de ONG-uri așa că experiența ta va fi luată în calcul.

Aș putea să continui cu ușurință lista de motive cu faptul că, de obicei, într-o afacere socială găsești un mediu plăcut de lucru, este un loc unde te simți util, nu există multe poziții de conducere și e puțină birocrație ceea ce face loc inovației și permite să iasă la înaintare talentul.

În plus tot mai multe afaceri sociale au început să ofere poziții de interni plătite și acces gratuit la programe de dezvoltare. Iar dacă pozițiile sunt de voluntariat atunci noua lege a voluntariatului devine foarte utilă căci ea spune că experiența căpătată ca voluntar este o experiență validă ce trebuie luată în considerare la angajare.

Ești încă la început de carieră, nu ai multe lucruri care să te lege, ai libertatea să încerci, libertate care dispare în timp. Ca să profiți de această libertate și ca să poți înțelege încă din primii ani ce vrei să faci mai departe, ai nevoie de un loc care să îți permită să o manifești.

Dacă vrei să încerci lucrul într-o afacere socială, mai jos ai câteva variante:

Iași

Upside Down - afacerea socială care realizează produse din deșeuri caută Social Media Intern și Photo&Video Creator.

CUIB - locul unde la cafea descoperi inițiative frumoase, au nevoie de cineva pe Web development și pe Product design. Le poți scrie celor de la Mai Bine la adresa de mail contact@maibine.eu.

Util Deco, afacerea socială pornită de către Fundația Alături de Voi va desfășura un program de internship pe perioada verii, pentru două luni în economie socială, contabilitate, marketing și programe sociale.

București

Institutul de Economie Socială - este organizația care promovează economia socială în România și sunt în căutare de stagiari.

Lut ars, Piscu - este afacerea socială care promovează olăritul tradițional și este în căutarea unei persoane cu abilități pe vânzări. Puteți să le scrieți la asociatia.piscu@gmail.com.

Timișoara

NESsT România - organizația care a ajutat prin consultanță multe din afacerile sociale de mai sus. Sunt mai tot timpul în căutare de tineri dornici să se implice în afacerile sociale. Detalii despre ei aici www.nesst.org/romania

CRIES în schimb sunt în căutarea unei persoane cu experiență puțin mai mare pentru facilitare comunitară privind economia socială.

Sibiu

Spheric, afacerea socială a Asociației Phoenix Speranța care lucrează cu persoane cu dizabilități sunt în căutarea a doi stagiari pentru Social Media, Vânzări directe și Vânzări online. Mai multe despre poziții puteți afla aici salut@spheric.ro.

 

Articol scris de Iulian Ifrim

Va recomandam si:

Regulament de participare la concursul “Studiul Cei mai doriti angajatori din Romania 2025”

ULTIMELE JOBURI