Ce muzica sa asculti la birou ca sa iti sporesti productivitatea


Sunt momente in care ar trebuie sa te concentrezi, dar nu poti sa o faci. Ai un examen, trebuie sa termini proiectul fara sa depasesti deadline-ul, ai un task la locul de munca pe care e musai sa il finalizezi astazi. Ti-ai propus sa lucrezi eficient si responsabil, dar colegul de camera sau de birou vorbeste la telefon? Pune-ti playlist-ul trupei preferate si da-i play!

Cum sa ii justifici sefului ca muzica te ajuta?

Nu este o gluma! Muzica te ajuta sa iti sporesti productivitatea si sa te concentrezi, impiedicandu-ti mintea sa se concentreze pe altceva decat pe task-urile din prezent. O parte dintre noi ascultam muzica pentru a acoper bruiajul mediului in care lucram, pentru a anima un mediu prea linistit sau pentru a transforma niste activitati recurente in ceva inedit, asociindu-le cu melodiile preferate.

61% dintre angajati asculta muzica in timpul programului de lucru si admit ca sunt mult mai productivi si creativi decat in zilele in care nu o fac. Mai mult de un sfert dintre angajati sunt de parere ca nu si-ar putea indeplini task-urile zilnice fara muzica, iar motivul cel mai des intalnit este dorinta de a scapa de zgomotul persoanelor din jur si a se concentra.*

Teresa Lesiuk, profesor in cadrul programului de terapie prin muzica al Universitatii din Miami, a realizat un studiu din care reiese faptul ca persoanele care asculta muzica in timp ce lucreaza isi finalizeaza munca mai repede decat cei care nu o fac. Ba mai mult, cei din urma reusesc sa vina mai rar cu idei inovatoare si sunt mai stresati.

     

Studiile au mai aratat ca este foarte important ce fel de muzica asculti atunci cand lucrezi. Astfel, a reiesit ca muzica instrumentala, fara versuri, este recomandata pentru eficientizarea procesului de lucru. Iata un top al celor mai utile genuri muzicale din punct de vedere al influentei asupra creativitatii si productivitatii:

Muzica antrenanta, cu un bass puternic

Muzica antrenanta iti sporeste nu doar creativitatea, ci si increderea in propria persoana. Specialistii ne recomanda sa apelam la acest gen de muzica in special inaintea sedintelor importante sau inaintea sustinerii unor prezentari pentru a deveni mai motivati si mai increzatori.

Un grup de cercetatori de la Northwestern’s Kellogg School of Management a descoperit ca piesa cea mai votata din aceasta categorie este “We Will Rock You” a formatiei-legenda Queen.
 

Muzica ambientala/fara versuri

Acest gen de muzica te ajuta sa te concentrezi si sa lucrezi intr-un ritm constant si relaxant. Daca activitatile intreprinse au un grad ridicat de repetitivitate, acest gen de muzica este cel mai potrivit pentru indeplinirea lor in timp util, fara stres.

Conform studiilor, pe locul 1 in topul celor mai relaxante 10 melodii se regaseste “Weightless - Marconi Union”:
 

Muzica clasica

Acest gen de muzica este recunoscut pentru efectul de relaxare si pentru faptul ca iti imbunatateste considerabil starea de spirit. Mai mult, compozitiile clasice iti incetinesc bataile inimii si micsoreaza presiunea arteriala. Sunt, deci, perfecte pentru job-urile cu un nivel ridicat de stres.

Iata un playlist perfect pentru iubitorii de muzica clasica, care doresc sa isi imbunatateasca ritmul de lucru si eficacitatea in indeplinirea task-urilor:
 

Muzica Pop

Muzica Pop sporeste ritmul activitatilor care presupun introducerea de date - deci o munca repetitiva, care necesita concentrare si presupune un timp limitat de lucru. Un studiu realizat de echipa Mindlab a aratat ca persoanele expuse la muzica pop au indeplinit task-urile cu 58% mai repede decat cei care nu au ascultat acest gen de muzica. De asemenea, este un gen muzical care sporeste atentia la detalii si te ajuta sa eviti erorile.

Gasesti mai jos o melodie antrenanta de la Bruno Mars, care te va ajuta sa iti imbunatatesti ritmul de lucru si sa te concentrezi pe task-urile de pe to do list:
 
 
Acum cunosti parerea expertilor in ceea ce priveste beneficiile muzicii asupra ritmului de lucru si gradului de concentrare asa ca iti poti creea tu un playlist-uri pentru fiecare situatie si task pe care trebuie sa il indeplinesti. Inainte sa folosesti, insa, acest stimulent la birou, este bine sa discuti cu managerul tau si sa afli regulile companiei cu privire la astfel de activitati. De asemenea, tine cont si de faptul ca socializarea este parte a muncii de echipa si este un stimulent la fel de bun al productivitatii. Fa cate o pauza si discuta ideile cu colegii de birou/de proiect, prezinta-le viziunea ta si stadiul in care ai ajuns.
 

Va recomandam si:

Model scrisoare de intentie. Descarca 30 de modele pregatite de specialisti din care merita sa te inspiri