Andreea Ardei: Internship-ul reprezinta cea mai eficienta cale de invatare pentru angajat

Andreea Ardei este Consultant Recrutare, in cadrul Lugera The People Republic. Inainte de aceasta, a cochetat cu diferite domenii de activitate: banking, customer care, de unde a extras dorinta de a consilia si a cunoaste cat mai bine oamenii, incercand sa contribui intr-o oarecare masura la traseul lor profesional. Afla cum si-a inceput Andreea Ardei cariera, ce ineamna Lugera, care sunt joburile disponibile in cadrul companiei si cum decurge procesul lor de recrutare din interviul realizat de echipa Hipo.ro.

Cum v-ati inceput cariera in acest domeniu sau care sunt cele mai mari provocari si satisfactii din zona de recrutare?

Pasiunea pentru HR am descoperit-o doar in clipa in care mi-am acordat timpul necesar pentru a raspunde la intrebarea: „Ce job imi doresc eu?”, nu „Ce job trebuie sa obtin pentru ca am terminat facultatea asta?” sau „Ce job este cel mai bine platit?”.

Odata stabilit acest aspect, urmatorii pasi au fost mult mai clari: stabilirea unui obiectiv de cariera si un deadline, setarea unor etape intermediare si, bineinteles, respectarea programului stabilit.

Cum se deruleaza procesul de recrutare si ce instrumente folositi de obicei?

Procesele de selectie sunt specifice fiecarui rol si pentru fiecare se foloseste un mix personalizat de  instrumente: interviul de grup / assessment center completat cu interviul individual, teste de personalitate, de creativitate sau de cunostinte, jocuri de rol sau probe practice. Este important insa ca un proces de selectie sa cuprinda cel putin doua instrumente pentru a avea o evaluare corecta candidatului si o previzionare a comportamentului viitor cat mai exacta.

Cum sunt structurate interviurile de angajare si care este, in opinia dumneavoastra, scopul intrebarilor standard?

Interviurile sustinute de consultantii Lugera sunt structurate, bazate de competente. In acest context interviul indeplineste o nevoie sociala, de cunoastere, insa si de a previziona comportamentul viitor al candidatului, analizand comportamentul anterior. Sunt sondate momentele cheie ale carierei candidatului, structura discutiei este flexibila si urmareste identificarea competentelor si a abilitatilor mentionate in descrierea pozitiei. Aceste aspecte pot fi identificate doar adresand intrebari clare, deschise si precise.

Care sunt abilitatile / calitatile / competentele pe care le apreciati cel mai mult la un candidat?

Calitatile pe care le urmarim in procesele de selectie difera in functie de cerintele profilului, insa exista si un set de calitati general valabile pe care orice angajator le urmareste si le apreciaza: responsabilitatea, implicarea, orientarea catre rezultate si disponibilitatea pentru a invata lucruri noi.

Care sunt pozitiile pentru care gasiti cu dificultate candidati potriviti? De ce?

Mai dificil de acoperit sunt pozitiile deschise in domenii in care oferta de munca este mai mare comparativ cu cererea de munca. Aici putem mentiona: IT – rolurile de seniori, domeniile extrem de nisate: inginerie, tipografie, precum si candidatii poligloti, cu accent pe limbile mai putin folosite. Acesta este motivul pentru care Lugera este intr-o permanenta cautare de talente.

Care sunt, in opinia dumneavoastra, beneficiile unui internship pentru angajat si pentru angajator?

Internship-ul reprezinta cea mai eficienta cale de invatare pentru angajat, fiind si o oportunitate de a se face remarcat. Pentru angajator este o metoda de a identifica si valorifica talente, tinandu-se in permanenta in contact cu idei fresh.

Lugera promoveaza cu drag acest schimb de cunostinte prin intermediul programului de Talentship care  numara peste 300 de alumni in 6 ani de existenta, in toate cele 4 arii strategice implicate: Recrutare, Munca Temporara, Executive Search si Administrare Personal.  Multi dintre ei absolventii acestui program ocupa in prezent diverse roluri de HR, fie in cadrul Lugera, fie in cadrul  companiilor client Lugera.

Efortul si pasiunea implicate in acest program au fost apreciate de comunitatea de specialisti HR, iar in cadrul Galei Premiilor de Excelenta in Resurse Umane, HR Club, programul fiind premiat la categoria Recrutare si Selectie 2015.

Cum sunt motivati angajatii-cheie sa ramana in companie pe termen lung (ex: beneficii extrasalariale, dezvoltare profesionala, training, oportunitati de avansare etc.)?


Metodele de motivare a best performer-ilor sunt diferite in functie de politica si valorile companiei. Printre cele mai des intalnite si cele cu impact puternic sunt: oportunitatile de avansare si beneficiile financiare. La momentul actual candidatii isi declara din ce in ce mai mult dorinta de a invata si de a-si dezvolta abilitatile. Aceste aspecte sunt promovate de companii propunand training-uri, workshop-uri si cursuri de dezvoltare profesionala. O alta metoda folosita de catre angajatori o reprezinta team building-ul in care angajatii au posibilitatea de a cunoaste mai bine, intr-un context relaxat.
 

De ce are nevoie un angajat al companiei dumneavoastra pentru a avansa si a evolua din punct de vedere profesional?


Reteta de succes pentru un traseu ascendent al carierei are trei ingrediente: multa munca, pasiune si o sete permanenta de a invata si de a inova.
 

Despre companie:


O echipa de oameni dedicati, optimisti, gata sa faca fata tuturor provocarilor tale intr-o maniera naturala, pozitiva si prietenoasa... oameni care lucreaza pentru oameni, de fiecare data neconditionat!
 
Aceasta este, in cateva cuvinte, echipa Lugera, The People Republic Romania.
 
Lugera este o companie multinationala, prezenta la nivel international din 1996, iar in Romania din anul 2001 avand ca obiect principal de activitate furnizarea de servicii de HR, partenerilor B2B. Paleta de servicii include recrutare si selectie de personal, executive search, headhunting, benchmarking, munca temporara, calcul salarial, HR outsorcing, training, dar si servicii de intermediere financiara si travel.  Compania este prezenta la nivel international in Slovacia, Olanda, Polonia, Romania, Armenia, Cehia, Croatia si Ucraina, iar in Romania are deschise reprezentante  in Bucuresti, Cluj, Craiova, Brasov, Timisoara, Sibiu sau Ploiesti,
 

Ce alte informatii doriti sa comunicati candidatilor?

Sa isi acorde timpul necesar pentru propria analiza SWOT si pentru a-si raspunde la intrebarea: „Cum arata jobul perfect pentru mine?”
 

Va recomandam si:

Discover Snyk — New Cybersecurity Company to Keep an Eye On