Inginer? Te-ai gandit la o cariera in productie?

Inginer? Te-ai gandit la o cariera in productie?

Facilitatile de productie,efi cienta acestora si nivelul tehnologic stau la baza competitivitatii unora dintre cele mai mari companii de pe glob. Dupa anii 90, perioada in care a avut loc un proces de dezindustrializare, am asistat in Romania la un trend de dezvoltare a acestui sector, cu un numar mare de companii globale care si-au deschis centre de productie la noi in tara din care deservesc zone extinse din Europa. Trendul a devenit si mai puternic in ultimii ani si credem ca productia poate oferi in urmatoarea perioada oportunitati de cariera valoroase
pentru candidati cu aproape orice specializare tehnica.
 
De ce am ales sa realizam acest articol?
Pentru a-ti oferi:
• o imagine de ansamblu cu privire la industria din tara noastra si oportunitatile de cariera ce exista in
prezent;
• cateva sugestii despre cum te poti pregati pentru o cariera de succes;
• detalii despre oportunitatile pe care le ofera inginerilor aceasta industrie si despre cele mai cautate abilitati tehnice;
• exemple de job-uri entry-level si programe de internship sau trainee.
 
 

PREGATESTE-TE PENTRU O CARIERA DE SUCCES

De cele mai multe ori, studiile din timpul facultatii nu iti ofera cunostinte suficiente care sa te pregateasca pentru primul loc de munca si depinde de tine cum iti completezi experienta personala pentru o cariera de succes.
 
Documenteaza-te! Exista o multitudine de arii in inginerie, iar productia poate fi una dintre ele. Încearca sa fii autodidact si sa iti completezi cunostintele. Poti urmari articole de specialitate sau sa participi la unele cursuri
extracurriculare din ariile tale de interes.
 
Urmareste site-urile de cariera! Sau postarile din facultate si fii mereu la curent cu toate oportunitatile de cariera
de tip internship, traineeship sau stagii de practica disponibile.
 
Targuri de job-uri. Multe companii participa si la evenimente de cariera unde interactioneaza in mod direct cu participantii, oferindu-le acestora posibilitatea sa cunoasca mai bine firma sau oportunitatile de cariera oferite. De interes iti pot fi si workshop-urile la care poti participa in cadrul unui targ de cariera si de unde poti afla mai multe despre cultura organizationala a firmei sau care este candidatul ideal pe care il cauta recrutorii.
 

CE FACE UN INGINER IN PRODUCTIE?

Ingineria in aria de productie reprezinta de cele mai multe ori o combinatie intre tehnologiile de fabricatie si managementul sistemelor si stiintelor aplicate. Profesionistii din acest domeniu detin cunostinte vaste despre practici ingineresti si sunt constienti de provocarile ce pot sa apara in managementul unei linii de productie. Ingineria in productie implica: turnare de materiale, prelucrare, procese de asamblare, decupare de elemente si proiectare de instrumente, crearea sistemelor automatizate si nu numai! Ca sa ai o imagine mai clara, iti prezentam mai departe responsabilitatile unui Inginer Automatist – pozitie pentru care poti gasi multe oportunitati in acest moment:
• Programare PC in Lab View pentru echipamente de testare; 20
• Programare PLC (Beckho_ – Siemens) pentru masini de productie si echipamente de testare;
• Programare HMI si TestStand (NI);
• Parametrizarea sistemelor de automatizare si realizarea conexiunilor intre PLC-urile liniei si HMI;
• Verifi carea programelor si selectarea echipamentelor in vederea realizarii proiectelor conform cerintelor impuse;
• Analiza rezultatelor si adoptarea/ propunerea de solutii pentru imbunatatirea proiectelor;
• Realizarea documentatiei programelor executate, crearea schemelor electrice;
 

JOB-URI ENTRY-LEVEL IN INGINERIA DE PRODUCTIE

Printre cele mai cautate joburi entrylevel din acest domeniu, poti avea in vedere pozitii precum: inginer electronist, tehnician de productie, operator CNC (Computer Numerical Control), inginer automatist, inginer proiectant de dezvoltare a utilajelor si lista poate continua.
 

CELE MAI CAUTATE ABILITATI

Majoritatea inginerilor din liniile de productie trebuie sa aiba aptitudini, competente si abilitati personale care sunt bazate pe nevoile si progresul pietei alaturi de cunostinte vaste stiintifice sau tehnice. Toate aceste abilitati sunt fundamentale pentru un profesionist in domeniu.
 
1. Printre cele mai cerute tehnologii la momentul actual se numara si AutoCAD-ul si este folosita in proiectarea planurilor diverselor constructii in doua sau trei dimensiuni. Acest soft este cel mai raspandit mediu de grafica si proiectare asistata pe calculator, datorita posibilitatii automatizarii si pretului scazut comparativ cu alte programe.
 
2. Procesare si productie – orice inginer trebuie sa cunoasca foarte bine proprietatile materiilor prime care sunt folosite in linia de productie. In acelasi timp, acesta are nevoie sa stie care sunt procesele de productie, cum se realizeaza controlul calitatii si care sunt pasii ce trebuie parcursi pentru a eficientiza crearea si distributia de bunuri. Pentru toate acestea, un inginer trebuie sa aiba bune deprinderi in design.
 
3. O puternica gandire analitica este mereu apreciata in acest domeniu! Majoritatea companiilor cauta persoane capabile de calcule matematice, cu o cunoastere amanuntita a pachetului MS Office, mai ales programul Excel. Toate acestea sunt necesare pentru monitorizarea si imbunatatirea liniei de productie.
 


MOTIVELE PENTRU CARE SA OPTEZI PENTRU 
O ASTFEL DE CARIERA


Ca orice tanar aflat la inceputul carierei nu vrei sa faci vreun pas gresit care sa te abata de la jobul ideal la care visezi si 
 
prin urmare esti interesat de motivele pentru care sa urmezi o astfel de cariera ca inginer in productie. În afara de faptul ca ingineria este o cariera captivanta, trebuie sa consideri faptul ca inginerii pot avea diverse cariere conectate intre ele. Fie ca esti atras de tehnologia informatiei sau stiinta medicala, toate ariile de inginerie contin si o linie de productie in care mai mult ca sigur poti lucra, totul rezumandu-se la interesele tale personale. „Datorita tehnologiilor existente pe liniile de productie cat si a tehnologiilor ce trebuie implementate pentru noile sarcini, apare zilnic necesitatea de a invata lucruri noi si de a intra in contact cu diverse persoane. Inovarea este lucrul ce ne defineste, mereu incercam sa eficientizam si optimalizam fiecare proces” – Iulian Ganea, Senior Automation Engineer, Coca- Cola HBC România.

Ca inginer, ai sansa sa dezvolti sau sa incerci noi tehnologii care sunt fundamentale crearii si livrarii unor produse din ce in ce mai sustenabile ce asigura beneficiarilor o mai buna siguranta si functionalitate a masinariilor folosite.
Asadar, ai sansa sa lucrezi cu cele mai inovative echipamente care iti sunt puse la dispozitie, iar remuneratia este si ea pe masura efortului si a implicarii tale in diversele proiecte de interes.
 
 

Va recomandam si:

Salariu minim 2025

ULTIMELE JOBURI