Job-uri si Salarii in Social Media - Tot ce trebuie sa stii daca vrei o cariera in domeniu



Iti doresti o cariera in Social Media? Echipa Hipo.ro iti vine in ajutor cu un articol care cuprinde toate informatiile necesare:

1) Profilul ideal al unui specialist social media - cerintele angajatorilor

2) Job-uri si responsabilitati in Social Media

3) Salariile in Social media

4) Ce companii ofera job-uri in social media?

5) Unde poti gasi job-uri in domeniul digital?

6) Trenduri in Social Media in 2015
 
Job-urile in Social Media sunt cautate, in special, de tineri, care gasesc atractive aceste oportunitati de cariera din mai multe motive. Unul dintre ele ar fi ca sunt job-uri cool, care iti ofera un anumit statut si care sunt controlate de instrumente ale noilor tehnologii. Ceea ce ne duce la al doilea motiv si anume inclinatia Generatie Y (persoanele nascute dupa 1990) catre tot ceea ce inseamna tehnologie, gadgeturi, aplicatii, platforme sau retele sociale. Un alt motiv relevant ar fi posibilitatea stabilirii unui program flexibil, care sa permita si lucrul de acasa, de pe propriul laptop/tableta conectate la internet.
 
O cautare pe principalele portaluri de job-uri dupa cuvantul cheie “Social Media” a adus peste 400 de rezultate, numar care este in crestere. De ce? Pentru ca toate companiile, mari sau mici, din domenii diverse, se muta in mediul online si au nevoie de oameni care sa-i ajute sa comunice prin toate instrumentele si retelele sociale. Mai mult, trebuie luat in cosiderare faptul ca numeroase job-uri din alte departamente includ atributii specifice Social Media, deci insusirea acestui set de atributii te poate ajuta pe mai multe planuri.
 
Te regasesti in descriere? Ai o pasiune pentru tot ceea ce inseamna comunicare in mediul online? Iata cum poti face o cariera din asta:

Profilul ideal al unui specialist social media - cerintele angajatorilor 

Pentru ca acest domeniul este unul foarte diversificat si aflat in continua schimbare, exista diferente notabile, influentate de mai multi factori: tipul de companie pentru care lucrezi (agentie sau client), tipul de job (entry-level, middle-level sau senior), marimea si capitalul companiei, proiectul pentru care lucrezi. Putem vorbi, totusi, de un set de aptitudini de baza care se regaseste in toate anunturile de angajare si care este aplicabil sau transferabil, in situatii diverse:
 
Abilitati de copywriting - un angajat in social media, chiar daca se afla la inceput de cariera (si in special daca are deja experienta relevanta), trebuie sa stie sa scrie. Si nu oricum, ci adaptat profilului si publicului companiei, culturii organizationale si, desigur, produsului/serviciului promovat.
 
Mix intre creativitate si analiza datelor - in ciuda opiniei generale ca Social Media ar fi soar un mediu boem si creativ, Social Media inseamna si cifre, statistici si rapoarte. Trebuie sa stapanesti cateva tool-uri utile pentru a putea masura impactul mesajelor tale creative si boeme si pentru a iti imbunatati rezultatele si viitoarele campanii.
 
Cunostinte de baza de Photoshop  - nu ai intotdeauna timpul necesar sa mergi la colegul de la design sa il rogi sa iti faca vizualul unui Ad pentru pagina de Facebook, de aceea este bine sa cunosti si tu cateva dintre functiile de baza ale programelor Adobe Creative Suite - Photoshop, Illustrator, InDesign etc.

Buna intelegere a platformelor de socializare  - aceasta cerinta se afla intotdeauna pe primul loc si este justificate de faptul ca platformele de social media reprezinta mediul tau de lucru. Nu te poti prezenta la un interviu fara sa stii ce inseamna Facebook, Google+, Twitter, Instagram si restul platformelor in voga. Mai mult, incearca nu doar sa stii cum arata intrfata fiecaruia, ci si ce tip de mesaje de promovare prind mai bine pe fiecare dintre ele si care este publicul fiecareia dintre ele;
 
Intelegerea comportamentului consumatorului  - cel mai probabil, nu o sa stapanesti aceste cunostinte in momentul in care iti vei trimite CV-ul unei companii aflate in cautare de un guru al Social Media, dar o data ajuns la interviu, trebuie sa stii macar ce fel de public tinta are compania respectiva. Iar dupa angajare, este indicat sa studiez comportamentul acestui public tinta in detaliu, atat din statistici, cat si prin practica;
 
Urmarirea modificarii algoritmului retelelor sociale - acest lucru inseamna un update zilnic al informatiilor pe care le detineai cu o zi in urma. Social Media este un mediu dinamic, in care se creeaza reguli doar pentru a fi incalcate de cei care gandesc out of the box si care vin cu propuneri indraznete si cu idei generatoare de engagement. Dar pentru a ajunge in acest punct, trebuie sa stii ce inseamna fiecare platforma si cum sa comunici cu succes pe fiecare dintre ele.

Job-uri si responsabilitati in Social Media 

O cautare dupa cuvantul cheie “Social Media” iti returneaza o varietate de oportunitati de cariera, din multiple domenii, in diverse companii. Topul celor mai frecvente pozitii care se regasesc in anunturile de job-uri este urmatorul:
  • Social Media Manager
  • Social Media Specialist
  • Online Manager
  • Head of Digital
  • Content Manager
  • Community Manager
  • Online PR Consultant
  • Web Copywriter
  • Social Media Director
  • Social Media Analyst 
*Conform studiului The State of Social Media Employment 2014

Principalele atributii ale unui angajat in Social Media in 2014 sunt managementul conturilor sociale, postarea si revizuirea de continut, monitorizarea brandului si concurentei, derularea si monitorizarea campaniilor si managementul conversatiilor.
 
Sa le luam pe rand si sa vedem ce presupune fiecare:
Managementul conturilor sociale - acest lucru presupune monitorizarea si realizarea de continut pentru paginile de companie sau brand pe retelele sociale ca Facebook, LinkedIn, Twitter, Instagram, Youtube, Pinterest etc. Aceasta este, fara exceptie, principala atributie a unui job in social media. Un angajat in social media trebuie sa indeplineasca procesul de monitorizare constant, sa isi cunoasca publicul tinta, sa evalueze modul in care se desfasoara comunicarea intre companie si client/asociat/partener/sponsor. Cel mai indicat este ca o singura persoana sa se ocupe de toate conturile pentru a exista o unitate in ceea ce priveste continutul, adresarea sau regularitatea postarii mesajelor; 

Postarea si revizuirea de continut - dupa ce iti stabilesti cu atentie si exactitate publicul tinta, vine momentul sa dai unda verde comunicarii. Si pentru ca iti cunosti in detaliu “interlocutorul”, mesajele vor fi neaparat personalizate, adaptate profilului companiei si, desigur, utilizatorului. Vei fi nevoit sa adaptezi acelasi mesaj pentru fiecare dintre retelele de socializare in parte, in functie de specificul fiecareia si de ceea ce utilizatorul se asteapta sa gaseasca acolo (imagini, materiale video, text de mai mici sau mai mari dimensiuni etc); 

Monitorizarea brandului si concurentei - Un instrument util pentru acest procedeu este Facebrands.ro - romanian brands on Facebook, care iti permite sa iti inscri pagina de Facebook administrata in sistem si iti ofera topuri si insights detaliate despre paginile de Facebook la nivel national. Cel mai important lucru este sa stii in orice moment cum te pozitionezi pe piata. Si, desigur, sa iti cunosti compania si produsele. Pentru a putea defini un public tinta si pentru a putea redacta mesaje personalizate, un specialist in social media trebuie sa stie totul despre produsele/serviciile promovate. Concurenta ocupa si ea un loc important in atributiile angajatului in social media - trebuie sa te raportezi corect la concurenta, sa iti imbunatatesti calitatea comunicarii in functie nu doar de trenduri, ci si de ceea ce fac cei din acelasi domeniu cu tine;

Derularea si monitorizarea campaniilor - aici ai nevoie de cunostinte de Facebook Insights - tool-ul de monitorizare a audientie oferit de Facebook, Facebook Ads Manager - care iti permite sa realizezi si monitorizezi ad-urile in care investesti de pe pagina ta de Facebook si Google Analytics - cel mai complex tool de tracking al traficului pe site-ul tau. Campaniile de promovare pot fi atat de complexe si diverse, incat fara niste instrumente de masurare precise, nu ai putea afla niciodata impactul lor real. Monitorizarea unei campanii se face inca din momentul planificarii ei si se incheie o data cu aceasta. Este urmata de realizarea unui material de evaluare, care rezulta neaparat intr-o lista cu informatii cheie in functie de care se va construi urmatoarea campanie. Acest mediu dinamic se invata si se stapaneste doar prin practica si doar din greseli, deci nu te teme sa experimentezi; 

Managementul conversiilor - Hootsuits este un instrument complex care te poate ajuta in aceasta directie - poti avea un singur set de rezultate pentru toate paginile administrate de tine, in acelasi loc. Rapoarte, date despre publicul tinta, rezultate - toate centralizate si securizate pe o singura platforma. Nu vrei cu siguranta sa tii un discurs, ci sa comunici cu publicul tau,, deci trebuie sa te astepti sa primesti feedback. Pana la urma, acesta este principalul beneficiu al mediului online - rapiditatea cu care circula informatia. Tine minte, insa, ca publicul caruia i te adresezi asteapta aproape intotdeauna un raspuns de la tine. Doar asa il poti fideliza si ii poti demonstra ca in spatele tastaturii nu se afla un soft, un robot, ci o persoana, cu care se poate identifica. O alta platforma foarte utila este Zelist Monitor - care monitorizeaza bloguri, pagini ale celor mai populare retele de socializare din Romania, publicatii online si forumuri pentru ca tu sa fii la curent cu principalele discutii din mediul online din domeniul in care activezi sau care te intereseaza. 

In ceea ce priveste timpul petrecut la birou de un angajat in social media, lucrurile stau cat se poate de bine. 59% din timpul zilnic si-l petrece o persoana cu responsabilitati legate de Social Media la birou. Acest lucru este influentat si de faptul ca o mare parte dintre activitati pot fi derulate din confortul propriei locuinte, in fata unui laptop, cu o conexiune buna la internet.

Salariile in Social Media in Romania 

Salariul mediu lunar in social media ajunge la aproximativ 680 - 700 de euro. Fluctuatiile fata de anul 2013 nu sunt semnificative. Salariul variaza in functie de pozitia ocupata in Departamentul de Social Media si, desigur, in functie de atributii, astfel:
  • Salariu Social Media Director - 1500 Euro;
  • Salariu Social Media Manager - 750 Euro;
  • Salariu Online Manager - 750 Euro;
  • Salariu Community Manager - 575 Euro;
  • Salariu Social Media Specialist - 400 Euro;
  • Salariu Online PR Consultant - 400 Euro. 
Aceste cifre sunt influentate in mod evident si de tipul de companie si de capitalul sau. In organizatiile cu peste 500 de angajati, un job in social media poate fi platit cu pana la 1000 de euro (in medie), in timp ce o companie mica, cu mai putin de 500 de angajati, nu poate oferi mai mult de 600 de euro lunar.
 

Ce companii ofera job-uri in social media? 

Pentru ca a venit vorba de companii, trebuie sa detaliem si acest aspect - care sunt companiile care ofera job-uri in social media. In principiu, in orice companie care isi face simtita prezenta in mediul online si care alege sa se promoveze cu ajutorul instrumentelor oferite de acest mediu. Cu precadere in companiile din domenii ca FMCG, Banking , E-Commerce sau Telecom, companii care investesc foarte mult in promovare si in cresterea awareness-ului. Tot aici, putem adauga si firmele din domeniul digital. Job-uri in social media sunt frecvent deschise in agentii - de media sau publicitate - care au constant nevoie de oameni creativi care sa le promoveze serviciile si produsele si care sa le castige clienti.
 
Un alt beneficiu al acestui domeniu este ca iti permite sa iti oferi serviciile si ca freelancer in social media. Desigur, acest lucru este posibil doar dupa ce ai acumulat experienta necesara, dupa ce ti-ai pus la punct un portofoliu plin de campanii reusite si dupa ce ai primit cateva recomandari valoroase. Ca freelancer, proiectele ajung la tine in cele mai multe dintre cazuri prin aceste recomandari amintite mai sus, care vin de la clienti pentru care tu ai lucrat anterior si carora le-ai oferit niste rezultate bune.
 
Peste 70% dintre joburi sunt in Bucuresti, urmat de orase ca Iasi si Cluj. Un aspect interesant este scos in evidenta de impartirea in functie de numarul de anagajati ai unei companii care ofera joburi in social media: aproape jumatate din totalul de joburi de specialisti in social media sunt oferite de companiile mici, cu pana la 10 angajati. De cealalta parte, companiile multinationale, cu peste 1000 de angajati, detin un procent de 9% din joburile de specialisti in social media din Romania.
 
                         Social Media Study
                                *Studiul Social Media si Mediul de Afaceri Romanesc realizat de EY Romania

Unde poti gasi un job in social media? 

Din fericire, din pricina recentei lui aparitii pe piata fortei de munca din Romania si dinamicii care il caracterizeaza, in acest domeniu exista multe job-uri entry-level. Internship-urile in social media sunt explicate nu doar de noutate domeniul, ci si de dorinta angajatorilor de a-si forma oamenii in functie de profilul si cultura organiationala, de modul in care se comunica (atat intern, cat si cu clientii, asociatii si partenerii) si de obiectivele companiei. De unde poti afla despre cele mai noi joburi si programe de internship in domeniul digital?
  Pentru a aplica la un job si a te asigura ca ai sanse maxime de reusita, trebuie sa ai un CV foarte bine pus la punct. In cazul in care ai deja experienta relevanta in domeniu, lucrurile merg mai usor. In cazul in care esti la inceput de cariera, trebuie sa mizezi foarte mult pe activitatile extracurriculare, pe programele de internship sau trainee urmate si pe aptitudinile si competentele insusite in timpul anilor de studiu. Echipa Hipo ti-a pregatit un model de CV pentru un job in Social Media, pe care tu sa il adaptezi nevoilor si cerintelor tale.

Descarca Modelul de CV Social Media Manager in format word »

 

Trenduri in Social Media in 2015 

Pe masura ce aceasta industrie se maturizeaza si devine din ce in ce mai complexa, clientii monitorizeaza mai mult impactul in vanzarile online si mai putin awarness-ul obtinut. Tie iti revine, deci, responsabilitatea de a cunoaste foarte bine toate instrumentele de tracking  (Facebook Insights, Facebook Ads Manager sau Google Analytics) si de a le folosi in toate campaniile in care esti implicat. Astfel, iti poti justifica in fata clientilor resurse investite si efortul alocat promovarii prin retelele sociale.
 
De asemenea, este important sa-ti dezvolti abilitati pt a putea genera Engagement in randul consumatorilor, in functie de concurenta si tendintele pietei. Mesajele devin din ce in ce mai personalizate, ceea ce inseamna o mai buna cunoastere a publicului tinta si a nevoilor lui. In ceea ce priveste trendurile din Social Media, trebuie sa te asiguri ca esti la curent cu toate noutatile si directiile de dezvoltare. Iata 5 directii pe care ar trebui sa le iei in considerare pentru a putea considera ca esti un viitor specialist social media.
 

Va recomandam si:

Model scrisoare de intentie. Descarca 30 de modele pregatite de specialisti din care merita sa te inspiri

ULTIMELE JOBURI